[]

migroslarda satılan somon balığı

merhaba sevgili duyuru halkı,

kafama takılan konu şu ki, migros sattığı somon balıkları için norveç'ten geliyor diyo. tamam eyvallah migros yılların marketi ordan geliyodur heralde, lakin benim benim merak ettiğim bu balıklar norveç'in soğuk denizlerinde umarsızca yaşayan özgür balıklar mı yoksa bilakis çiftliklerde yaşayan dünyadan bihaber balıklar mı?

şimdiye kadar migros'tan da aldım, çarşıdaki balıkçılardan da aldım, ızgara olsun buğulama olsun hanımla afiyetle yedik, çok güzeldi. acaba gerçekten doğal ortamında yetişen balıkları mı yedik?

bonus lezzet sorusu: şimdi ben bu balıkların pullarını ayıklamadan ızgarada yapsam oh çıtır çıtır, lezzetinden bişey kaybeder mi ya da tam tersi çok şahane mi olur?

hayvanlıkta sınır tanımayan bir ekolden geliyorum, her türlü yiyebilirim vitaminimi de alırım. nasıl önerirsiniz?

teşekkürler. tanrımıza hamd olsun, milletimiz var olsun. dikkayt! afiyet olsun. dinimiz amin.

 
hayır, doğal ortamında yetişen balıkları yediğinizi hiç sanmıyorum. norveçte bile olsa muhtemelen çiftlik balıklarıdır çünkü bu işi uluslararası ticaret boyutunda yapan firmalar var ve bu işi sansa bırakacaklarını zannetmiyorum. bir de çiftliklerde daha fazla ve süreklik hasat alma durumu söz konusu, denizde sadece belirli dönemlerde. ayrıca çiftlik balıkları daha yağlı oldukları için doğal ortamında yaşayan balıklardan daha lezzetlidir.


bonus lezzet sorusu cevabı: vitamini kabuğunda zaten onun :)

bir de bonus öneri: somonun haricinde yine norveç menşei'li büyük uskumrular var ve ızgarası/tavası/buğlaması inanılmaz lezzetli. ayrıca somondan da daha fazla omega-3 ve omega-6'ya sahip.

(bkz: omega 3)
(bkz: omega 6)
  • roadrunner merlin  (09.05.09 00:35:52) 
balığın cinsi norveç somonu birde türk somonu var daha az yağlı norveç somonu türk somonuna göre daha yağlı.ancak orda yetiştirilip buzhane yöntemi ile türkiyeye getiriliyor olabilir çünkü türkiyedeki su sıcaklıklarına göre balıkların o kadar yağlanması pek mümkün değil.türkiyede de 15 20 kiloluk somon tutulduğunu pek görmedim yani dikkat ederseniz norveç somonunun bütün olanına yani fletosuna yada parça kesilmiş olanına değil bütün balık varsa kesilmemiş olanı tezgahta baya bir yer kaplıyor türkiye standartları üzerinde.ayrıca somon talebini karşılamak için norveçte yada o tip soğuk denizlere kıyısı olan ülkelerde çiftliklerde yetiştiriliyordur yoksa bekliyimde oltaya balık gelsin ağ atayım taze taze alayım olayı somonda pek olmaz çünkü bir araya ancak üreme dönemlerinde geliyorlar.

somonu ızgarada en düşük ateşte yarım saat 45 dakka bi saat arasında bi sürede pişirin suyunu yağını iyice salsın bi tanede defne yaprağı koyun üzerine yanına soğan ve domateste koyun tadından yenmez.bu saatte yemeyin zaten :)
  • buffy de vampir sayilir  (09.05.09 01:58:50 ~ 02:00:23) 
Çiftlik balığı asla özgür bir balık kadar leziz olmaz.


  • pichoscosama  (09.05.09 03:36:30) 
Tırnaklarınızı yemekten zevk alan birisi iseniz, balığı da pulları ile yiyebilirsiniz kesinlikle aynı lezzeti verecektir. Tırnaklarınız ne kadar vitamin içeriyorsa, pullar'da aynı oranda vitamin içerir.


  • hasanikisalakosmandört  (09.05.09 07:08:22 ~ 07:09:07) 
Bu soruları cevaplamak için yeteri kadar somon tecrübem olduğunu belirtmek istiyorum öncelikle.
(Yirmi yıl somonun anavatanı sayılan alaska'da yaşadım, ve ihtisasım yiyecek içecek üzerine.)

Norveç'ten gelen somonun tamamı çiftlik somonudur. Diğer arkadaşların da belirttiği gibi, hiç bir çiftlik somonu açık denizde yaşayan doğal somun ile aşık atamaz. İkisini kesip yanyana koyduğunuz zaman, çiftlik somonunun etinin daha koyu renkli ve "grain"inin daha kalın ve belirgin olduğunu görürsünüz.

Pişirmeye gelince, ilk söylenmesi gereken, somonun ekmek keser gibi dikine değil, fileto şeklinde kesilmesi gereğidir.
Kesinlikle üzerindeki derisi ile pişirilmelidir. Omega 3 ve omega 6 deridedir.
Bu kouda verilecek örnek ise, ayıların kış uykusuna yatmadan önce çoğunlukla somon yiyerek (ekmeksiz) 100+ kilogram alabilmeleridir.
Bu konuda çok az kişinin bildiği bir gerçek ise, ayıların somonun sadece ve sadece derisini yemeleridir. Hayvanlar içgüdüsel olarak en besleyici şeyin ne olduğunu biliyorlar çünkü.

Izgara yaparken filetonun derili kısmı yukarıda kalacak şekilde başlayın. Izgara çok harlı olsun lütfen. Etinde ızgara izi olduğunda çevirin. Derisi üzerinde pişerken ise, çatalla dürttüğünüzde kat kat ayrılmaya başladığı anda alın ateşten. Izgara somon düntanın en muhteşem lezzetlerinden biri olmakla birlikte, fazla pişmiş somon ise tam bir hayal kırıklığı yaratır, karton gibi olur. Lezzetli ile karton arasındak fark ise 60 saniye gibi bir süredir.
Ha, deri derken derisini de yemenizi önermiyorum.. Deri ile pişen balık, zaten derideki yağlar ile piştiği için tüm güzelliğini ve lezzetini alır. Pişmiş deri de kolayca ayrılır balıktan zaten. Ben deri kısmını köpeğime veriyorum, çöpe gitmiyor yani.

Buğulama konusunda ise, kapaklı tava kullanın, tavanın içine önce kalın doğranmış kırmızı soğanı rastgele dizin, sonra üzerine somonu koyun. Bu sayede narin balık sıcak yüzeye değmeden yavaş yavaş pişer. Baharat, çeşitli sebzeler(mantar, brokoli, kabak), limon suyu, kabuğu rendelenmiş ince limon dilimleri, tereyağ ve beyaz şarap ekleyin. Mutlaka kapak kullanın. Altı harlı olsun. Tıkırdamaya başlayınca, altını iyice kısıp, balığın kalınlığına göre sekiz ila on dakika sonra ateşten alın, servis yapın.
Benzer şekilde kağıtta da yapabilirsiniz. 170 derecede ısıtılmış fırında 18-22 dakikada olur.
Tek önemli nokta fazla pişirmemek.
(Yurdum insanı herşeyi gebertene kadar pişirmeye çok meraklı nedense)

Bir de, ızgarada süte yatırılmış somon var ki, onu burada tarif edemem.. Kursu ile, çömezliği ile, yapa boza öğrenilmesi gereken, adamın gözünden yaş getirecek kadar muhteşem bir ızgara deneyimidir zira.

Bu arada, benim en sevdiğim yöntemlerimden birinin de somonu çiğ yemek olduğunu belirtmem farz oldu.
Bu yöntemi güvendiğiniz bir japon lokantasında somon sashimi söyleyerek deneyebilirsiniz. Gerçekten, hakikaten çok lezzetli.

Bir de halibut var yurdumda keşfedilmesi gereken.. aman da aman.
(kabuklulara hiç girmeyelim. kanayan yara)
  • godless commie  (09.05.09 17:53:30) 
Konu hakkında bilgim yok ama doğal ortamda yetişen balıklar daha lezzetli oluyor diye duymuştum. Balığın doğal ortamda salgıladığı adrenalin lezzetini artırıyormuş. Babam demişti. :D


  • rapper256  (16.11.15 19:56:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler basond, compumaster, fraise, kibritsuyu, rakicandir
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.