[]

"Elifcim", "Elif'im" - Nasıl yazılıyor bu -im, -cım ekleri?

"Elifcim" mi "Elif'cim" mi?
"Elif'im" mi "Elifim" mi?

Nasıl yazılıyor bu -im, -cım ekleri?

Not: Güvenilir bir kaynaktan öğrenen varsa daha güzel olur.

 
"Elifciğim"


  • calzoncillos  (11.01.14 12:32:34) 
özel isimlerde iyelik ekleri birleşik yazılır

kaynak: ilkokul 4. sınıf türkçe dersi
  • 10lion sinisterer  (11.01.14 12:33:29) 
tdk'da vardı ama iki gündür girilmiyor siteye. küçültme eki yapım eki midir ona karar verebilirsek cevabı bulacağız. yapım ekiyse doğrusu "Elifçiğim". -cim diye bir ek bilmiyom ben :)


  • kül  (11.01.14 12:36:34) 
bitişik + fıstıkçı şahap diyorum

elifçiğim
  • vfgerty  (11.01.14 12:38:31) 
Arkadaşlar -ım ekiyle ilgili bilgisi olan var mı peki? Kesme işaretiyle mi ayıracağız?

Yukarıda biri yazmış ama o da yanlış söylemiş. İlkokul 4'ten sonra Türkçeyi araştırmayınca böyle oluyor sanırım. TDK'nin sitesinde şöyle yazıyor:

Kesme İşareti ( ’ )

1. Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır

UYARI: Sonunda 3. teklik kişi iyelik eki olan özel ada, bu ek dışında başka bir iyelik eki getirildiğinde kesme işareti konmaz: Boğaz Köprümüzün güzelliği, Amik Ovamızın bitki örtüsü, Kuşadamızdaki liman vb.

Bu uyarının demek istediği "Elif'im" kelimesinin ayrı yazılacağı ama "Elifimize" kelimesinin birleşik yazılacağı değil mi? "Elif'ime" kelimesi de -e eki, durum eki olduğu için tırnak işaretiyle ayrılıyor diye not alıyorum eğer düzeltecek biri yoksa.

webcache.googleusercontent.com

-ciğim ekiyle ilgili TDK'de bir şey bulamadım. Bulabilen varsa atabilir mi linki? Ben bitişik yazılıyor diye düşündüm internette yazılanlara bakılınca ve sizin dediklerinizi düşününce. Ama güvenilir bir kaynak yok maalesef.
  • kulagina kupe olsun  (11.01.14 12:42:29 ~ 13:11:59) 
bana haber vermeden değiştirmişler bildiğin tdk'yı arkadaş.

@kulagina kupe olsun

senin dediğin gibi anladım ben elif'im elifimiz şeklinde olacak sanırım
  • 10lion sinisterer  (11.01.14 12:55:48) 
"Elif'ciğim" diye yazılır.

Elif, sonunda 3. tekil kişi iyelik eki olan bir özel isim değil. Boğaz Köprü-, Amik Ova-, Kuşada- gibi özel isimlerin sonunda 3. tekil kişi iyelik eki olduğundan onlarda ayrılmıyor.

Kişi adları 3. tekil kişi iyelik eki ile bitmez zaten. Mesela "Ece" yerine "Ece-si" diye isim konmuyor. Dolayısıyla kişi adlarında iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılıyor.

Ancak çoğul ekleri ayrılmıyor. Mesela "Eliflere gideceğiz" cümlesinde ve ölen Elif adlı bir kızın ardından "Elifler ölmesin" denildiğinde olduğu gibi...
  • m e l t e m  (11.01.14 13:12:37) 
Elifçiğim, Elifim, Günümüz Türkiyesi, Dulkadiroğullarının Ecesi/Ayşesi... (Bu son örnekte üçüncü tekil kişi iyelik eki almış bakınız)

Kaynak: Ana Yazım Kılavuzu. 3. tekil kişi olup olmamasının ilgisi bile yok. Kim "Özel adlara gelen iyelik ekleri kesme işaretiyle ayrılıyor" diye uyduruyor anlamıyorum ki!
  • microfiction  (11.01.14 13:43:05 ~ 13:44:16) 
Kim "Özel adlara gelen iyelik ekleri kesme işaretiyle ayrılıyor" diye uyduruyor anlamıyorum ki!

TDK'nin sitesinde böyle yazıyor. Daha hangi kaynağı kullanalım?

"Kesme İşareti ( ’ )

1. Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır: Kurtuluş Savaşı’nı, Atatürk’üm, Türkiye’mizin..."

UYARI: Sonunda 3. teklik kişi iyelik eki olan özel ada, bu ek dışında başka bir iyelik eki getirildiğinde kesme işareti konmaz: Boğaz Köprümüzün güzelliği, Amik Ovamızın bitki örtüsü, Kuşadamızdaki liman vb.

Şu anda TDK'nin sitesine erişemediğim için önbellekteki linkini atıyorum.

webcache.googleusercontent.com

Bu arada yukarıda m e l t e m açıklamış biraz. Benim gözümden kaçmış TDK'nin verdiği örneklerden bazıları. Orada nasıl yazıldığını söylemiş zaten "Atatürk’üm, Türkiye’mizin..." örnekleriyle. Uyarı kısmı dediğimle alakasız olmuş ama o da ek bir bilgi olsun. Yani 3. tekil diye açıkladığı kısım sorduğum sorunun cevabı değilmiş.

m e l t e m Elif'çiğim demiş ama ben bir kaynak göremedim o tarz bir yazılışla ilgili. Aksi yönde ise birkaç kaynak var ama güvenilir kaynak yok yine maalesef.
  • kulagina kupe olsun  (11.01.14 14:03:38 ~ 14:11:41) 
TDK'ye de inanmıyorum artık ben.

Daha dün gördüm ben de bunu ama kırk yıllık Atam izindeyiz şimdi "Ata'm izindeyiz" mi oldu? Olmaz böyle şey. Hiç kullanmam daha iyi.

-cik, -ciğim filan bitişik... Ona da ayrı derlerse intaar ederim artık. Ayşecik kitaplarımız olur sana Ayşe'cik. Düşünmesi bile kötü.

@m e l t e m :D
  • supergirl  (11.01.14 14:33:33 ~ 16:38:01) 
@supergirl "intaar" değil intihar". :)Katlıyorum. Ayşecik ve Atam bakımından saçma bir durum oluyor bence de. TDK kendisi de emin olmadığından çok da net açıklamıyor kuralları sanki.


  • m e l t e m  (11.01.14 15:07:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.