[]

Boun Proficiency

Yadyok hazırlık biriminden devamsızlık sebebiyle atılmak üzereyim. Pre-intermediate seviyesindeyim. Ağustosa kadar proficiencyi geçmek için nasıl çalışmalıyım?

Teşekkürler.


 
grammer problemin varsa halen, oncelikle onu hallet. kitap olarak; betty azar understanding of english grammeri kullanabilirsin. readingten soru kaciriyorsan ielts sorularini cozebilirsin alistirma icin.


  • nekodunlangafana  (08.01.14 21:43:12) 
hazirligi bir donemde gectim bogazici'nde, o yuzden yazdiklarima kulak ver, dikkatli oku :)
1) gramer eksiklerini tamamlamak zorundasin. hazirlikta beginner ve pre-inter'lere azar'in kitabini kullandiriyorlardi iyi diye, ama ben basim sikistiginda hep cambridge'in gramer kitaplarini kullandim: essential grammar in use, english grammar in use ve advanced grammar in use. ilki cok basit, am-is-are ve basic tense'ler ile preposition'lara yonelik daha cok. ikincisinde ise daha ileri duzey tense'ler var, phrasal verb'ler var, cumleleri baglayabilecegin kaliplari anlatiyor, vs vs... (istersen sana yollayabilirim) ikinci kitap gercekten sahane. advanced de, advanced iste. sana hazirligi atlatacak olan -gramer acisindan- ikinci kitabi cok iyi bilmek. (oncesini de tabii.) calismasi kolay ve zevkli.

bir ayda her gun duzenli calisarak grameri bitirebilirsin. kolay is bu.

2) bu kisim daha zor, cunku pratikler devreye giriyor: tavsiyem her seyden once yazmaya baslamandir, herkes genelde writing'i sona birakir zor diye, ve cuvallar. yapman gereken sey, sana verilen essay turleri ile alakali durmaksizin essayler yazip bunlari kontrol ettirmek. cumle acisindan dogru olmak zorunda her sey, onun disinda, fikirlerini ifade etme sirasini, paragraf yapmayi, girizgahi, sonuclandirmayi bilmek gerek. bunun icin de durmaksizin yazacaksin. her hafta en azindan her gun bir essay yazsan -hafta hafta belli essay turlerine yogunlasabilirsin- hatiri sayilir derecede pratik yapmis olursun ve sikintin kalmaz. en sonda da, hepsini tekrar edersin. yanlis hatirlamiyorsam bes-alti temel essay turu vardi, bir bucuk ay da bu eder. hadi de iki ay olsun.

uc ayimiz gecti. (bu arada grameri unutmuyoruz, surekli hatirlatiyoruz kendimize.)
tabii writing icin temel kosul sozcuk bilmek. bir es anlamlilar sozlugu edinmeni tavsiye ederim, oxford'un bir tane kucuk vardi bende, sahane bir sozluktu. yazarken hakkinda yazdigin konulari degistirdikce zaten sozcuk haznen de genisleyecek.

3) sira geldi reading'e. burada iki sey var: birincisi, critical reading kismi, yani dikkatli dikkatli tarta tarta okudugun kisim. bunu maalesef sana verilen yaziyi anlayarak okuyup sorulari cevaplandirarak yapabilirsin. bu da okuma gerektirir. belirli turleri okumayi ogrenmelisin. zaten hep fasikuller verirlerdi, bilimsel bir yazi olsun, bir gazete yazisi olsun, sosyolojik bir sey olsun... okuyup anlama konusunda pratikten baska cozum yok. diger okuma da daha hizli okumaya, yazi icerisinden belirli keyword'leri cikarmaya, cevaplari cabuk bulmaya yonelikti ki, critical'i yapan bunu cok rahat yapiyor zaten. bir ay da reading'e verdim, dort ay oldu, haziran oldu.

4) en kolayi iste bu kisim, zira listening inanilmaz derecede rahattir, sinavlarda hoca okur metni, kasetten/cd'den dinleme vs gibi bir durum soz konusu degildir dolayisiyla aksan sorunu da yoktur. (turkish english, guzel aksanli pek hoca yoktu YADYOK'ta benim zamanimda. yabanci bir hoca vardi o haric. o da siir gibi konusurdu valla dinlemesi pek zevkliydi. benim dersime girmedi de, bir sinavda listening metnini okumustu gozetmen iken, ordan biliyorum.) neyse. listening en kolayi. bunun icin de basitten baslayarak zora dogru IELTS'in vs listening sinavlarina bakabilirsin. iki hafta maksimum veriyorum.

haziran ortasinda halletmis sayilirsin, sonrasinda da ara ara tekrar edersin, sahane olur. gayet de gecersin.
proficiency hic korkulacak, abartildigi gibi bir sinav degil esasinda. insanlar tembellikten beceremeyip sucu sonra sinava atiyorlar. bogazici'ne girdiysen o kadar ingilizce bileceksin, baska turlu olmaz zaten, ne okulda, ne de okul sonrasi.

kolay gelsin.
  • evreka  (08.01.14 22:22:19 ~ 22:25:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.