[]

Bayan kelimesi neden sevilmiyor?

ben anlamadım olayı nesi var "bayan"ın?




 
genelde varoş kesim(pazarcı, minibüsçü vs..)kullanıyor. hani aynı güruhun kendisinden 10-15 yaş büyük insanlara dayı demesi kadar itici.


  • mayeskuel  (05.01.14 11:40:41 ~ 11:40:53) 
genelde çirkin ve sorunlu, feminist kadınlar tarafından tepki gösteriliyor. ben kullanmıyorum bu sözcüğü ancak durum budur.


  • taylor momsen  (05.01.14 11:41:05) 
şöyle ki, kadın sözcüğünü kullanmamak için beş takla atılıyor yerine bayan deniyor. mesela form doldururken cinsiyetiniz: erkek / bayan yazıyor. bayan diye bir cinsiyet yok kadın var. ama işte akılları sürekli kız / kadın ikileminde olduğu için ikisini de demeyelim bayan diyelim diye düşünüyorlar. halbuki bekaret durumu kimseyi ilgilendirmez, o cinsiyetin adı kadın bu kadar.
bir de hitap şekli olarak bakar mısınız hanımefendi? yerine bayan bakar mısınız? veya hatta daha kötüsü bakar mısın bayan?? kullanıldığında kulağa çok çirkin geliyor bence.

  • quasiromantic  (05.01.14 11:45:10 ~ 11:46:45) 
Bayan kelimesi bir hitap biçimidir, kadın-erkek ayrımında olduğu gibi, kadın kelimesi yerine kullanılması yanlıştır, karakteristiğin verdiği örnek güzel, kulağa hoş gelse de yanlış kişilere hanımefendi beyefendi kullanımlarında bulunmak da aynı şekilde sıkıcı olabilir, yani yerine göre kullandığınız bey/beyefendi ayrımı bile aranıza mesafe koyabilir.


  • senbanabakma  (05.01.14 11:47:27) 
bay(ım) - bayan
beyefendi - hanımefendi
erkek - kadın
erkek - dişi
vs diye gider bu.

yanlış kullanımları oluyor kelimelerin. onun dışında ama bu kadar nefret haline gelip "bayan değil kadın!!" moduna geçilmesinin sebebi bence bir deli kuyuya taş atmış millet de peşine düşmüş olayı ile açıklanabilir.

gereksiz agresif tepkileri var toplumun bence.
  • nwnd  (05.01.14 11:48:15) 
  • freebird5406_2  (05.01.14 11:48:59) 
takılacak şey bulamamış insanın takılgacı.

kadını tercih ederim ama bayan, avrat, hanım, hatun... hepsi ben oluyorum. ben takılacak bişi görmüyorum.
  • cecilia  (05.01.14 11:51:19) 
bence "bayan" = "baymayan"ın zıttı şeklinde espriler çıktıktan sonra bu kelime sevilmemeye başlandı...

haksız mıyım sevgili bayanlar baymayanlar?
  • loveinaflipbook  (05.01.14 11:54:37) 
Öncelikle ben bayana kıl olanlarda erkek kelimesinin kullanılmasına da kılım, aynı zamanda bayan kelimesini de belirli şartlarda kullananlara kılım.

Bunun da nedeni şu: erkek kelimesinin karşıt anlamlısı kadın değil!

Erkek kelimesi tüm canlıların eril olanını ifade eder, ve karşılığı dişidir. Dişi tüm canlıların dişil olanıdır.

Kadın tüm canlılar değil, insanların dişisi için kullanılır, dişi insana kadın denir. Bu nedenle, insan canlısının erkeği adam'dır; erkek insana adam denir. Erkek ve dişi kelimeleri insan cinsi için adam-kadın olur. Yani erkek - dişi, kadın - adam.

Aynı şekilde bayan - bay, hanım - bey ve kız - oğlan'dır. Kız kadının küçüğü, oğlan erkeğin küçüğüdür.

Bunu her şeyden önce bir Türkçe sorunu olarak gördüğümden kılım.

Bir dişi insan, kendisine kadın diyorsa karşısındakine adam demeli. Karşısındakine erkek diyorsa, kendine dişi demeli.

Ayrıca, bayanı özellikle ve özellikle bekaret durumundan kaçınmak için "Kız mıdır, kadın mıdır, bilemem"i doğrudan diyemediği için kullanıyorsa, bunu söyleyen bir insanın kafasının nerelerde olduğunu sorgularım ve sevmem. Kibar olmak istenirse "Hanımefendi" var mis gibi, en kötü "hanfendi" denir. Ki ben de tanımadığım bir adama kibar olmak istersem "Beyefendi" diyorum. Bunun dışında hatun, matun, avrat, hacı dayı vb denince takılmıyorum. İstenen istediğini diyebilir.
  • aychovsky  (05.01.14 12:03:19) 
Bence boş işler bunlar. "Bayan" kelimesinin "bay" kelimesinden türetildiği için karşıyız dendiğini duymuştum. Tamam biz tartışır konuşuruz ama tutupta bunu karısını hakettiği zaman dövmesi gerektiğine 'inanan' adama anlatamazlar. Önemli olanda ona anlatmak. Düzeltilmesi gereken o kadar çok şey var ki, bence bu konu onların arasında hiçbir şey.

He bu arada zaten o adam karısını döverken ya da öldürürken bayan demiyor kadın diyor, kadın sen adamı delirtiyorsun diyor...
  • iorveth  (05.01.14 12:51:09) 
  • freebird5406_2  (05.01.14 15:03:12) 
çünkü ısrarla "kadın" kelimesi yerine kullanılır. tuvalete gidersin erkek tuvaletine bay yazmasalar bile kadın tuvaletine bayan yazarlar. alışveriş sitesine girersin; bay ayakkabıları yoktur ama bayan vardır.
toplum algısında kadın, bekaretini kaybetmiş (büyük trajedi yani) dişi olduğu için erkeklerimiz bir 'itham'da bulunmaktan çekinir. sen kız olursun, yaşın kaç olursa olsun.
ne kadar sinir bozucu değil mi?

yani; yok baymakla ilgisi var gibi görünüyo, yok kıroca ondan alınıyolar, yok sırf kapris diyince götünüzden sallamış oluyosunuz baylar.
  • yarmasimo  (05.01.14 15:16:09 ~ 15:19:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.