[]

Siyasete giriş

Herkesin yeni yılı kutlu olsun.

Siyasete giriş yapmak istiyorum.

Acaba kavramları (Liberal, Marksist vb) açıklayan bir basit anlatımlı kitap var mı?

 
yazarın hangi görüşten olduğu önemli mi? bazen kitap öneriyorum "solcu bakış açısıyla yazılmış" falan diye eleştiren oluyor. eh siyasi ideoloji kitabı yazacak kapasite ve kafa da sağcılarda yok. o yüzden öneriler solcu yazarlardan olacak. kavramlar ve ideolojilerle ilgili kitap tavsiye edemem ancak kavramları öğrendikten sonraki ilk iş siyasi tarihe bakmak olmalı:

sina akşin - türkiye tarihi (5 cilt, her olaya değiniyor), kısa türkiye tarihi (bu özet gibi bir şey)

oral sander - siyasi tarih (iki cildi var 1918 öncesi ve sonrası olmak üzere. bu sadece türkiye değil de dünya siyasi tarihi hakkında. objektif.)

genelden özele gidersek bunlardan sonra ergun aydınoğlu - türkiye solu ve doğan avcıoğlu okuyabilirsin.
  • ack3000  (31.12.13 01:34:40 ~ 01:49:57) 
siyasete giriş yapmak? Introduction to politics 101 finali mi var, 'abi siyaset bilimiyle ilgileneyim biraz' mı var, yoksa burada bir politikacı adayı mı var?


  • molla leon zelig macmanus el ayyar kutal  (31.12.13 01:35:01) 
münci kapani, politika bilimine giriş. temel kavramları öğrenmeniz açısından yararlıdır.


  • kelime dogru  (31.12.13 01:35:04) 
Andrew Heywood'un kitaplarını öneririm, temel kavramlar, teori, ideolojiler... hangi başlığa daha fazla ilgi duyuyorsan -ideolojiler gibi duruyor- oradan başlarsın. Münci Kapani'nin Politika Bilimine Giriş eseri de eskiden beri referans özelliğini koruyan yalın anlatıma sahip, yeni başlayanlar için güzel bir kaynak niteliğindedir.


  • candanag  (31.12.13 01:38:15) 
Bence burada siyaset felsefesi tartışmak isteyen bir aday var.
Soldan bir örnek olsun. Neden sol sorusuna cevap veren hızlıca okuyabileceğin basit bir kitap : Sosyalizmin Alfabesi- Leo Huberman

Liberteryenlerde iz bırakan Ayn Rand ablamızdan :Ben
tr.wikipedia.org(roman)

İlginç bir örnek olacak ama açıklayıcı bulduğum bir kitap :
www.dr.com.tr

Ben'i okuduktan sonra bunu okursan bir şeylerin Türkiye, PKK, Gezi üzerine farklı perspektiflerin nasıl oluştuğunu sezebileceğine eminim.
  • spektrum9000  (31.12.13 01:45:19) 
Öncelikle ilgiler için teşekkürler. Cevaplar çok güzel.

Müh. Fak. öğrencisi olduğum için (kendi derslerimden dolayı) Siyaset Bilimine harcayacağım zaman pek fazla olmuyor. Hele tek başıma kitap okumakla iş biraz daha fazla zahmetli ve aşırı zaman ihtiyacına dönüyor.

Tüba’nın Açık Ders Malzemelerinden Bican Şahin’in hazırladığı Siyasal Düşünceler Tarihi I ve Steven B. Smith’in Siyaset Felsefesine Giriş derslerini takip ediyorum.

Buradaki amacım ne bir sınava hazırlanış ne de siyasetçi olmak. Günümüzdeki siyaseti daha iyi okuyabilmek yani bilinçli olmak.
  • seriu l intikal sahibi  (31.12.13 01:54:55) 
Tarih ogrenmeden okuyacaginiz siyaset bilgisi havada kalir. Sevket Sureyya'dan Enver Pasa ve Falih Rifki'dan Zeytindagi'ni okuyarak baslayin. Sonra bir ozet Avrupa Tarihi cilasi atarsiniz ustune...

@molla leon zelig macmanus el ayyar kutal

bu nasil bir hasnicktir hocam? bizi neden mahrum ettiniz bunca zaman?
  • compadrito  (31.12.13 02:34:56) 
www.idefix.com

Fiyatı da düşmüşken kaçırmayın derim. Ağırlıklı olarak ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi hocalarının her birinin kendi uzmanlık alanında yazdığı genel kavramları açıklamaya yönelik yazılardan oluşuyor. Ben bu bölümde 3.sınıf öğrencisi olmama rağmen hala arada açıp yararlanıyorum çünkü genel bilgileri yüzeysel olarak verip bölüm sonlarında da daha ayrıntılı okumalar için kaynak önerisinde bulunuyorlar.
  • feliss  (31.12.13 14:09:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.