[]

Greenpeace

selamlar,

bu arkadaşlar sürekli arıyorlar bağış toplamak için ama ben samimiyetlerine inanmadım hiçbir zaman. çevreci grubun basılı dergi satması zaten ilk başta yanlış geliyor. başka başka şeyler de var, mesela nereye gidiyor o kadar aldıklarını söyledikleri bağışlar? yurtdışına mı gönderiliyor? yoksa Türkiye şubesinin kasası ayrı mı? bir ara reklam kampanyası yapmışlardı "seninki kaç santim" diye, bayağı reklam verdiler dergilere TV'ye falan. ama şimdi öyle bişey de yok benim ortalıkta gördüğüm. ha TV'ye böyle bi reklam vermeye ne kadar gerek var o da tartışılır ayrıca. prime time'a koysan onu görecek insan napıcak, başka kuşağa koysan onu gören kaç kişi olacak ve yine gören insan napıcak...

siz ne düşünüyorsunuz bu konuda? beni bu yargımdan kurtaracak var mı? normalde yrdım etmeyi çok seven bir insanım, ama greenpeace söz konusu olunca çok göstermelik işler yapıyorlarmış gibi geliyo.

 
sayende david ritter başlığını açtım.


  • alm est  (13.12.13 14:39:20) 
kesinlikle destek olmayin. aylik yuzbinlerce lira gelirleri var(sadece turkiye ofisinin) ve giderleri neredeyse yok gibi. birileri paralari yiyor iste, baska bir sey degil.

egitimlerine girmis ama calismamis biri olarak soyluyorum. egitimin %30luk kisminda "neler anlatacaksiniz" egitimi var, %70inde karsinizdakini nasil kandirirsiniz kismi var. yani bir kredi karti saticisindan farkli degil mekanizma.
  • xfestos  (13.12.13 14:43:58 ~ 15:02:50) 
valla size sunu soyleyeyim, gecenlerde PETA'nin, dernege yapilan milyonlarca dolar bagisa ragmen hayvanlari kurtarip onlara barinak vs saglamak yerine o dakika olduruldugunun, barinaktakilerin tatillerde beslenmediginin, ac susuz birakildiginin haberini goruntuler esliginde okudum. tuylerim diken diken oldu.

bu tarz derneklerin herhangi bir faydasi olduguna inanmiyorum.

ayni sekilde, benzer durumun universite vakif fonlarinda oldugundan da eminim, sahit oldum. mezun ogrencilerine "bir x'liyi para kazanmaya basladiginizda mutlaka okutun, xvak'a uye olun bagista bulunun" telkini yapan bir universitede, bu xvak'a yatan paranin, rektorun misafirlerini agirlamak, ne bileyim, ona buna hediye gondermek islerinde kullanildigini ogrendim. koskoca vakfin yuzde bes-onluk kismi burs oluyormus da haberimiz yokmus.

diyecegim o ki, bir organizasyon ne kadar buyukse bence bu tarz usulsuzlukleri o kadar da cok oluyor. bireysel olarak yardim edersiniz, bir basiniza fark yaratmaya calisirsiniz, zaten sizin gibi insanlarin sayilari arttikca buyur bu hareket ve etkili hale gelir.

diger turlusu, vicdaninizi rahatlatmak icin bir yardim vakfina gonderdiginiz paradan ibaret olur.
somut sonuclarini gozlerinizle gorebildiginiz yardimlar yapin.
  • evreka  (13.12.13 14:44:29) 
greenpeace de PETA da geri zekali insanlarin paralarini citir citir yemek uzerine kurulmus kurumlardir. bu kurumlara para yediren insanlar bariz aptaldir. bu kadar. bunu izleyin www.youtube.com


  • beriberi  (13.12.13 14:53:10) 
evreka'ya katılıyorum. organizasyon büyüdükçe yolsuzluktan artar. en güzel yardım yolu kendi alışkanlıklarını değiştirerek doğaya en az zarar verecek şekilde yaşamaktır. parasal olarak yardım etmek istiyorsan da yerel daha küçük organizasyonlara başvurmak. bu mahalledeki bir yoksula yardım etmekten tut da bir öğrenciye burs vermek veya hayvan barınağının giderlerinin bir kısmını karşılamak olabilir.


  • hayley williams ile evlenecek genc  (13.12.13 15:40:45 ~ 15:41:26) 
spam yapan yardım kuruluşlarına uyuzum. lösev'e yardım yapmıştım bir kere, spam yaptıkları için bir daha yapmadım mesela.


  • spankenstein  (13.12.13 16:37:59) 
Greenpeace'te çalışmış biri olarak:

Bağış toplama yöntemleri çok itici ama buna cidden ihtiyaç var aslında o yüzden. Türkiye'de fazlaca bir destekçisi yok, 50 bin civarında idi en son.

Ama mesela dünyadaki 5 milyondan fazla olan greenpeace maddi destekçisinin neredeysr 1 milyonu hollandadan. Ülkelerdeki bağış oranına göre oradaki faaliyetler artıyor.

Greenpeace tepki, direniş uzerine kurulu bir örgüt. Yani gönderdiğiniz bağışlarla ağaç dikmez greenpeace, nükleer karşıtı, hes karşıtı vs eylemlerde ödenek olarak kullanır. Eylemlere katılan insanların ulaşımı vs. Bu bağışlarla karşılanır. Mesela hayatını greenpeace'e adamış aktivistler vardır. Greenpeace e ait gemilerle acilirlar kutuplarda petrol gemilerini durdurmaya çalışırlar. Bu insanlar tüm hayatlarını greenpeace e adayip bir işte çalışarak gelir elde edemediginden maaş alırlar haliyle.

Sokaktaki greenpeace yüzyüzecsi olan genelde uni öğrencisi arkadaşlar da maaş + yemek ticketı alırlar. Verdiğiniz bağışlar eylemlerde ödenek ve çalışanlara maaş olarak döner.

Amaç farkındalık yaratmak ve mümkün olduğunca destekçi toplamaktır. Destekçi sayısı arttikca yapilan bağışlar calisanlara yapilan maaş ve akticistlere yapılan yardımlardan öteye geçer. Misal sinop gerzedeki direnişte greenpeace çok aktiftir ki anadolu grubu en son kaybetmişti. Mersin akkuyu nükleer projesinin bekletilmesinde de oldukça etkilidir. Geçen yıl diğer stklatla beraber Ülker gibi, Nestle gibi firmaların GDO'lu ürünleri ülkeye sokamamasinda da payı çok büyüktür.

Maddi kaynakların en çok harcadığı nokta ise genelde arctic eylemleri. Bunun haricinde greenpeace çalışanları arasında bilim insanları var ve çalışmaları için sağlanan laboratuvarlar var. Buralarda oluşturulan raporlar doğrultusunda eylem yapılıyor. Mesela nükleere o raporlarda zararlarinin cok fazla olduğu anlaşıldığı için karşılar. Bunlar hep masraf.

Greenpeace Türkiye sayfasında neler basarildigi ayrıntılı anlatılmıştı. Youtube'da da gerze belgeseli vardı mesela Greenpeace son derece aktifti ordan Görülebileceği üzere. Yani aslında sanılanın aksine dünyadaki en başarılı sivil toplum kuruluşlarından birisi Greenpeace. Ama derdiniz ağaç dikmekse TEMAya bağış yapın. Greenpeace in ilgi alanı küresel çevre suçları çünkü. Çevreyle alakalı olan her şeyle ilgili değil yani.

Çalışanlar ve eğitim veren koçlar da iyi niyetli olmayabiliyor. Size potansiyel para gözüyle bakan yüzyüzeci de vardır koç da. Ama kurum olarak ben başarılı olduklarına inanıyorum.

Lösevle ilgili yukarıdaki yorumu görünce belirtmek istedim, Lösev'e de belli aralıklarla bağış yapıyorum ve onları da çok başarılı buluyorum. Keşke öğrenci olmasam ve daha çok destek verebilsem.

Spam olayı da dediğim gibi, destekçi cidden az. Lösev için de böyle bu. Daha cok kaynağa ihtiyaç var daha başarılı işler yapabilmek icin.
  • materyalist imam  (13.12.13 20:18:26) 
@materyalist

50.000 destekci var, bu destekcilerin bagis ortalamasi da 30TL. bu da ayda 1,5 trilyon lira gelir yapar.

bahsettigin butun eylemler (nukleer santral konusunda yore halkinin bilinclendirilmesi gibi) farkindalik yaratarak veya kucuk cinliklerle yapilan eylemler. bu eylemlerin hicbirisi icin trilyonlarca liraya ihtiyac yok. paraya ihtiyaci olan kurum zaten ofisini taksimin gobeginde, istiklali en guzel goren ust kata acmaz, gider 5te 1i fiyatina bakirkoyde falan acar.

yani gececeksin bunlari, kimse bana aylik 1,5 trilyon lirayi birkacyuz universite ogrencisine verilen gunluk 34TL maas+10 liralik yemek ticket'ina harcadiklarini soylemesin, komik oluyor. zira bahsettigim taksim ofisine verdikleri kira bile bu ogrencilere verdikleri maasin birkac kati falandir muhtemelen. mesela hic merak ettin mi o egitmenler ne kadar para kazaniyor? ornegin benim egitim aldigim kadin(ki sen de muhtemelen ondan egitim almissindir) onceden unicefte calisiyormus egitmen olarak, bu mu "kendini greenpeace'e adamak"? olay sektore donmus, bosuna kendini kandirma adanmak falan deyip.

yerel veya henuz cok buyumemis orgutlenmelere yapilan yardim greenpeace ve hatta unicef'e falan yapacaginiz yardimdan cok daha degerli olacaktir, emin olun.

direkt olarak bunlari yayinlamayayim dedim ama, isten vazgecme gerekcemi egitmene nasil acikladigimi da madem ogrenin.

prntscr.com
prntscr.com
  • xfestos  (14.12.13 03:04:31 ~ 03:18:35) 
@xfestos; muhtemelen istanbuldasın. Ben Izmirde çalıştım.

Bizim iki tane koçumuz, bir tane izmir Koordinatörü bir tane de ege bölge sorumlusu vardı.

Net olarak maaşlarini sormadım ama yüzyüzecilere verilen miktardan yola çıkarak koçların 2000 civarı, il koordinatorlerinin 3000 bölge koordinatörlerinin de 4000 civari aldığını tahmin ediyorum. Bu miktarlar bana olması gerekenler gibi geliyor.

Onun haricinde toplanan maddiyatlar tamamen Türkiye'de değil elbette. Greenpeace şirketlerden holdinglerden destek almıyor ve eylemlerde kullandığı koca koca gemiler, zodiac botlar vs var. Onceki mesajda bahsettigim bilimsel çalışma laboratuvarları ve çalıştırdığı bilim insanları var. Ve greenpeace Türkiye ortalamasina gore çalışanlarına fazla maaş veren bir kuruluş ki ben stk ların oyle olmaları gerektiğini düşünüyorum zaten.

Bu arada benim kendini Greenpeace e adayan insanlar derken kastettigim insanlar koçlar ve Koordinatörler değil aktivistler. Şu artic 30 dediğimiz aylarca rusya'da tutuklu kalıp daha sonra kefaletle serbest bırakılan ama hala yargilamalari bitmemiş insanlar. Veya 6 ay okyanusa açılıp shell gemilerinin peşinden giden aktivistler.

Taksimdeki ofis Greenpeace Türkiye merkez ofisi hatta başka ofis yok Turkiyede. Bizim izmirde bi tane çalışanların kullandığı ufak bi ofis vardı ama dışarıdan gelen alinmiyordu. Genel ofis taksim gibi merkezi bir yerde olacak tabiki Bakırköy nedir Greenpeace global bir kurum. Oldu olacak Halkalı'da açsın ofisi daha da ucuza gelir ?

Yerel ve buyumemis orgutlenmeler yerel sorunlarda sonuç getirir. Ama su an küresel çevre suçlarına karşı o yerel ve çok buyumemis örgütler ne yapabilir ? Örneğin Shell'in 2013 yılında kutuplarda petrol aramama kararını saglayabilir miydi ?

Ben demiyorum ki Greenpeace sütten çıkmış ak kaşıktir. Ama bu greenpeace e özgü bir şey de değil. En alt yapilanmalardan, kooperatiflerden devletlere kadar birtakım usulsüzlükler her yerde oluyor malesef. Ama genele bakmak lazım ve genele bakıldığında Greenpeace gayet de desteklenmeye değer başarılı bir stk.

Ha bak ben 1 ay yüzyüze ekibindeydim ve sonrasında çıkarıldım yeterli destekçi yapamadigim icin. Evet destekçi toplamaya yönelik hareket ediyorlar ama buna da mecburlar ben toplamda 15 iş günü çalışıp 20 destekçi mi ne kazandırmıştım mesela ki bu baya yetersiz bir sayı.
  • materyalist imam  (14.12.13 12:54:31) 
@materyalist

abi sana o aktivistlerin de parayla kiralandigini soylememisler galiba :)

bogazda bayrak acma, nukleer santrale sizma falan filan onlari yapanlar da kiralik aktivistler mesela. para karsiligi yapiyorlar yani. gotumden uydurmuyorum, egitmenden aldigim bilgi.
  • xfestos  (14.12.13 13:31:53) 
@xfestos; aynı şeyi söylüyoruz şu an. ben de o aktiistlerin para aldığını söylüyorum zaten. Ama kiralama şeklinde değil.

O aktivistler sürekli bu tarz eylemlerdeler. Atıyorum kutuplarda eylem yapılacak, gemiyle açılıp Shell'dir BP'dir petrol şirketlerinin gemileri kovalanacak. aylar, belki de yıl sürecek işler bunlar.

Bu adamlar bu eylemlere katılırken ailelerini geride bırakıyor. Herhangi bir işte çalışsalar patrona "ben 7 ay eyleme gidicem izin istiyorum." diyemeyeceğine göre tamamen aktivistliğe adıyorlar kendilerini. Ve en önemlisi de kelle koltuktalar, zira youtube'da birçok videosu var greenpeace aktivistlerinin botlarını alabora etmek için neler yapıyor petrol gemileri.

E bu insanlar haliyle para alıyorlar Greenpeace'ten.
  • materyalist imam  (14.12.13 14:12:19) 
abi senin soyledigin 15-20 kisilik tayfa. zaten su an denizde 2 gemileri mi ne var bildigim. ben bogazdan greenpeace bayragi sarkitma, nukleer santrale sizma vb eylemleri yapanlar icin diyorum. bu adamlar direkt kiralaniyor. denize acilan tayfadan baska bir seyden bahsediyorum yani.

ayrica, kendini bir seye adamak bu sekilde olmaz. su an ulasamayacagim bi bilgi ama sence denizdeki tayfa ne kadar para aliyordur? haftalik 10k euro falan muhtemelen.
  • xfestos  (14.12.13 14:27:43) 
GPden uzak durmak için başka bir neden
adamlar bildiğin titan
www.secretcv.com
  • spankenstein  (02.01.14 08:35:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.