[]

kimlikte din hanesinde islam yazması?

bu konuda ne düşünüyorsunuz?
dini konuda henüz karar verememiş olmam/dini konularda sürekli bir araştırma içinde olmam sebebiyle ve de kamusal dini de desteklemediğim için kimliğimi değiştirirken bu haneyi de dilekçe verip kaldırttım.

sizce bu hanenin boş olması iş yaşamında bir etki eder mi?
insanlara sorulmadan -bu isim gibi bir şey değil- kimliğe din hanesinin yazılması sizce doğru mu?
sizce din, anneden-babadan geçen bir şey mi? bir insanın müslüman/hristiyan vs olması için dahi iyice araştırma yaparak bilinçli bir din algısında olması gerekmiyor mu?

 
hocam haklısın, tamam ama yani bence çok takılmaya gerek de yok. islam yazsa nolur, boş olsa nolur, hiç olmasa nolur ne fark eder yani. oraya ne yazdığı ile mi senin dinin şekillenecek? eğer ekstra bir değişiklik yoksa hiç kimse o bölümü fark etmiyor bile :)

boş olunca eline ne geçiyor, islam yazınca ne kaybediyorsun yani?
  • fayfim  (28.11.13 23:22:41) 
cemaatte çalışmayı düşünmüyosan sorun yok.


  • 9kuyruklukedi  (28.11.13 23:25:05) 
Ben de araştırıyorum müslümanlığı ve dinlerin oluşumunu. Henüz tam bir fikrim oluşmadı. İnanmadıktan sonra din hanende yazanın pek önemi yok bence. Tıpkı çoğu kişinin namaz kılmayıp, oruç tutmayıp müslümanım diye gezmesi gibi. Anneden babadan geçen bir şey elbette. Bir kültür. O kültürden kopmak da zor. Hatta sorgulamak bile zor.

Kısacası bunlara takılma, kafana göre takıl.
  • sadecece  (28.11.13 23:25:09) 
bence buna kontra olarak "yazsa ne olur yazmasa ne olur" argümanı anti-klişe timi tarafından müdahale edilecek durumlar listesine konmalı.

dini inancı olmayan vatandaşların üşenmeyip ya da eylemin niteliği hakkında düşünmeyip sildirmeleri gerekiyor bana göre. eğer bu durumdan herhangi bir olumsuz sonuç çıkarsa yeni mücadele alanları doğar. ki böyle bir durum olacağını da zannetmiyorum. %99'u müslüman değil bu ülkenin. islam'ı kimlikten çıkartmak da "aman boşver"e getirilecek bir durum değil.
  • tebelles  (28.11.13 23:34:16) 
yazılı din hanesi sanırım olası ölümlerde hangi dinin ritüeline göre kişi son yolculuğuna çıkacaksa onu belirliyor.
gerçi haneyi sildirmiş olmak müslüman olsun olmasın, semavi dinlerden olmayan herkesin müslüman adetlerine göre gömüldüğü bir ülkede pek de bir şey ifade etmiyor gibi.

  • nax  (28.11.13 23:34:37) 
bence insan bir şey için mücadele edecekse daha somut, daha çok işe yarayacak bir şeyler için mücadele etmesi lazım. eylemin kendisinden değil niteliğinden bahsediyorum.


  • fayfim  (28.11.13 23:39:01) 
yarin bi gun bi liste cikarirlar ne bilim boslari goster der mesela orda dinsizleri sıkıntılı durumlar bekleyebilir. malum her gun ozgurluklerimiz daraliyor kisitlaniyor ne olur ne olmaz


  • maresalx  (28.11.13 23:42:37) 
Bence de kimlikte yazmasi yanlis. Anne-babadan geciyor olmasi ise bir gercek. Sen bir insani cocukluk caginda dini dogmalardan uzak yetistirdikten sonra bir anda gelip desen ki bak boyle boyle bir din var, inanman lazim buna, sana yuksek olasilikla "hasiktir" der direkt. Iste Turkiye'nin sorsan %99'u musluman ama kuran'in turkcesini okumus insan sayisi inanilmaz azdir. E, bu insanlar neye inaniyor o zaman? Aile-cevre ne dayatmissa ona inaniyor iste.

Bir de din hanesi bos diye ariza cikaracak adamla calismamak daha iyi zaten.
  • fortisvita  (28.11.13 23:46:49 ~ 23:47:31) 
evet, anneden-babadan geçen bir şey. (çok ekstrem durumlar hariç. mesela avrupa'da müslüman iken hıristiyanlığa geçen ve şu anda papazlık yapanlar var.)
benim dini sorgulamaya başlamamın çıkış noktası da zaten annemden babamdan geçen bir şey olduğunu farketmemle oldu. tabii üniversitede tanıştığım çok bilgili ve donanımlı arkadaşlarımın da bunda etkisi oldu.
Erdoğan Aydın (islamiyet gerçeği), Turan Dursun, İlhan Arsel vs gibi yazarların külliyatlarını yalayıp yutmamla birlikte de dine ilişkin görüşlerim değişti ve dinden çıktım diyebilirim.
ben de nüfus cüzdanımdaki din hanesini sildirmeyi düşünüyorum. nüfus cüzdanımı yeniletmem gerektiği zaman bunu da aradan çıkaracağım.
ama herkese tavsiye eder misin dersen, orasını bilmiyorum. bu durumdan ötürü sıkıntılar yaşayabilir insanlar. normal bir memlekette yaşamıyoruz neticede.
bu durum sıkıntı değil diyen arkadaşlar bana göre yanılıyorlar. zira, bu durum, devletin kurumsallaşmış din olarak islamı seçtiğinin göstergesidir ve bu durum eşitliğe, özgürlüğe, laikliğe, insan haklarına açık bir karşıtlık oluşturmaktadır.
"bu ufak bir sorun" mantığıyla gidersek çok daha kötü durumlarla karşılaşmamız muhtemeldir. ki karşılaşacağız gibi görünüyor ilerleyen süreçte.
  • yokumbenburda  (29.11.13 00:04:41 ~ 00:05:44) 
Cok aptalca bir sey oldugunu dusunuyorum. Cok da ilkelce. Ayrica 'islam yazmasinin ne zarari var' cumlesini de cok sig buluyorum.
Bence kimlikte din hanesinin olmasi basli basina sacma bir olay. Ben ateistim ama devlete gore muslumanim. Saka gibi.
Tabi turkiyede bunlarin dusunulmesi ve uygulanmasi mucize artik
  • mutlusismankedi2015  (29.11.13 20:09:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.