[]

Bir romandaki dil bilgisi hatalarından yazar mı editör mü sorumludur?

Kastettiğim hatalar: Özne yüklem uygunsuzluğu, bağlaçların bitişik yazımı vs.
Elimde bir kitap var ve sayfa başına 2-3 adet bu tarz hata düşüyor. Bu koşullarda kitabı okumak imkansız. Keyif almak bir yana, sinirlerim bozuldu :)

Kitap yazım/basım süreci nasıl işliyor hiç bilmiyorum. Editörün görevi ne tam olarak?
Yani ben kime kızmalıyım bu hatalar yüzünden?

Ana dilinde yazılmış bir kitaptan söz ediyorum ancak çeviri olanlar için de, dil bilgisinden çevirmen mi editör mü sorumludur, onu da merak ediyorum.

Teşekkürler şimdiden :)

 
Yeri gelir editör kitabı baştan çevirebilir.

Bir hata çıktığında, hesabı da editörden sorulur.
  • inawen  (22.11.13 11:38:01) 
Yazar zaten o kadarını yapamıyorsa, bir oturup düşünsün "Ben ne yapıyorum" diye ama editör de bu yüzden var diye biliyorum. O da işini savsaklamış sanırsam. Asıl iş editörün, yoksa Pucca nasıl kitabı düzgün Türkçe ile yazsın?


  • aychovsky  (22.11.13 11:38:34 ~ 11:39:05) 
ana dilinde bi kitabı okuyorsan yazar dahil herkes hatalıdır. nasıl olmuş basılmış o kitap ilginç doğrusu :) eğer çeviri olsaydı, redaktörün hatası olurdu.


  • neira  (22.11.13 11:40:56) 
yazim kurallarindan (baglaclarin yazilma sekli, kucuk-harf buyuk harf, bazi bilesik kelimeler vs vs) editor sorumlu olmasi lazim

ancak ozne-yuklem uyumsuzlugu ve benzeri seylerden, yazarin sorumlu olmasi gerekir.
  • co2s2  (22.11.13 11:47:49) 
Editörün görevi yazının üzerinden geçip kusursuz olmasını sağlamaktır ama yine de ben yazar olsam kendimi hem gramerinden hem imlasından sorumlu hissederim ve hele yazdığım romanda sayfa başına 2-3 tane hatada kendimi affetmem:) Kitap yazmaya girişen insan bunu hakkıyla yapmalı.


  • saatgeceninonikisi  (22.11.13 11:58:54) 
peki, ek bir soru sorayım:

süreç bakımından: yazar kitabı yazdı, bitirdi. yayın evine verdi. yayın evi editöre verdi. editör kontrollerini yaptı.
buraya kadar böyle mi? bundan sonra ne oluyor? yazar son halini görüyor mu kitabının?
  • neyleyim  (22.11.13 11:59:35) 
Roman denetimi yapılmışsa redaktör, yapılmamışsa yazar sorumludur.


  • eyyor  (25.11.13 14:11:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.