[]

Şiirlerde durak nedir? nasıl bulunur? kolay yolu var mıdır? (hani şu 4+4+3 6+5 filan olan)

sorum direk başlıkta.




 
Genelde kendini belli ediyor bu duraklar. Yani 6+5'se 6. hece sonu bir kelimenin sonuna filan gelir. Kelimenin ortasında durak olmaz yani.


Durak: Hece ölçüsüyle yazılan şiirlerde, ahengi artırmak amacıyla mısralar belli yerlerinden ayrılır. Bu ayrım yerlerine durak (durgunlanma) denir.
1. Durak, ahenk sağlayan bir çeşit ses kesimidir.
2. Sözün gidişi zorlanmadan şiir okuyucusuna bir nefes payı bırakılmıştır.
3. Duraklarda kelimelerden ortalarından bölünemez. İyi bir durakta kelime mutlaka bitmiştir.
Not: Bir şiirde, bütün dizelerin durakları aynı olabileceği gibi, belli dizelerde farklı duraklar da kullanılabilir. Bir şiirin her dizesinde farklı duraklar kullanılmışsa, o şiir duraksız kabul edilir.
4. Hece ölçüsünde ikili, üçlü, dörtlü, beşli, altılı duraklar kullanılmıştır.

kaynak: www.turkceciler.com
  • ocanal  (14.04.09 21:40:18) 
durak, hece ölçüsü için geçerli bir terim. hece ölçüsü ise dizelerin, hece sayılarının eşitliğine dayanan bir sistemdir. yani birinci dize 7 heceden oluşuyorsa şiirin bütün dizeleri 7 heceli olmalı.

"Hey hızara hızara 7 hece
Dalda elma gızara 7 hece
Beni sana virmezler 7 hece
Başka yerden gız ara" 7 hece

dizeleri mümkün olduğu kadar eşit veya eşite yakın parçalara bölüyoruz. (niye mi? okumayı kolaylaştırıyor, ahenk sağlıyor filan. zamanla alışıyor insan.)

Hey hızara / hızara 4 hece + 3 hece
Dalda elma / gızara 4 hece + 3 hece
Beni sana / virmezler 4 hece + 3 hece
Başka yerden / gız ara" 4 hece + 3 hece

bu şekilde, kelimeler arasında durulabiliyorsa buna durak diyoruz. yok kelime bölünüyor ama kelimeler arasında -dizeler arasındaki uyuma dikkat ederek- duramıyorsak o zaman "duraksız" diyoruz. şu halde yukarıdaki mani 4+3=7'li hece ölçüsü ile söylenmiş oluyor.

Almanya çiftlik gibi
dumanı iplik gibi
Almanya'ya yar saldım
Kınalı keklik gibi

bu mani de duraksız 7'li hece ölçüsü ile söylenmiş.

- belirli kalıplar vardır, çok kullanılanları vardır. öyle rastgele bölünmez dizeler.
- mümkün olduğu kadar eşit parçalara bölünmeli: 4+4, 4+3, 6+5, 4+4+3 gibi. yani 8+3 olmaz. 4+7 olmaz.
  • hicazkar  (14.04.09 22:02:11 ~ 22:02:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.