[]

"olduğu halde" kalıbına dair

yine güzel türkçemize dair kafa yorma modundayım.

eski romanlarda falan bu kalıbın "x iken" anlamında kullanıldığına rastlıyoruz. sözlükte olduğu halde başlığında incelenmiş.

günümüzde ise "x olmasına rağmen yine de.." gibi bir anlamı var. ben bu anlam kayması nereden çıkmış merak ediyorum. düşününce bugünkü olumsuz anlamı çok saçma. kalıp, "bir şey olma hali"nden bahsediyor sadece. sanki olumsuzluğu bu kalıp değil de sadece kullanıldığı cümlenin içeriği veriyor gibi.

yani "x olmasına rağmen yine de.." anlamını vermek istiyorsak, sadece "x olduğu halde" yazmak yanlış gibi geliyor demek istiyorum. ne dersiniz?

 
dogru soyluyorsun ama dil devamli degisen bir sey, su an sana bunun sacma gelmesinin nedeni o ayrimi yapacak kadar eski seklini okumus olman. sadece yeni kelime uremiyor ki, anlamlar da degisiyor, yok oluyor vs. ama anlam degisikligini fark etmis olman guzel tabii, tam da o degisim olurken yakalamissin, bravo.


  • beriberi  (16.10.13 15:04:44) 
bağlaç ya da bağlaç görevi gören kalıpların çoğunluğunun anlamını zaten cümlenin akışı, öncesi-sonrasındaki kelimeler belirlemez mi? Ben mi yanlış yorumluyorum bunu?
Bugünkü olumsuz anlamının sebebi de o anlamıyla çok kullanılması. Sözlü yazılı iletişimde tersine bir süreç işlese belki 10 yıl sonra olumlu anlam ağır basacak. ama bunu sadece bunu gözlemlemeye uğraşanlar -sen gibi- dışında kimse farketmediği için ne olacağına yazılı ve sözlü iletişimin büyük kitlelere hitap eden kanadında yer alanların çoğunluğunun bilinçli ya da bilinçsiz tercihleri belirleyecek.

  • dafaiss  (16.10.13 19:46:06) 
her ikisi de mümkün. cümlenin yapısından anlaşılır zaten:


üzerinde ince bir gömlek olduğu halde kapıyı açtı.

hava çok soğuk olduğu halde ince bir gömlekten başka giysi yoktu üzerinde.
  • tedirginlik hucresi  (16.10.13 23:54:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.