[]

İzmir Ulaşım

Buca'da yaşayanlar bilir, Buca'dan Bornova'ya, Karşıyaka'ya ulaşım toplu taşıma ile eziyettir. Öğrenci nüfusunun çok olduğu Buca Koop bölgesinden hiç bahsetmiyorum bile. İzban var ordan da Metro var diyeceksiniz ancak günün genellikle her saattinde Buca'dan Şirinyer İzban'a ulaşmak çok zaman alıyor. Sorum ise şu, neden çevreyolu üzerinden otobüs hatları yok?

Şöyle bir rota oluşturmak çok mu zor? En azından saatte bir olsa bile kullanan kişi sayısının yeterli olacağını düşünüyorum. Atladığım bir nokta var sanırım yoksa böyle bir hattın oluşturulmaması için bir neden göremiyorum.

goo.gl

Siz ne düşünüyorsunuz?
Gelen yorumlara göre change.org'ta imza kampanyası başlatabiliriz :)

Ek olarak Buca'daki trafiğin en büyük nedenlerinin birinin de tek şeritlik yollardaki duraklarda indirme-bindirme yapan otobüs ve dolmuşlar olduğunu da belirtmekte fayda var.

 
3 ayrı hat olabilir, bornova, karşıyaka ve fahrettin altaya.

gayet mantıklı ama her saatte bu hattı kullanacak kişi sayısı çok az olacaktır. çünkü ilk duraktan binip son durakta inen kişi sayısı her hatta çok azdır. dokuz eylül üniversitesi dolayısıyla ancak ders başlangıç ve bitiş saatlerinde ilk-son durak arası kullanan yoğun olur. yani bu durumda karşılıklı yönlerden sabah ve akşam mesai-ders başlangıç saatlerinde kaldırılabilir. onun dışındaki günün diğer saatlerinde ölü olarak işleyecektir.

ara duraklarda işlemeyeceği için bütün yolcuların ringlerle ilk durağa taşınması, ya da son duraktan dağıtılması gerekecek ki. ilk durakta oturmayanlar için bu hat bi işe yaramayacak demektir.
  • halanne  (29.09.13 17:27:49) 
ben bunu daha önce sözlüğe yazmıştım. 3 sene önce falan galiba.

izmir, aktarma sistemi mantığına ters davranıyor.
normalde; bornovadan bucaya gidecekler, metro ve "beslemeler"le bornova metroda toplanmalılar.

ardından bornova metro-buca arasını otoban üstünden gidecek körüklü otobüslerle "metrobüs" kafasında bucaya ulaştırma yapılmalı. şuan tüm arasokaklardan giden ve bu yüzden hem trafik yaratan hem de 20 dakikalık yolu 1 saat 45 dakikada kateden sistem cinayettir.

aktarma sistemin var. kullan işte. ara sokaklardan ve yoğun trafikli yerlerden körüklü otobüsleri geçirme. beslemeleri kullan ve beslemeler aktarma istasyonlarından, otobanlar vasıtasıyla ilçeler arası ulaşım yaptırsın.

işin doğrusu budur ama o vizyon yok ne yazık ki.
  • kamera motor  (29.09.13 17:40:01) 
özet geçiyorum: ilçeler arası seyahat eden otobüsler kesinlikle şehirler arası yolları ve otobanları kullanmalı.

ilçe içindeki otobüsler ise körüksüz beslemeler olarak çalışıp ilçeler arası otobüslerin kalktığı istasyonlara sefer yapmalı.

bornova-karşıyaka
bornova-buca
bornova-balçova
buca-balçova vb. hepsi için dahil bu durum.
  • kamera motor  (29.09.13 17:43:10) 
Öncelikle merhaba. Ben de @halanne ve @kamera motor' a katılıyorum. Bir aktarma merkezi gerekli bu söylenenler için. Sizin oluşturduğunuz rota sadece sizi memnun edecektir fakat güzergah üzerinde olan duraklar bu otobüsten yararlanamayacaklar. Sizin dediğiniz durum, aktarma merkezinin Buca'da olmasını gerektiriyor. Peki bu duruma Buca uygun bir konumda mıdır?
Aslında çevre yolundan sefer yapan otobüs hatları var. F.altay-Gaziemir. Sanırım iş gidiş dönüşlerinde saatlerini bilmiyorum.
Yani ben size hak veriyorum da. Şöyle bir konu var. O şirinyer trafiği yıllardan beridir öyle ya. İnanın Bucaya bu yüzden gidesim gelmiyor. Benim fikrim Eshot'tan ziyade bir şekilde şu şirinyer trafiğine bir çözüm bulunmalı diye düşünüyorum. Belediye başkanı bu konuda ne düşünür acep? Kampanyayı şirinyer trafiğini düzeltmece olarak değiştirmeli mi? İnanın bence herkes memnun kalacaktır sadece Buca'da oturanlar değil.
Konu ilgimi çekti açıkçası takipteyim:)
  • klorlu su boregi  (29.09.13 22:54:42) 
şirinyer trafiğini kesmek mümkün değil. o bölgede üst geçit vb. bir şey de koyulamaz. 500-600 tane apartman devletleştirilip yıkılırsa anca düzeltilir.

o yüzden, en mantıklı çözüm o bölgeden otobüs geçirmemek. en net çözüm budur.

izmir'in toplu taşıması şu şekilde olmalı:
1. ilçe içi beslemeler
2. ilçeler arası körüklüler.

ilçe içi beslemeler, sadece ilçe içini dolaşacaklar. 2 aktarma merkezi arasını dolaşacaklar. onların arasında git gel yaparak tüm ilçeyi dolaşıp yolcuları toplayacaklar. (ilçe büyüklüğüne göre ilçe arasında da bölümlenecek elbet beslemeler)

bu birinci olayımız.

ikinci olayımız şu:

bu beslemeler, yolcuları aktarma merkezlerine bıraktığında, oradaki körüklüler sadece ilçeler arası aktarma merkezlerini otoban, şehirlerarası yol vb. yerlerden dolaşacaklar.

örnek: tınaztepe-şirinyer arasını dolaşan bir besleme bu yay arasındaki yolcuları toplayıp tınaztepeye bırakacak.

tınaztepedeki aktarma merkezine inen yolcular, buradan bornova, karşıyaka veya balçova otobüslerine binip istedikleri ilçelere ulaşacaklar hızlı yoldan. trafiğe takılmadan.

her ilçenin bu şekilde bir diğer ilçeye bağlayan aktarma merkezleri bulunacak.

bakınca çok zor gibi gözüküyor. ama belediyelerin işi zaten zor işi yapmak.
bunu yaparlarsa, izmir'deki trafik bile çözülme aşamasına gelir. en azından alsancak içinde 7-8 tane körüklü otobüs arka arkaya gelerek 1 şeridi kapatmazlar.
  • kamera motor  (29.09.13 23:00:26) 
@klorlu su boregi, böyle bir şeyin oluşturulması gerekliliği Buca içerisindeki trafikten kaynaklanıyor zaten, trafik olmasa seyahat süreleri bu kadar uzun olmayacaktır. Yukarda belirttiğim gibi trafiğin en büyük nedenlerinin biri de tek şeritlik yollardaki duraklarda indirme-bindirme yapan otobüs ve dolmuşlar olduğunu düşünüyorum.

Buca içerisindeki trafik için herhangi bir çözüm göremiyorum yollar çok kötü maalesef.
  • MBrain  (29.09.13 23:03:14 ~ 23:05:01) 
@kamera motor, adaylığını koy da seni seçelim :)


  • MBrain  (30.09.13 00:50:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.