[]

eski fotoğraflar

bu eski fotoğrafların görüntüsünde bir olay var. her zaman çok güzel bulmuşumdur. diyelim aynı 70lerdeki gibi giydirebildiğim bir model buldum. makyajını her türlü eski yönteme göre yaptım. fotoğraflardaki filmler aldıladığım kadarıyla biraz grenli. hızlı filmde kullandım. resimler o kadar da keskin değil. elimdeki fotoğraf makineside eski bir şey. bu fotoğraflardaki etkiyi yakalayabilirmiyim. yoksa bu fotoğraflar zamanlamı bu hale gelirler. uzun lafın kısası çektiğim fotoğraflarda bu etkinin aynısını yakalamak için ne yapmalıyım. elimde brownie'den rollei'e bir sürü makine var. laboratuar'da var. yardımcı olabilirseniz çok mutlu olurum.




 
mantıklı sallıyorum o zamanın makinesiyle çekseniz? mesela 70 model bi foto makinesiyle. belki o zamanki teknoloji öyle grenli falan gözkmesini sağlıyodur.


  • rentts1  (01.04.09 14:53:15) 
dijital öneride bulunuyorum paint shop pro'da, photoshop'ta falan oynama yapsan?


  • hardal  (01.04.09 15:06:17) 
şımarıklık olarak görmeyin ama, photoshopta değil. direk böyle çekmek istiyorum. yani iş çekimde ve banyoda bitmeli.


  • soujiro  (01.04.09 15:15:23) 
zaten photoshopta vs bu etkiyi yakalayamazsınız. s/b film ile digitalde s/b yapılmış fotoğrafların arasındaki fark dünyalar kadar.

bence, orta format s/b film bulabilirseniz, elinizdeki brownie de çalışır haldeyse onu mutlaka deneyin.

ya da bildiğimiz 35 mm s/b filmle çekim yapın, çok keskin olmayan bir objektifiniz de varsa, gayet soft fotoğraflar elde edebilirsiniz.
(yalnız, bu sizin eklediğiniz fotoğraf grenli değil sanki; tarama ve sıkıştırma yüzünden bozulmuş)

bir de baskıyı kendiniz yapacaksanız düşük kontrastlı baskı kartı alın (2 numara mesela) (gerçi yüksek kontrast daha iyidir, 4 no. karta bayılırım ama, örnek fotoğrafa bakarak 2 önerdim)

bir de; modelin kostümü-makyajı için google tanrısından yararlanın, dönem makyajlarıyla ilgili birçok tutorial var.

son olarak da, çıkan sonucu görmek isterim, bana mail falan atın :)
  • kobuzchu kiz  (01.04.09 18:54:24) 
Uzman değilim ama sanıyorum makinayla ilgisi yok. Film önemli. O dönemde satılan filmden bulmanız gerekir(gerçi bulamazsınız, bulsanız da bayatlamış olur). Film teknolojisi fotoğraf makinası teknolojisi ile paralel bir şekilde değişir.Gelişir demek istemiyorum; çünkü kalite olarak geriye gittiği de olmuştur. Mesela bir zamanlar 3"x5" tek poz negatifler varken zamanla küçüle küçüle(bir kasete 30-40 poz sığdırmak için)3.5cm ye indi, ayrıca üzerindeki solüsyonla da çok oynandı. Çok zor çok.

Edit: Bu arada bu fotoğraf sanki daha yeni gibi duruyor. Yani fotoğrafın kalitesinden çıkaracak kadar uzman değilim zaten de araba sanki çinko çento ya benzıyor. üstelik oldukça yeni modellerine. Aslında arabadan da pek anlamam ya neyse.
  • o midas  (01.04.09 19:08:05 ~ 19:23:59) 
evet yakalarsınız filmli makinada siyah beyaz film ile çektiğim fotoğraflarda bu atmoesferi yakaladım ben de.


  • yuto  (01.04.09 22:09:33) 
araba mini cooper, yıl da 75 filan diye salliyorum.
lomography e bakin, yüksek contrastlı eski stock siyah beyaz 35 mm filmler filan satiyorlar. belki işe yarar. bi de işte holga filan gibi dandik medium format aletler ya da işte herhangi lomo tarzi bi alet de yeterince pis grenli bozuk yamuk yumuk eski fotoraflar tadinda şeyler yapilabilr. bi de banyo da cross processing filan da yapilirsa şahane.

  • maersk  (01.04.09 22:36:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.