[]

4 gunluk tavuk sote yenir mi?

simdi cumartesi gunu tavuk sote yaptim ve kalani buzdolabina koydum. bu 4. gun, yememin herhangi bir sakincasi olur mu? dolaptan hic cikmadi.




 
buzluğa koymadığın sürece 2. günden itibaren et ürünleri sakıncalı


  • duygusalvekomik  (27.08.13 13:00:39) 
@duygusalvekomik peki pismis yemegi buzlukta ne kadar saklayabilirim ?


  • Notts  (27.08.13 13:02:14) 
sıkıntı olmaz. bol pul biber dök, bastırsın.


  • pillimiyango  (27.08.13 13:06:30) 
4 günlük tavuğu yeme bence. tavuk zehirlenmesi çok fenadır. ben 2 gün geçince bile şüpheleniyorum.


  • fuzzy olmak istemistim  (27.08.13 13:10:02) 
ben olsam yerdim bişey olmaz kapağı kapalıysa


  • megalomaniac  (27.08.13 13:10:49) 
yeme sakın
ben de öyle 4 gündür dolapta duran tavuğu yiyeyim dedim ama zaten kokusu kötüydü anladım attım ama bazen kokusundan belli olmuyor. özellikle yazın tavuk hiç dayanmıyor dolapta

  • neira  (27.08.13 13:20:25) 
tavuk çok çabuk bozulan bir et çeşidi olduğundan yenmesi oldukça riskli gözüküyor buradan. hele bir de marketlerden alınan tavuklardansa, önceden şoklanıp tekrar gevşetilmediğini bilemeyiz.


  • mimilo  (27.08.13 13:22:13) 
beyaz et yaklaşık oda sıcaklığında 10 dakika içinde stafilacocus aerus, salmonella, e-coli isimli bakterilerin çılgınca üremesine olanak sağlar. 83 derece üzerinde ya da 4 derece altında saklanmıyorsa bu gıdaların bakterileri öldürücü bile olabilir.

ben olsam yerdim diyen zevata kanmayın.
  • mat couthon  (27.08.13 13:23:50) 
pişmiş ve piştikten sonra buzdolabında saklanmış tavuğa 4 günde hiçbir şey olmaz.

off vallahi billahi herkes sallıyor yahu. buzluğa koymadığın sürece et ürünleri de sakıncalı falan değil. özellikle kırmızı eti kesilir kesilmez yemeye kalkarsan et ürününden tiksinirsin o derece. kasapta gördüğüm cillop gibi ızgaralık etleri adam bana "o daha bugün geldi, biraz dinlensin, yarın vereyim" diye satmıyor abicim. buzlukta falan da değil normal buzdolabında duruyor etler. et dediğin dinlendikçe güzel olur ne iki günde bozulması? tam tersine iki günden önce yersen kötü olur, kayış gibi olur.

tavuk dediğinin o bakterileri üretmesi için de çiğ olarak açıkta bırakılması gerekiyor. pişmiş tavuk 10 dakikada o kadar bakteri üretseydi memleketimde tavuk döner yiyen bir tane adam sağlam kalmazdı. 83 derecenin üstünde saklamak denilen şey "pişirmek" işleminin ta kendisi zaten.

ayrıca bugün salı. 4 değil 3 gün olmuş. pişmiş ve buzdolabında saklanan tavuk yemeğini üç günde çöpe atacaksanız ya çok zenginsiniz, ya çok müsrifsiniz demektir. buzdolabı denen alet bunun için icat edilmiş. pişmiş tavuk üç gün durmayacaksa ne yapayım ben buzdolabını.

marketten alındığında donup çözülmüş olduğunu bilemediğiniz ya da şüphelendiğiniz tavuğu zaten ilk gün de yemeyecektiniz. ilk gün pişirip yediyseniz ve bir sıkıntı olmadıysa o tavuk siz alana kadar olması gerektiği gibi saklanmış demektir. zehirlese ilk gün de zehirlerdi.

ilk gün zehirlememiş tavuk pişmiş halde üç gün buzdolabında çok rahat bir şekilde durur ve bozulmaz.
  • kibritsuyu  (27.08.13 13:41:45 ~ 14:03:44) 
duyuru "dolapta x var, falanca gündür duruyor ne yapayım" sorularıyla dolu. pişirilerek dolaba konmuş ve zırt pırt çıkarılıp ısıtılmamış bir yemeğin aklı başında, normal çalışan bir buzdolabında uzun süre dayanabilmesi gerek. (burada kibritsuyu +1) 1 hafta on gün bile durur. durmasaydı ben şu an çoktan tahtalıköyde olurdum.

yemekleri pişirince soğur soğumaz dolaba atın. kısım kısım yiyecekseniz, tencereyi dışarıda fazla bekletmeden istediğiniz kadarını içinden alarak ısıtın. bu şekilde hiçbir yemek 3 günde çöpe gidecek kıvama gelmez.
  • saatgeceninonikisi  (27.08.13 14:02:00) 
açıkçası tahminden ziyade aldığım gıda hijyeni dersinde aklımda kalanları belirttim ben. neticede insan sağlığı, " ye canım bişey olmaaaz" diyecek kadar basit değil.
ps: stafilokok bakteriler 100 dereceye kadar dayanabilmektedir. bazı çeşitleri 4 derece altında 83 derece üstünde bile 10 dakika sonra bağışıklık kazanıp bir süre sonra da üremeye başlayabilirler.
burgerking, mcdonalds gibi restaurantlarda da pişmiş ürünlerin sıcak bir ortamda (schut, steamer vs) bekletilmesi 10 dakika içinde satılmayan ürünlerin çöpe atılmasının nedeni de bu risktir.
  • mat couthon  (27.08.13 14:13:50) 
mcdonalds da 10 dk icinde satilmayan urun cope mi atiliyormus? defalarca yasandi siparis verdikten sonra 5 saniye icinde onumdeydi hamburger. yani benim icin yapilmadi orada duruyordu.. yani her bunu yasadigimd 10 dk icinde mi yapilmisti o hamburger?

edit: cevap: 3 gun gecmis pismis halde pek bir sey olmuyor genelde ama acip koklamak lazim..
bakteri makteri diyenlere de. olum hangi ulkede yasiyorsunuz adam eli kil dolu kebap yapiyor lahmacun yapiyor afiyetle yiyoruz hadi o sonra pisiyo, firinlarda insanlar gidiyor butun ekmekleri her yere dokunduklari elleriyle elliyorlar biz de yiyoruz o ekmekleri. bu kadar abartmamak lazim..
  • babamasoliimbananickaldirsin  (27.08.13 14:50:33 ~ 14:53:46) 
ambalajların üzerinde rakamlar vardır. 1 den 12 ye kadar. o rakamlar o ürünün atık olma zamanını gösterir. ürünü yapan eleman işaretler 10 dakika sonrasını. normal şartlar altında 10 dakika içinde satılmadıysa ürün (patates için 6 dakika mesela) çöpe atılması gerekir ancak franchise restaurantlarda patron ve kar döngüsü nedeniyle bu ürünler genelde yeniden ambalajlanır.
restoran müdürü ve vardiya müdürlerinin atık oranı üzerinden KPI ları vardır. müşterilerin beklememeleri için önceden hazırlanan saatlik satış tahminlerine göre (önceki günün ya da önceki hafta o günün saatlik satış rakamları baz alınarak hazırlanır) belirli sayıda ürün hazır bulundurulur.

ps: mcdonalds ya da burgerking de çalışmıyorum :)
  • mat couthon  (27.08.13 14:55:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.