[]

Şişman biri "yıllardır sürekli spor yapıyorum" dediğinde

Bu birkaç kez başıma geldi. Hele ki bir kız 1.65 boy, 90 kg civarı cüssesiyle "çocukluğumdan beri spor yaparım. spor yapmadan duramam. yüzerim, koşarım, tenis oynarım haftada 4-5 kez" filan demişti de, şaşkınlığımı zor gizleyip "ne güzel, spor süper" filan demiştim ancak. Sorum:

1. Böyle bir durumda sizin tepkiniz ne olurdu ya da kız hakkında (kişilik vs) ne düşünürdünüz?

2. Fiziksel/biyolojik olarak normal bir şey mi bu? Kızın doğru söylediğini varsayarak; mümkün mü? Başka bir rahatsızlığı falan mı var ki şekle giremiyor, ince değil?

 
Ben de buna benzer bi kız tanıdım. Devamlı karate yaptığını, yüzdüğünü, günde bilmem kaç km filan koştuğunu söylüyordu da evdeyken bir kere kıçını dahi kaldırabildiğini görmediğim, uyuşuğun önde gideniydi. Düzenli spor yapabilmesi imkansız. En son benden kısa kız boyunun da 1.73 olduğunu iddia edince yalan söylediğine emin oldum. Sebebini bilmiyorum, enteresan.


  • pandispanya  (20.08.13 12:14:13) 
Önce ister istemez bir "yok artık" geçer kafamdan ama ciddiyse ve yalan söylemek için sebebi yoksa hormonal falan bir sıkıntısı vardır ya da yemeyi aşırı seviyordur. Gerçi o kadar spor yapan insanın bir kez "alla alla ben neden böyleyim" diye endokrinolojiye bir görünmemiş olması enteresan olur.
Bir de ne kadar spor, o önemli; haftada 4-5 kez 15 dakika yapıyor olabilir.

  • whoosie  (20.08.13 12:14:27 ~ 12:14:53) 
spor yapmak iyi güzel de "zayıflayacak" kadar spor yapmak çok zor.

zayıflamak için hem spor yapmak, hem de sağlıklı beslenmek gerekli. üstüne zayıflamanı zorlaştıran rahatsızlığın, hormonal durumlarının olmaması gerekli.

spor yaparak ara ara zayıflayan ve bunu doktor denetiminde öğrenmiş birisi olarak zayıflamak için düzenli olarak haftada ortalama 5 gün, en az 1 saat spor yapılması gerektiğini biliyorum ve bizzat test ettim.

ben yüzüyorum. normalde ben de ciddi bir şekilde birkaç hafta haftada 5 gün 1
saat-1,5 saat arası yüzer ve dikkat edersem kilo veriyorum.

şimdi gelelim gerçeklere insanlar spor yapıyorum dediklerinde taş çatlasın yarım saat yüzdüklerini ve o yüzmenin çok aheste olduğunu, yüzdüklerinden çok zamanı lak lak ve havuz kenarında boş boş dinlenmekle geçirdiklerini söyleyebilirim.

e böyle olunca ne oluyor? sadece spor yapmış, bir miktar sağlık kazanmış oluyorlar ama zayıflayacak kadar yeterli spor yapmıyorlar.

durum böyle.
  • mea maxima culpa  (20.08.13 12:16:23 ~ 12:17:54) 
Şey de olabilir; yapıyodur o sporu -abartma payını çıkıp yarısı kadar yaptığını varsayalım- sonra gidip 'ohh spor da yaptım bişi olmaz diyip yemeğe abanıyodur.

Mesela annemle teyzem her gün yürüyüşe gidip hava atıyolardı 'kilo vercez çok yürüyoz' falan diyolardı hakkaten de yürüyolardı. Ama eve gelip bikaç tane halleyi hüpletiyolardı. E noldu kilo aldılar göbek yaptılar yürüyüşe çıktıkları zaman diliminde :))
  • gupon  (20.08.13 12:19:18) 
kışın 3-4 ayda günde 15-20 dakika ev içinde yapılabilecek egzersizler yapıp, ekmek yemeyip, sebze yemeği ve ızgara et yiyip 7-8 kilo verdim.bir nevi spor yapmadan kilo vermiş oldum.
yazlığa geldim günde 2km yürüyüş yapıyorum yarım saat 1 saat arası yüzüyorum, öğlen ayvalık tostu akşam rakı balık üstüne cila niyetine bira ile kışın verdiğim kiloların yarısını geri aldım.
yani spor tek başına belirleyici değil, boğazını tutmuyorsa şişman olması normal.
  • alice practice  (20.08.13 12:23:15) 
mümkündür...
ablam da ben de aynı kategorideniz.

ablam ilkokul 4. sınıfta hentbolle başlamış, sonra basketbola geçmiş ve yıllarca oynadı, odtü kız takımı da dahil. ve ergenliğinde, bütün spor yaptığğı bu yıllarda kilosu 70'in altına düşmedi, üstünde olduğu dönemler çok oldu.(boy 170). evlendikten sonra da düzenli olarak yüzdü, değişen bri şey yok. ilginçtir 39 yaşına geldiğinde birden bire kilo vermeye başladı ve 58'e kadar indi.

benim de durumum buna benzer, yıllarca spor yaptım...spor yaptığım zamanlarda en iyi ihtimalle fit olsam da asla zayıf olmadım. ta ki sporu diyetle destekleyene kadar!!!

ayrıca ankarada gittiğim bir spor salonunun (bir işyerine aitti) hem diyetislenliğini (uzmanlığıydı) hem de step hocalığını yapan kız bildiğiniz balık etliydi. ama deli gibi spor yaptırıyor, milleti ağlatıyordu.

yıllarca ablama anlam verememiştim, ta ki o kızı görene kadar. sonra kendim de bizzat yaşadım.

fit olmakla zayıf olmak biraz farklı şeyler.
  • strawberry first  (20.08.13 13:56:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.