[]

içten yanmalı motorlar genel kültür soruları

1- Sıkıştırma ateşlemeli(dizel) ile buji ateşlemeli(benzin) motorlarda sıkıştırma oranı hangi değerler arasında olur? Buji ateşlemeli motorlarda sıkıştırma oranını artırmanın önündeki en büyük engel nedir?
2- Bir binek tipi araba alırken aynı firmanın aynı model arabasından benzinli(buji ateşlemeli) motoru olanı mı tercih edersiniz yoksa dizel(sıkıştırma ateşlemeli) motorlu olanı mı tercih edersiniz? Tercihiniz için üç geçerli sebep yazınız.
3- Motor yağlarındaki 10-40 gibi değerler ne ifade etmektedir.

üsttekileri araştırdım fakat bilgiler çok yetersizdi.
Alttakiler opsiyonel sorulardır cevaplamasanız da olur.

4- gaz türbinlerinde genel olarak hangi tip yakıtlar kullanılır
5- Birleşik gaz-buhar güç çevrimli bir termik santralin, klasik buhar çevrimli termik santralden üstünlüğü nedir?

 
bigün bu sorulara ben de net cevaplar vericem.
1- bujide klasik/MPI motorlarda 8-10 arası, GDI motorlarda 12.5 civarı sanırsam. diesel'de ise 16-24 arası.
engel de sanırım içeride hem yakıt hem hava varken belli bir sıcaklığa kadar sıkıştırabiliyoruz, sonrasında kendiliğinden patlıyor. diesel de bunu farkedip önce havayı sıkıştırıp sonra yakıtı püskürtmüş zaten.
2- diesel'in devir sayısı daha düşük. diesel daha ağır. (bildiğimiz ağırlık) diesel daha gürültülü. diesel'in ilk hareketi daha zor. (bunları yazmışım ama diesel'in de devir sayısı artırılıp sessizleştiriliyor diye de eklemişim, bilemedim tam.)
  • sanal uyku  (21.03.09 02:11:50) 
1-kullanılan malzemedir. piston ve yanma odasının dayanımı sınırlar.
2-dizel alınır
dizel daha az yakar, dizel daha ucuzdur, torku fazladır, dizel çevreyi daha az kirletir.
3-viskozite, akıcılığı gösterir.
4-doğal gaz, keroten ilk akla gelenler, daha zorlarsan belki kömür tozu gibi
5-en önemlisi verimi fazladır ve gaz türibini sayesinde daha esnek kullanım sunar(kısa sürede devreye girer çıkar, bakımı vs.)

üşendiğimden bildiğim kadarıyla çok kısa cevaplar verdim. bu sorduklarının hepsi ayrı birer ders konusdur.
  • yazar k  (21.03.09 02:37:42 ~ 02:50:44) 
1- sanal uyku cevaplamıs
2-butcene baglı o, performans seviyorsan benzinli alırsın. cok daha gucludur atiktir fln.
3-viskozite, kimyasasl içerik karsılıgı da olması lazım onların.
  • bryan fury  (21.03.09 03:40:28) 
1- Sıkıştırma oranını arttırmanın önündeki en büyük engel detonasyondur. Benzin her ne kadar buji,ile ateşleniyor olsa da, yeterli basınç/ısı altında kendiliğinden patlayabilir(piston üstünde biriken sıcak kurum da ateşleme başlatabilir). Benzinin oktanı arttıkça detonasyon riski de düşer.

Birde knock sensor diye birşey vardır günümüz motorlarında, zamansız patlama başladığı anda müdehale eder, hayat kurtarır. Bu meret sayesinde ateşleme zamanı sürekli daha ileri alınmaya çalışıp, motorun daha verimli/performanslı olarak işini yapması sağlanır.
  • skatheist  (21.03.09 08:13:24) 
23'ye bir ek, ilk alışta dizel arabalar benzinli arabalara göre daha pahalıdır, herkes kullandığım yakıtla bunu amorti ederim gibi düşünür ancak şunu söylim;
eğer arabayı sadece ihtiyaç halinde kullanacaksan, çok uzun yollar katetmeyeceksen benzinli daha karlıdır. ayrıca servis ve parça ücretleride benzinlilere göre daha pahalıdır.

  • etna  (21.03.09 10:52:33) 
skatheist in bahsettigi olaya vuruntu da denir.


  • bryan fury  (21.03.09 12:04:45) 
  • oharro  (21.03.09 15:19:01) 
İçten yanmalı motorlarda egzoz zamanının sonuna doğru emme subabı açıldığında, silindir içinde vakum oluşturulmadığı halde silindir içine hava yakıt karışımı nasıl alınır?

Buji ateşlemeli ve sıkıştırma ateşlemeli motorların yakıtları arasındaki farklar nelerdir?

Bu sorulara da yardım ederseniz işim bitiyor.
  • makineto  (15.04.09 23:27:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.