[]

bireysel emeklilik

duydum ki devlet buna %25 oranında bir katkıda bulunuyormuş, ayda 160 tl koysam 40 da devletten yılda 2500 liraya yakın para birikir, hiç yoktan iyidir. yalnız sözlükte okuduklarım kafamı karıştırdı, o yüzden işi bilen arkadaşlardan şu konularda yorum rica ediyorum:

1-benim derdim az az da olsa para biriksin, fonla monla uğraşıp kafa yoracak halim yok, altında olduğu gibi risk de istemiyorum, benim için herhalde bu mevcutlar arasındaki en uygun sistemdir değil mi?

2-başlangıç aidatı, ertelenmiş giriş aidatı gibi şeylerden söz ediyorlar, bunlar neyin nesidir, üç kuruş para biriktircez derken cebimizinden bir de para mı çıkacak? eğer öyleyse tutarı nedir bunların?

3- yönetim gider kesintisi, fon işletim kesintisi falan da demişler, bunlar ne? dediğim gibi benim derdim az az bişeyler biriksin, o yüzden fona mona kesinti olsun istemem haliyle, bunu ödememenin yolu var mı?

kıssadan hisse, bu sisteme dahil olan ya da inceliklerini bilen birileri bu sistemden en az masrafla yararlanmanın yolunu anlatabilir mi bana? teşekkürler.

 
selamlar,

şimdi bireysel emeklilikte devlet katkısı nedir anlayalım. eskiden bireysel emekliliğe yatırdığınız paranın gelir vergisi alınmazdı yani, vergi diliminize göre sisteme yatırdığınız paranın %15-%35 arası her ay nakit olarak size geri veriliyordu.

şimdi ise devlet katkısı %25 evet ama devlet katkısı parayı yatırdığınız tarihten 3 ay sonra hesabınıza aktarılıyor. devlet katkısı hisse senedine dayalı riskli bir fonda tutuluyor. devlet katkısının tamamını alabilmeniz için emekli olmanız gerekiyor, aksi takdirde 3 yıllık sistemde kalmanız durumunda %25'in %15'i yani yaklaşık %4'ünü alabiliyorsunuz. (sistemden kaldığınız süre arttıkça bu oran artıyor) finansal anlamda eskiye oranla her anlamda yeni devlet katkısı sistemi daha olumsuz vatandaş için.

burada yapılan devletin kısa vadeli gelir vergisi tahsilatını arttırmak, bu borcu uzun vadeye yaymak, vatandaşın düşünüldüğü bir sistem değil, cari açık finansmanı tamamen.

sorularınıza gelelim.

1. yatırım yapma beceriniz ve sermayeniz yoksa sizin için güzel bir sistem, sistemden emekli olana kadar ayrılmazsanız iyi bir para biriktirme mekanızması sizin için.

2. aidat tutarı genelde erteleniyor, 5 sene sistemden çıkmazsanız almıyorlar, eğer yine uzun vadeli düşünüyorsanız dert etmeyin. sisteme girişte aidat alan yer varsa (ki sanmıyorum) bu bireysel emeklilik şirketlerini tercih etmeyin.

3. bunun dışında fonda biriken toplam tutarın belli bir oranına kadar ve aylık olarak ödenen primin belli bir oranı işletim komisyonu, fon yönetim komisyonu olarak alınıyor. toplamda aylık ödemenin yüzde 10'una kadar ve yıllık olarak toplam birikiminizin % 3-5'ine kadar fon yönetim kesintileri oluyor. bunları iyice araştırın, küçük tutarlara ciddi kayıplar olabilir, miktar arttıkça fon yönetim kesintileri oranı azalıyor. ayrıca şirketiniz ya da bağlı bulunduğunuz meslek odasının programı kampanyası dahilinde bu ücretler alınmayabiliyor, iyice araştırın bu kampanyaları. son olarak kredi kartı borcunuz yoksa kredi kartından tahsilatlarda komisyon veren bankalar var, bunlardan da kazanç sağlamanız mümkün. kredi kartı borcunuz varsa bir de bunun için faiz ödersiniz, birikim anlamını yitirir.
  • [silinmiş]  (04.08.13 14:25:37 ~ 14:26:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.