[]

Türkiye'deki Sigorta, Emeklilik ve Vergi Sistemi

Merhaba

Merak ettiğim birkaç şey var, özel sektörde çalıştığımızı varsayalım.

1. Sigortanın tam amacı nedir ? Sağlık harcamalarımız için mi kullanıyoruz ? Farklı sigorta türleri var mı çalışılan şirketlerin bize sağlayabileceği?
2. Emeklilik sisteminin esprisi ne oluyor ? Çalıştığımız yıllar boyunca bizden belirli miktarlar kesilip, emeklilik süresince bize geri mi ödeniyor ?
3. Maaşlı çalışanlardan ne kadar vergi kesiliyor ? Bu kesinti maaş bize ulaşmadan otomatik olarak kesiliyor mu ?
4. 3000 TL maaş alan birinin, sigorta vb masrafları ile şirkete maaliyeti ne oluyordur ?

Sorularımın yanıtlarına göre başka sorular da ileteceğim size. Zahmetiniz için şimdiden teşekürler :)

 
1. tr.wikipedia.org

sgk'ya yatırılan devletin çalışanlarını zorunlu sigorta ettirmesi sisteminde, hem sağlık harcamalarınız için hem de emeklilikte alacağınız maaş için prim ödersiniz. şu anki sistemde alınan primler emeklilerin maaşını ödemeye yetmiyor, hatta sağlık harcamalarını ödemeye de yetmiyor. devlet her sene bütçeden kaynak aktarıyor sisteme.

şirketler farklı sigortalar sağlayabilir, özel sağlık sigortası, hayat sigortası, birikimli hayat sigortası, bireysel emeklilik işveren (sponsor) primi gibi.

2. mantığı dediğiniz şekilde ama devletin sisteminde çalışanların primleri onlara geri ödenmiyor, siz belli bir oranda prim yatırıyorsunuz sonra emekli olduğunuzda hayatınızın sonuna kadar maaş almaya hakkınız oluyor. diğer emeklilik sistemlerinde yatırdığınız primleri geri alırsınız, fazlasını değil.

3. buradan bakabilirsiniz. www.vergidegundem.com
toplamda %15 sigorta primi ve sonrasında brüt ücretinizden kalan tutar üzerinden aşağıdaki dilimlere göre %15-35 arasında vergi alınıyor.
www.vergidegundem.com

4. 3.000 TL brüt ücret aldığını düşünürsek, %14,5 işveren sigorta primi + % 2 işveren işsizlik primi ile birlikte 3.495 TL.
  • [silinmiş]  (03.08.13 21:28:49 ~ 21:36:35) 
Douchebag'in cevapları güzel ancak,

1. Sigorta risklere karşı koruma sağlar. kamu veya özel kaynaklı olabilir. Bu konu çok karmaşık 10 saat konuşssak bitmez
2. Bu konu da çok karmaşık 10 saat konuşssak bitmez
3. Sgk primine tabi ücretin tavanı vardır o tavanın üzerindeki tutardan sgk kesintisi yapılmaz.
4. Cevabında %5lik indirim dahil edilmiş. Gerçek maliyet farklı olabilir. Ayrıca iş koluna göre sgk primi değişir bu hesap risk sınıfı düşük bir çalışan ve prim vs. Borcu olmayan bir işveren için geçerli.
  • drip nick i zaten kullanilmakta  (03.08.13 22:14:21) 
Hmm...

Devlette zorunlu olarak her türlü sigorta, vergi kesintisinin yapılacağını farzederek sorularımı özel sektör tabanlı yöneltiyorum öyleyse.

1. Şimdi bu durumda ödediğim prim miktarı bittiği zaman ömrümüzün kalan kısmında ödeme alamama ihtimalimiz mi var ?

2. Sigortaların nitelikleri farklılık arzedebiliyor öyleyse ? Peki emeklilik sonrası sona erme durumu var mı bunların ? Farzedelim çok uzun yaşadık :)

3. Sigorta ve emeklilik primini çalışanın doğrudan değerlendirme imkanı oluyor mu ? Farzedelim 3000 TL maaş alıyor olsun, kesinti ve primleri 600 TL olsun. Sisteme yatırmak yerine "Bırakın ben kendim karar vericem, diyip" 3600 TL alınabilir mi ?

4. Aynı şekilde vergi vermemek adına çalışan işverenle anlaşıp maaşının tümünü elden alabilir mi ? Gerçi bu durumda hiç çalışmıyormuş gibi görünüyor herhalde ? Dolayısıyla işten atılma, tazminat gibi haklarını da yitirir sanırım ?
  • burka  (03.08.13 22:37:52) 
devlet ve özel sektör derken çalışanların işyarlerini kastediyorsunuz gibi geldi. özel sektörde de çalışsanız sigortanız sgk sistemine dahil veya devlette de çalışsanız bireysel emeklilik primi ödeyebilirsiniz. yanlış anladıysam kusura bakmayın, ama ilk ve sonraki sorularınız bu izlenimi verdi.

özel veya kamu nerde çalışsanız da sigorta priminiz sağlık hizmeti ve koşullar sağlandığında emeklilik hakkı sözkonun. ayrıca bireysel emeklilik sistemine dahil olabilirsiniz ve ödediğiniz kadarını alacağınız bu sistemdir. çalışanın ücretine göre hesaplanır ve sgk yerine çalışana ödenemez. sigorta kaydı varsa böyle, kaydı yokken çalıştırmak zaten suç. son sorununzun da cevabı aynı.
  • tedirginlik hucresi  (04.08.13 04:00:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.