[]

Şeker hastalığına yakalanmamak için nelere dikkat etmem gerek?

babam şeker hastası ve genetik bir hastalık olduğu için yakalanmaktan çok korkuyorum. nitekim şeker hastalığının hayatı nasıl felç ettiğini birebir babamda görüyorum.

şişman sayılmam ama göbeğim var ve özellikle baldırlarım kalın. öncelikle kilo vermem gerekir mi? göbeği kesinlikle eritmeli miyim?

ikinci olarak beslenmeme nasıl dikkat etmeliyim? 4-5 aydır abur cuburu bıraktım. önceden cipsinden çikolatasına kolasından kekine bu tip şeyler çok tüketirdim. artık ara öğünlerde sadece meyve yiyorum. her gün 3-4 yeşil elma 3-4 şeftali şeklinde. nadiren de üzümdür, karpuzdur, armuttur, muzdur yiyorum. özellikle şu meyveleri tüket şunları tüketme dediğiniz meyveler var mı? her gün 3-4 yeşil elma 3-4 şeftali şeker oranı ve sağlık açısından sorun teşkil eder mi?

ana öğünlerde mümkün olduğu kadar az ekmek yiyorum. asla beyaz ekmek yemiyorum. light ekmek yiyorum. özellikle ton balığı ve barbunyayı çok tüketiyorum. kahvaltıda da salçadır, peynirdir, yumurtadır zeytindir o tarz şeyler tüketiyorum. tuzu ve yağı tamamen çıkardım hayatımdan.

düzenli spor yapmalı mıyım?

edit: su dışında hiçbir şey içmiyorum ancak iki günde bir buçuk litrelik su tüketiyorum. bu yeterli mi yoksa daha mı fazla su içmeliyim?

 
hareketli bir yasam
duzenli beslenme (neyin zararli neyin faydali oldugu artik herkes biliyor)
yapay yiyeceklerden uzak durmak
dogal yiyecekler kullanmak
genetik tabi onemli bir durum
  • exlibris  (31.07.13 18:49:02) 
sağlıklı kiloya inmek, sağlıklı beslenme ve spor çok önemli.

meyveyi çok abartmamak lazım. meyve suyu yerine ayran ya da maden suyu gibi içeceklere geçiş yapmak daha sağlıklı mesela.
  • mea maxima culpa  (31.07.13 18:49:25) 
kilon normal bence, 178 boyla 73 kiloyum normal duruyorum, 75 zayıf kalırsın. işte abur cubura dikkat ediceksin, hiç yeme değil de ölçüsünü kaçırma işte, hergün kola falan içme mesela. kısacası normal sağlıklı beslenme şekli. ani kilo alıp vermemeye bak, stres yapmamayı öğren. illa light ekmek falan gerekli olduğunu sanmıyorum zaten insanın hayatta temel olarak keyif aldığı yemek,uyku,seks. bunlar güzel olmazsa hayatın tadı olmaz. ama abartma işte. tuzu toptan çıkartma hayatından, vücudun ona da ihtiyacı var, bi de misafirliğe gidince yemek yiyemezsin herşey aşırı tuzlu gelir. şekeri çıkart hayatından, çayına falan kesinlikle atma, tatlıları çok az ye. spor falan da iyi yani vücudun sağlıklı olsun direnci artsın güzel. ama hiçbişeyin yüzde yüz garantisi yok.


  • r_u_h  (31.07.13 18:50:34) 
yağı ve tuzu çıkarman çok güzel.

ama asıl yapman gereken: EGZERSİZ
azı karar çoğu zarar derler ya, bu konuda öyle değil. yapabildiğin kadar egzersiz yap. spor hayatındaki en temel öğelerden biri olsun. diyabetten korunmak adına yapabileceğin en güzel şey budur. gerisi egzersiz kadar etkili olamaz.

bir de sigara ve alkolden uzak dur.
  • the kene  (31.07.13 18:51:15) 
günde 8 porsiyon meyve mi yiyorsun? (4 elma + 4 şeftali?) epey fazla bu. günlük 3 porsiyon meyve iyidir. arada çikolata vs ile kaçamak yapabilirsin

ton balığını ne kadar sıklıkla tüketiyorsun bilmiyorum ama cıva zehirlenmesi riski var. haftalık 300 gr'ı geçmemesi lazım balık tüketiminin. şeker olmiyim derken cıvayla bozma, onun geri dönüşü hiç yok

dediğin şeyler güzel ve işe yarar. diabet hastası olsan da iyi bir tedavi ile komplikasyonları olabildiğince ileriye atmak mümkün. sanırım baban tanı konduktan sonra kendine pek dikkat etmemiş. sende eğer bu irade varsa diabet olsan bile rahat geçirebilirsin. bunu neden söyledim, çünkü diabet olmayacağının bi garantisi yok. diabet dünyanın sonu da değil
  • la noix  (31.07.13 18:55:01) 
  • psychosocialll  (31.07.13 18:56:48) 
"light ekmek" dediğin şey de beyaz ekmek oluyor. "asla beyaz ekmek yemiyorum" diyorsun ama aslında hala beyaz ekmek tüketiyorsun. tam buğday ekmeği yemelisin. ama marketlerde tam buğday ekmeği diye satılan ekmeklerin çoğu yarısı beyaz un yarısı tam buğday oluyor.

"tam buğday unlu ekmek" yazıyorsa üstünde, onun yarısı beyaz undur onu almamalısın.

"tam buğday ekmeği" yazıyorsa tamamı tam buğday unu olması gerek bunu almalısın.

fırınlarda falan tam buğday ekmeği diye satılan açık ekmeklere zaten anca %10 civarında falan tam buğday unu koyuyorlar, kalan %90'ı yine beyaz un oluyor. o yüzden üzerinde değerlerini okuyabileceğin paket ekmek almak daha mantıklı.

aslında en iyisini istanbul halk ekmek yapıyor tavsiye ederim. özellikle organik tam buğday ekmeği diye bir ürünü var ki şahanedir.
  • rotten head  (31.07.13 18:57:45 ~ 19:01:54) 
içinde glikoz ve fruktoz şurubu olan herhangi bir şeyi tüketmemeye çalış (?!)

her bir boka koymuş şerefsizler
  • dieselsingle2  (31.07.13 19:22:29) 
Öncelikle aşağıda yazdıklarım tek bir kaynağa dayanmamaktadır ve kendimin bugüne kadarki derlemelerimdir;
1-Günümüzün hastalıklarının sebebi bazı doktorlara göre insülin direncisir, hasta olun olmayın insülin direncini ve risk grubunda olduğunuz hastalıkları öğrenin erken teşhis ve bilmek avantajdır.
2-Diyabet yiyememe hastalığı değildir, ölçülü yeme hastalığıdır. İki türlü diyabetli vardır; 1-Diyabet hastası 2-Diyabetli birey (bu kişiler hastalıklarıyla barışıktırlar, yaşam şekillerini hastalıklarına göre değiştirdikleri için normal sağlıklı bir insan gibi yaşarlar hedef bu olmalı diyabeti kabul edip yaşam şeklini değiştirmeli hem hasta olmamış gibi yaşanmalı hemde diyabetin getirdiği olumsuzluklardan kurtulunmalı)
3-Şeker hastaları (adaylarını aynı şekilde düşünebiliriz) kendilerinin doktorudur, doktorlar onların yardımcılarıdır (bir doktorumun sözüdür)
4-Ailenizde şeker hastası varsa şeker hastası adayısınızdır, kesin olursunuz diye bir şey yok.
5-Öncelikle kilonuzda kısa zaman dilimlerinde aşağı veya yukarı oynamayın uzun zamana yayın.
6-Şeker hastalığının diyeti diye adlandırılan diyet aslında normal insanın diyetidir, şeker hastaları uzun yaşar denilir öyle bilinir doğrudur da yani normal şeker hastası olmayan biride aynı diyet sayesinde sağlıklı yaşayabilir.
7-Diyabette rol oynayan faktörler şunlardır; kalıtım, kilo, hareketsiz yaşam, stres, insülin direncine sebep olan faktörler, rafine beslenme tarzı.
8-Tüm bunlara rağmen diyabetten korunmak geciktirmek ötelemek mümkün gelelim yaşam tarzı ve beslenme tarzına;
a-Yaşam tarzınızı diyabetli hastanın diyetine uyarlarsanız hayat boyu rahat edersiniz çünkü artık yaşam tarzınız olmuştur.
b-Karbonhidrat yani şeker iki şeklidedir; 1-kompleks şekerler besinin tabiatında olan şekerdir, 2-basit şeker bildiğimiz şekerle yapılan besinlerdir.
c-Hareket edin, hayatınızda spor olsun haftada 4-5 gün 30-40 dakikaka yürüyüş bile yeterli olabilir.
d-Basit şeker içermeyen gıdalar tüketin mesela çayı kahveyi şekerini aşama aşama azaltarak nihai hedef şekersiz tüketmek olsun.
e-Her gıdanın glisemiks indeksi yani kana karışma hızı farklıdır ekmekte bile karbonhidrat vardır mesela beyaz ekmeğin, muzun, balın glisemiks indeksi yüksektir, bunlar yerine glisemiks indeksi düşük kompleks şeker içeren doğal yiyecekler tüketebilirsiniz mesela elma, havuç, ayva, tam buğday, çavdar ekmeği gibi.
f-Yine glisemiks indeksi yüksek pilav ve makarnayı özellikle akşam yemeğinde yemeyebilirsiniz pilav yerine bulgur tüketebilirsiniz.
g-Şeker endüstriyel bir üründür o olmadan yaşamak ilk başlarda zor gibi gelsede sonra pek tabi mümkün atalarımız pekmez hoşaf ve meyve yemiş, şekeri hayatınızdan çıkardıktan sonra şeker artık size eskisi gibi tatlı deil acı gelecek çay kahvenin daha lezzetli olduğunu ve baharatları keşfedersiniz.
Not:Karışık gibi oldu ama ilave olursa eklerim
  • sakman  (31.07.13 21:06:07 ~ 23.08.13 09:28:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.