[]

özel üniversite diploması

Özel bir üniversitede okuyan bir arkadaşım tüm derslerini verip mezuniyete hak kazandığı halde ailesinin ekonomik sıkıntıya düşmesi sebebiyle ödeyemediği son birkaç okul taksidi yüzünden diplomasını alamıyor. Üniversitenin alacak hakkından dolayı çocuğun eğitim hakkını bu şekilde engellemek gibi bir imkanı var mı gerçekten de yoksa bunun için başvurulabilecek bir yol var mı? Benim mantığıma göre tabi ki borç borçtur ve okul yönetimi haciz vb. imkanlarını sonuna kadar kullanmakta haklıdır ancak derslerin başarılmasıyla hak kazanılmış bir diplomayı vermeme haklarının da olmaması gerekmez mi?




 
türkiye'de kurallar özel üniversitelerden yana. ayrıca imzalanan sözleşmelerde bunlar beliritiliyor.


  • alkolikfedai  (11.03.09 17:23:35) 
hangi yavşak üniversiteymiş o merak ettim. bari senet falan yapar insan al diplomanı git çalış öde der.


  • iterator  (11.03.09 18:10:24) 
anlamadim, mezun mu olamiyor, yoksa sadece diploma mi alamiyor?


  • yirtik foto  (11.03.09 18:39:37) 
yahu gitsin versin mahkemeye. tüketici mahkemesidir görevli mahkeme. arkadaşın davayı kaybetse bile, en fazla 300-500 vekalet ücreti öder karşı tarafın avukatına, ama okul davayı kazansa bile, cok şey kaybedecektir, en azında ifşa edilecektir, pek çok insan duyup öğrenecektir.
siz buraya bile okulun ismini yazmamışsınız, yaz gitsin yahu, "özel bir üniversitede okuyan bir ark..." diye başlayacağına şu okulda okuyan arkadaş diye başla, ne kaybedeceksin.
ayrıca kurallar neden özel üniversitelerden yanaymış yahu, her kuraldan üstün olan anayasamız var bizim, 42. maddenin ilk cümlesine bir göz atalım, orada eğitim hakkının engellenemeyeceği yazıyor, bizse burada okulun diplomayı gaspetmesi hukuka uygundur diyoruz neredeyse.

şimdi farkettim de amma gaza gelmişim yahu
  • zubundy  (11.03.09 20:27:56 ~ 20:30:49) 
@zubundy

evet faza gaza gelmişsin ama sanırım bilmediğin şey özel ünivrsitelerin ticari müessese olması. yani anayasadaki 42. maddenin bu durumla bir ilgisi yok. özel öğretim kurumlarına girişte bir sözleşme imzalarsın ve orada bu tür durumlarda uygulanacak olanlar belirlenmiştir.

makemeye verse de bu durumda işine yarar bir sonuç çıkmayacak. ifşa edilme durumunu da sanmıyorum, medya patronlarının çoğunun özel üniversitelerle bağlantısı vardır bir şekilde. haber bile yapmazlar.

kısacası bir şirketten, sözleşme yaparak bir hizmet/mal satın alıyorsanız sözleşme her durumda geçerlidir.
  • lancelot du lac  (11.03.09 22:53:11) 
üniversitenin sahibi ulusalcıysa islamcılar, islamcıysa ulusalcılar bal gibi haber yapar :))


  • modesttiago  (11.03.09 23:36:01) 
Söz konusu üniversite Maltepe Üniversitesi, ha adını özellikle saklamamıştım ama buraya yazmamın da pek faydası olacağını ne yazık ki zannetmiyorum. Dahası borca her geçen gün faiz biniyor ve hatta eğitimine açıköğretimde devam etmek isteyen arkadaşıma diplomayı bırakın başvurusunda gerekli olan belgelerin dahi borç ödenmediği takdirde verilmeyeceği söyleniyor. Evet belki ticarethane mantığıyla yaklaşırsak bedeli ödenmedi diyerek diplomayı vermemelerini anlayabiliriz de diğer belgeler konusunda, en azından lise diploması(ki öss'ye yeniden girebilmesi için gerekli sanırım) konusunda bir yaptırımda bulunamamaları gerekmez mi?


  • neslish  (12.03.09 02:31:03) 
@lancelot du lac: zaten orası ticarethane olduğu için görevli mahk. tüketici mahkemesidir dedim ben, eğer ticarethane olmasaydı idare mahkemesinde dava acın derdim. bunun dışında anayasa sadece devleti bağlar özel üniversiteleri bağlamaz şeklindeki anlayış da hukuken yanlış...

bunun dışında okul adını buraya, facebooka falan yazmak iyi bir başlangıç ama yeterli değil, bence gidip tüketici mahkemesinde dava da açın...
modesttiagonun dediği de çok mantıklı, öss heyecanı yavaş yavaş sarmış, aynı zamanda da seçim ortamı, ben ce kaçırmayın bu fırsatı.
bu arada maltepe hukukta okuyan arkadaşlarım da var, onlara da soracağım, bu konuda sana yardımcı olmak isteyecek bir hoca belki bulabilirler. ama ben bulamasam bile, söyle arkadaşına gitsin hocalarıyla falan konuşsun.
  • zubundy  (12.03.09 21:25:55) 
deli misiniz siz? vakıf üniversitesi ticarethane ve tüketici mahkemesinde mi dava açılır??? açın kanunu da bakın vakıf üniversiteleri tanımında ne diyor?? özel olsun devlet olsun hukuken üniversite ticarethane değildir, dava da idare mahkemesinde açılır. bilip bilmeden yazmayın şuraya! üstelik her ticarethaneyle ilgili dava da tüketici mahkemesinde açılmaz o da ayrı konu.


  • beccaria  (13.03.09 02:04:45 ~ 02:05:42) 
idare mahkemesinde açılması tabi ki daha mantıklı, ama ortada bir ticari bir sözleşme var ve o sözleşmeyle ilgili bir anlaşmazlık sözkonusu, o yüzden bana tüketici mahkemesi daha mantıklı geldi.
mesela okulun sınav yönetmeliği-disiplin yönetmeliğiyle ilgili bir uyuşmöazlık olsa dediğiniz doğru, idare mahk. görevli olur, ama sözleşmeye dayanarak dava açacağımız zaman idare mahkemesi bana ne yahu bundan demez mi?
ayrıca ben her ticarethaneyle ilgili dava tüketici mahkemesinde açılır falan da demedimki, zaten öyleolsa ticaret mahkemesi diye bir kavram olazdı.
ben henüz öğrenciyim, av. değilim, yanlış biliyor olabilirim.
ama deli değilim, en azından tanımadıklarıma deli misiniz diyecek kadar delirmedim
  • zubundy  (13.03.09 23:08:32) 
kusura bakma zubundy, şahsınıza yönelik bir şey değildi. "deli misiniz"i bir nida ifadesi olarak kullanıvermiştim. yoksa karşıdakine kötü bir söz söyleme gibi bir amacım yoktu. dediğim gibi, nida ifadesidir, kusuruma bakmayın. tekrardan işin hukuki kısmına girmiyorum. işin hukuki kısmıyla ilgili diyeceğimi dedim.


  • beccaria  (15.03.09 01:07:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.