[]

Direksiyon dersleri

bugun ilk dersi aldık ama benım aklıma bırkac sey takıldı. daha once dıreksıyon sınavı oncesı surucu kursundan dıreksıyon dersı alanlar yardımcı olurlarsa sevınırım.
1) bır 4 arkadas bır arabada hocayla beraber ayazaga'da surucu adayları ıcın ayrılmıs bır yolda araba kullandık. herbırımız 20'ser dk. kullandık. her surucu kursunda yapılan bu mudur yoksa her surucu adayı hocasıyla beraber bırebır ve daha uzun surelı mı ders alır? bana sure ve boyle "hadı sıradakııı" modelı bıraz garıp geldı de.
2) dıreksıyon sınavı oncesı toplam kac ders aldınız? bız bu haftasonu 2 gun, haftaya da 1 gun gıdıp haftaya pazar sınava gırecegız. 3 ders, sınavdan gecebılmek ıcın az degıl mı?
3) hoca, oyle aynalardan fılan bahsetmedı. bı tek 1. ve 2. vıtesı gosterdı, bı u donusu yaptırdı bı de dur-kalk alıstırması. gerı gıtme, aynaları kontrol etme vs. gıbı seylerı de ogrenmemız gerekmıyor mu?
4) eger gıttıgımız surucu kursu ısı savsatıyorsa, kı sızden gelen cevaplara gore ortaya cıkacaktır, sıkayet edebılecegımız bır yer var mıdır? varsa ve pazartesı gunu ılk ıs bunları sıkayet etsem bu benım dıreksıyon sınavımı ve dolayısıyla ehlıyet alma surecımı etkıler mı? yetkılıler gelıp "bu surucu kursunun vermıs oldugu egıtım yeterlı degıl, o yuzden 5 ders daha alın, sınava oyle gırın" fılan dıyebılırler mı? (yoksa cok mu attım:)
Kulaktan dolma seylerden zıyade sızın tecrubelerınız dogrultusunda hareket etmek daha dogru geldı, sımdıden tesekkurler.

 
1) istanbul'da nasıl oluyor bilmiyorum ama benim girdiğim yerde birebir ve gruplu kurslar vardı, çoğu birebir oluyordu.
2) yasal olarak 20 saat olması lazım, çoğu 10 saat civarı yaptırıyordu.
3) geri gitme çok kastırmıyorlar genelde sınavda lazım değil diye ama en azından içeri girince sırayla neler yapılması gerektiği göstermeli.
4) yetkililer öyle der mi bilmiyorum ama 20 saat eğitim gördüğüne dair imza atıyordun sanırım bir yerlere. eğer yasal olarak da kurs sana 20 saat göstermek zorundaysa (bir yerlerde yönetmelik vardır) adamların başına üşüş istersen daha fazla gelmek istiyorum diye.
  • sanal uyku  (28.02.09 18:58:47) 
Merhaba,

1- Genel olarak, tüm sürücü kursları aynı prosedürü uygular. Dört kişi alınmışsanız yine iyi. Sığsaydınız daha fazla kişiyle de binebilirdiniz arabaya. Burada amaç aslında "Biri sürerken diğerleri de izlesin ve hataları görsün; yapmasın; öğrensin." değil de, "Kimse soğukta beklemesin. Sırası gelen arkadan öne gelip kullansın."dır. Normal.
2- Direksiyon sınavı öncesinde bir ders bile yeter ki; sınav çok dandik oluyormuş. El freni çekikken arabayı sürüp sınavdan 90 alan adamlar var yani. Sözlükte ilgili başlıklarda yazıyor her şey: (bkz: direksiyon sınavı)
3- Sınavlarda geri gitme, part etme vs. şeyleri zâten yaptırmıyorlar. Onları yaptırsalar kimseye sıra gelmez. Düz gidebiliyorsan ehliyeti genelde alıyorsun. Öyle diyorlar yani. Sınavda ilk kontrol edeceğin şeylerden biri ayna olacak. O da formalite icabı zâten. Hiç bakmayacaksın bile muhtemelen. Elini götüreceksin ayarlama yerlerine, bir aşağı bir yukarı yapıp eski hâline getireceksin. O kadar.
4- MEB şikâyet mercii oluyor sürücü kurslarında. Çünkü, onları denetleyen MEB. Bulunduğunuz ildeki MEB'e başvurabilirsiniz. Söylediğiniz şey de imkânsız. Kimse adamlara kurs sayısını arttırın demez bence. Bilemedim şimdi.

Ben de şu an bir sürücü kursuna gidiyorum ve sürücü kursları zâten böyle. Yani sonuçta -Türkiye için böyle ne yazık ki- ÖSS gibi bir sınava ya da zor bir şeye girmiyorsunuz. Normalde sürücü kursları her şeyi öğretmeli ama, bir kere bile park ettirmezler benim bildiğim. Onları hep kendin öğrenirsin. Size kalmış her şey.

edit: Unutmuşum: Bence kursu şikâyet edersen başın belâya bile girebilir. Burası Türkiye! Şöyle bir şey de olabilir ama: Gözleri korkar, sizi bırakmak yerine "Şunu geçirelim de gitsin!" diyebilirler ama, sizi sınavda puanlayacak olanlar zâten onlar olmayacak. MEB müfettişleri diye gönderilen ilkokul öğretmenleri olacak yanlış bilmiyorsam.
  • nuage  (28.02.09 19:03:16 ~ 19:07:42) 
ilk defa araba kullanıyorsanız 3*20 dakka sınavı geçmenizi sağlayabilir fakat araba kullanmayı öğrenmiş olmazsınız. yani sınav için endişeleniyorsanız gerek yok. rahat rahat geçersiniz.


  • cruor  (28.02.09 19:08:13) 
şimdi değişmiş midir bilmiyorum ama ben 5 sene önce 45'er dakikadan 10 ders almıştım ve hocayla birebir çalışmıştık. şimdi arkadaşlardan veya çevremde ehliyet alanlardan duyduğuma göre çoğu 4 kişi olarak ve çok daha az sayıda ders almışlar. benim gibi ilk defa sürücü kursunda araç kullanan biri 2-3 ders ve 4 kişiyle ne öğrenebilirdi ki? ben bile birebir 10 ders almama rağmen pek bir şey öğrenememiştim. ama direksiyon sınavında geçer misin? geçersin! gerisini bilemem.


  • daysleeper  (28.02.09 19:12:34) 
ya aslında tek derdım sınavı gecmek degıl. bana da gecerım gıbı gelıyor ama etrafımda "oyle sey olur mu? ben bılmemkac saat bırebır hocayla calıstım" dıyenler olunca, acaba bızım surucu kursu bızı kazıklıyor mu dıye dusundum, aklım karıstı. gercı bunu soyleyenler de gecmıs yıllarda ders alanlar. bız de pek arastıramadan yazıldık buraya, kullandıgımız araba bıle nuh nebı'den kalma bır sahın:)
adam da halınden bezmıs, ogrencılerı gruplara ayırmıslar, bız 4 arkadası da halıyle aynı gurba vermısler ama hepımız ılk defa kullanıyoruz ve bu kadar saat/dk yetmez gıbı geldı. adama sorıyım dedım "o sızın algılamanıza kalmıs" dedı. cevabımızı alıp arkada sustuk.
bu işin bu kadar ezbere olması garıp geldı.
  • think martini  (28.02.09 19:19:19) 
valla para verdiysen hakkını arayabilirsin. ama dibine kadar pazarlık yaptıysan nereye arıyorsun. şahin verdiler demişsin zaten sürücü kursunun kalitesi ortaya çıkmış. paraya kıysaydın peugeot 207 ile bile çalışman mümkün olurdu. bu işi düzgün yapan yerler mevcut. adamlar benzin parasından tasarruf amaçlı baştan savıyorlar işte. benim de başıma geldi ama idare eder bir yerden min. 10 saat ders aldığımı hatırlıyorum. tabi bu sınavdan geçmeme yetti de ben yine de annemle babamla pratik yaptım arka sokaklarda. öyle ehliyeti aldım diyip yola çıkarsan çok fena. önce iyice pişmek lazım ki başa birşey gelmesin.


  • ozdek  (28.02.09 19:49:07) 
@netizen; evet, ilk dersi bugun aldık. adam bıze sınav oncesı ders gunlerını ve saatlerını yazmıstı. yanı gıtmedık de bılmıoduk dıye bır sey soz konusu degıl.
bu arada "10 saat ders aldım" dıyenler 10 saat araba mı kullandınız? e bızım toplam araba kullanma suremız adambası max. 30dk.*3=90 dk. oluyor. nasıl ıs bu sımdı? kurstan kursa bu kadar fark olur mu?
@ozdek; uc kurus daha az verıyorsan mesela, daha az surus dersı almayı kabul mu etmıs oluyorsun? nasıl bır sacmalık bu?
  • think martini  (28.02.09 21:35:38 ~ 21:40:29) 
ayazağa'ya iki kere gittim, toplasan 20 dakika bile sürmedim araba, sıavda bir kukayı lastiklerin altında ezmeme rağmen sınavı 90 la geçtim, ve yan koltukta oturan güya kurs hocamı daha önce görmemiştim bile. yani , saatlerce kursa gitsen bile, sınavda yapacağın arabayı çalıştırıyprsun, 2. vitese geçiyorsun ve 15 metre ilerden dönüp 10 metre sonra duruyorsun.
Trafikte kullancak kadar öyle 20 saatlerin filan kurslarda gösterildiğini bile bilmiyordum. Ama sen şikayet edebilirsin, illa adını kullanmak zorunda değilsin ki şikayette bulunurken.

  • sayinseyirciler  (28.02.09 22:25:35) 
oncelikle istanbul'da yasamiyorum ama herhalde aynidir diyerek cevap yaziyorum.

1) hocanin basi kalabaliksa evet kisa kisa gostermesi normal. bilmiyorum gerci ehliyet kursunun sistemi nasil ama hoca gun icinde orada bekliyorsa bos bir zamanini yakalayip biraz daha uzun calismak istedigini soyleyebilirsin.
2) ben 1 (bir) defa direksiyon egitimine gittim o da arabanin debriyajina alisayim diye. kullanmayi zaten bildigim icin sorun olmadi. ama -yanlis bilmiyorsam- direksiyon egitimi 2 (iki) hafta surer, surmelidir. (ehliyet kursu eski ev sahibime aitti, ordan biliyorum biraz isleri)
3) sunu aklindan cikarma. araci duzgunce kaldirdiktan sonra istersen besinci viteste git ama 50-60'i gecmemeye ve vites gecislerini duzgun yapmaya gayret et. sinavda da arabaya ilk bindiginde koltuk ve tavan aynasini ayarlarsin soyle kabaca, olur biter. yan aynalara da bir goz atarsin anormal durum var mi diye, yeter.
direksiyon sinavi eger trafik olan bir yolda yapiliyorsa (dedim ya istanbul'da degilim, bilmiyorum o yuzden) geri geri arac kullandirtamazlar sana. bir kere o trafik kurallara aykiridir. ama isterlerse de yandaki hoca ses cikarmazsa sen de bir sey deme. bir daha derse gittiginde bir kez geri geri gitme calismasi yap istersen.
4) ehliyet alma surecinle ilgili bir sey diyemeyecegim de bir sorun varsa milli egitim'e sikayet edebilirsin. surucu kurslari milli egitim'e bagli cunku.

umarim yardimci olabilmisimdir biraz.
  • sourlemonade  (28.02.09 22:48:22) 
bende tıpkı birçok kişi gibi o mantıkta tek direksiyon dersiyle sınava girdim.
araç kullanmayı öğretmiyor, sadece sınavdaki performans için yapılan bir dwers bu.
bence itiraz edin, tüm belgelerde kurs saatleri çok daha fazla görünüyor zira.
eğer kabul görmezse veya uğraşmak istemiyorsanız asla o derslerle ehliyeti alsanız bile arabanın başına oturmayın.
zira kazalar bu yüzden oluyor.
özel hoca tutun, trafikte deneyim kazanın, başkalarının hata yapma ihtimalini, aynı anda hem önünüzü, sağınızı, solunuzu, dikiz aynalarının tamamını belirli aralıklarla kontrol ederek, fren yapmadan önce (acil durum değilse) dikiz aynasından arkadaki araca bakaran, kısacası 360 derece çevrenizdeki herşeyi kontrolünüz altındaymışcasına hükmederek araç kullanın...
hem maddi zarar görmez, kaza yapmazsınız.
hemde hiç tanımadığını kişiler ailenize küfür etmezler...
  • jeanluc  (01.03.09 18:45:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.