[]

imla-noktalama işareti soruları

Kafama takılan bazı sorulara tam olarak bilgisi olan cevap verirse sevinirim.

1- cümle devam ederken kullanılan gidip, gelip, yapıp gibi kelimelerden sonra virgül gelmesi söz konusu mudur?

örn.

"Dünya Kamuoyu açısından acı olan, bu iki radikal grubun, ülkelerinin resmi politikalarını yansıtması ve ortak nokta bulmaktansa, farklılıkları bulmada başarılı olup(,) çatışmaları derinleştirmesidir."

aynı şekilde bulmaktansa'dan sonraki virgül doğru mudur? Bu gibi durumlarda okuyucu istediği yerde duraklayabilsin diye virgül koymakta özgür müyüz yoksa nedir?

2 - Hangisi doğru?

a ) Ali daha sonra: "Ayşe gel dedi". Ancak Ayşe gelemedi.
b ) Ali daha sonra, "Ayşe gel dedi." Ancak Ayşe gelemedi.
c ) Ali daha sonra: "Ayşe gel dedi". Ancak Ayşe gelemedi.
d ) Ali daha sonra, "Ayşe gel dedi.". Ancak Ayşe gelemedi.

aynı şekilde ancak'ın büyük harfle başlaması da doğru mudur? Genelde bu tip ifadeler noktalı virgülle bitip ancak,ama,fakat gibi ifadeler küçük harfle devam ettiriliyor.

teşekkürler.

 
hepsi yanlış.

Ali daha sonra,''ayşe gel'' dedi.Ancak Ayşe gelmedi.
  • szqnn  (27.02.09 21:07:51) 
1- Söz konusu değil diye biliyorum. Yani verdiğiniz örnekte virgül olmaması gerekiyor.

2- Bence hiçbiri doğru değil.

Ali daha sonra "Ayşe gel" dedi. Ancak ayşe gelemedi.

Emin değilim ama bence böyle olmalı.
  • trista  (27.02.09 21:10:30) 
olup, bulup, durup kelimelerinden sonra virgul gelmez. "ayse durup bana baktı" mesela.

"Dünya Kamuoyu açısından acı olan; bu iki radikal grubun ülkelerinin resmi politikalarını yansıtması ve ortak nokta bulmaktansa, farklılıkları bulmada başarılı olup çatışmaları derinleştirmesidir."

Ali daha sonra "Ayşe gel dedi", ancak Ayşe gelemedi.

Ali'nin tamamen "Ayşe gel dedi" diye bir cumle kurdugunu varsayiyorum
  • anneke  (27.02.09 21:12:39) 
szqnn Ayşe büyük harfle yazılmayacak mı? Seninki de pek doğru görünmüyor.


  • nihilanth  (27.02.09 21:12:45) 
evet orada yanlış yazmışım.Ayşe büyük olmalı.


  • szqnn  (27.02.09 21:15:21) 
arkadaşlar pardon, "dedi" yi de tırnak içerisine sokmuşum. Örnek tam istediğim gibi olmadı ama demek istediğinizi anladım. Teşekkürler herkese.


  • nihilanth  (27.02.09 21:16:19) 
Merhaba,

1- Zarf-fiiller arasına virgül konulmaz. Koymayınız. Yine şart bildiren "-se" veyâ "-sa" ekleri almış kelimelerden sonra da virgül konulmaz. Kuraldır bu. Birçok kereler ben de buna dikkat etmeden yazarım ama, doğrusunda konulmamalı. Alışkanlık kötü şey.

2- "a" ve "c" şıkları hiçbir şekilde doğru değil. İki nokta bu şekilde kullanılmaz. Diğerleri de kısmen doğru ama, genel itibarıyla yanlış.

Ali daha sonra "Ayşe gel!" dedi, ancak Ayşe gelmedi.

Benim bildiğim "kısmî doğru" bu. Aslında daha fazla virgül kullanacaktım ama, noktalamaya boğmak istemedim cümleyi. Şöyle de yapabilirdim:

Ali, daha sonra, "Ayşe gel!" dedi, ancak Ayşe gelmedi.

Orada "Daha sonra" başa gelse daha düzgün bir cümle olur ve virgüllere gerek kalmaz. "Daha sonra" ikinci öğe olarak yer alınca aralara virgül konulmasını ve onun antrparantez belirtilmesini uygun buldum. Karar sizin. Zîrâ, birçok usta bile kesin şeyler söyleyemez bunlar hakkında. Virgülün ve özellikle de noktalı virgülün kullanımını Türkiye'de doğru düzgün bilen insan yok gibidir.

3- Ancak ve ve kelimelerinin cümle başlarında kullanılmasını doğru bulmuyorlar ama, kullananlar bolca. Eski "iyi"ler bile kullanmış. "Ve"nin cümle başında kullanılması bana saçma geliyor ama, "ancak" olabilir.

Kolay gelsin. Naçizane fikirlerim bunlar.
  • nuage  (27.02.09 23:10:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.