[]

Oyun Yapmak

selamlar,
bir süredir merak ettiğim birkaç sorum var sorayım bakalım.
1- şimdi herşeyin başı c dir filan diyorlar. c nin oyun yapımı hakkında ne tür yarayı var. merak ettğim şu yani. crysis teki o grafikleri c ile yapmıyorlar herhal, c ile oyunun nesini hallediyorlar.

2- grafik demişken, crysis olsun son cıkan f.e.a.r 2 olsun bunların grafiklerini nasıl yapıyorlar. oyun karakterleri, bölüm tasarımları, silahlar vs. hangi program ile yani.

3- farzedelim çok güzel bir araba modelledim o programlarla . onu oyun içine nasıl sokuyorum ? yani örneğin nfs de oldugu gibi grafik tasarımlar oyuna nasıl dahil ediliyor.
teşekkürler.

 
O garfikler C ile yapılıyor. Bunun için çeşitli kütüphaneler var, OpenGL mesela. Ya da DirectX kütüphanesi vs. Ha c yerine C++, Java, C# gibi pek çok dil için çeşitli kütüphaneler mevcut tabi...


  • crown  (16.02.09 13:18:35) 
İngilizce biliyorsundur umarım: www.gamedev.net


  • fredi  (16.02.09 13:35:31) 
  • goksuyu  (16.02.09 16:01:01) 
yeni oyunların hemen hepsi belli grafik ve fizik motorları kullanıyor. kimse yeni motor kodlamıyor. misal doom ve quake efsanesinin yaratıcısı john carmack, tutturmuş bir opengl kütüphanesini, onun üzerinden motor yapıyor. abiye diyoruz bak eskide kaldı onlar, boşuna uğraşıyorsun ediyorsun diye ama tınlamıyor. inatçı adam yeni doom'da da opengl'den yararlanacak.

şu an için en ünlü fizik motoru, half life 2 ile tanıdığımız havok (www.havok.com ve en.wikipedia.org(software)). cidden fizik motorları arasında çok başarılı. physx var ayrı olarak.

bir de grafik motoru (oyun motoru da denir) vardır, ki bu alanda büyük kapışma söz konusu. unreal engine 3 son zamanların en popüler grafik motoru. yeni oyunların neredeyse %90'ında bu motor kullanılıyor. türklerin hazırladığı cryengine serisi var. far cry kullanıldı ilk. çok beğenildi ve crytek firması crysis'de kullanmak üzere cryengine 2'yi hazırladı. fakat ne kadar aşmış bir motor olsa da piyasada tutunamaz (tutunamadı zaten). çünkü optimizasyon çok önemli. cryengine 2 de bu bakımdan berbat.

fizik motoru kodlamak çok çok daha zordur. grafik motoru ise fizik motorundan ayrı olarak texture kaplamaları, shader effect'i vs. barındırır (graphic-engine.swarthmore.edu ve en.wikipedia.org).

artık kimse C kodları yazıp, onları compile ederek oyun yazmıyor. belli engine'ler (motorlar) var, onlar satın alınıp hazırlanılıyor.
  • deckard  (16.02.09 18:47:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.