[]

Polisle İhtilafa Düşüldüğünde Cumhuriyet Savcısı İle Görüşmek

Diyelim bir olay gerçekleşti.

Taraflarından birisi de polis. Şimdi ne olabilir diye bir örnek gelmiyor aklıma. Mesela içinde bulunulan bölgedeki en yüksek mevkideki polis amiri ile tartışma yaşandı. Veya o bölgedeki polis merkezinden polisler evimde, veya kişisel bir nedenle arabamda arama yapmak istiyor.

Her ne ise. Yapılan işlemin kanunsuz olduğunu ve bundan o anda zarar göreceğimi düşünüyorsam, Cumhuriyet Savcısı'nın olay yerine gelmesini istediğimi söyleyebilir miyim? Veya bu işlem yapılmadan önce gidip nöbetçi savcıyı görmek istiyorum diyebilir miyim?

Kolluk kuvvetlerinin uygulamalarına karşı o anda yapabileceklerim nelerdir?

Sonradan gider dava açarsın vs gibi şeyleri sormuyorum.


Peşin Edit: Tabi ki hala herhangi bir polise bunu dediğimizde ağzımızı burnumuzu dağıtma ihtimalinin azımsanmayacağı kadar geri kalmış bir memlekette yaşadığımızın farkındayım. Ama yazılı kurallara göre durum nedir merak ediyorum.

 
Kanun ne der tam olarak bilmiyorum ama verdiğin örnekte polis senin arabanda yapamasa bile seni alıkoyar, o arada nöbetçi savcıdan istediği şekilde arama emri çıkarttırır ve o emirle arama yapar. Ben savcıyla konuşmak istiyorum deme lüksün olmaz kanımca.


  • cakabo  (26.03.13 09:50:46) 
@Cakabo: Savcıdan izin alınarak yapılacak aramaya zaten bir şey demiyorum. Sorduğum şey tamamen kanunsuz ve haksız bir şekilde yapılan aramalar, alıkoymalar vs.

Örnek bulamadığım için anlaşılmadı sanırım. Kız arkadaşınızla/eşinizle arabanıza doğru yürürken motorsikletli bir polis laf attı diyelim. Tepki verince de dur ben senin arabanı arayacağım dedi. Tartışma çıktı.

Bu durumda polisten medet umacak değiliz öyle değil mi?
  • nop  (26.03.13 09:59:46 ~ 10:00:11) 
polisin yanında silahı çıkar havaya at tut polis yanına bile gelmez,
amirim komiserim dersen karakola götürür gereksiz gereksiz oyalar seni.
her türlü itirazını yap çekinme hacı (kanuni olsun olmasın).
polis uyanıktır kime dayak atarsa ses çıkmaz iyi bilir.
  • seyduna6687  (26.03.13 10:04:57) 
polisle olan ihtilaf en kötü ve bas agritici durumlardan biridir.

en güzeli, bu durum sonrasinda onun bagli oldugu müdürlüge gidip komsere söylemek bunu.

genelde komserler daha anlayisli olabilir. he siz direk o komserle yasadiysaniz bu durumu, eve askeriyede bulunan arkadaslariniz var ise misafirlige cagiriyosunuz, evde 4-5 asker olmasi durumunda olaylar sizin acinizdan daha rahat olabilir.

ya da eve bu durumda arkadasiniz avukatlar var ise onlari cagirin. bunun yaninda eve mümkün oldugunca insan toplamaya calisin, ne kadar cok insan olursa o kadar görgü sahidi ve arkanizi savunacak insan olur.

ek olarak var ise siyasi, legal islerde calisan insanlari da eve davet edebilirsiniz. en legal koruma bu duruyor bence.

baska bir durumda söyle olabilir, bi ilcedeki komser degil diger ilcedeki komsere anlatin durumu, o belki daha anlayislidir.
  • serabetan  (26.03.13 11:36:52) 
Arama emri cıkarttırtmak dısında yapabileceğin tek şey serebatanın uygulamalarını dinlemek geçmiş olsun


  • Sskywalkeremre  (26.03.13 12:10:40) 
@Sskywalkeremre: Teşekkürler ama bir olay yok zaten. Tamamen merak üzerine ihtimaller üzerinden konuşuyorum.


  • nop  (26.03.13 12:52:40) 
İstanbul' da isen polisin günlük arama izni 365 gün vardır. bittiğinde yeniden alınır sulh ceza mahkemesinden çıkartılır. Kararlarda arama yapılacak sokak cadde isimleri bil yazar.


  • entryden sarfinazar  (29.05.14 20:13:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.