[]

JSON nerede kullanılır?

Selam, fundemental eksikliklerim var JSON un kullanım alanı da bunlardan biri, mesela bir gayrimenkul sitesi hazırladım, hiç hazır script kullanmadan, kuruluş emlak ekleyebiliyor, her türlü detay var iç özellik, dış özellik vesaire. foto koyabiliyor 6 tane, thumbnailleri oluşuyor, jquery ile sayfa refreshlenmeden fotolar arası geçiş oluyor, vs. yani pratikte belki spagetti olarak da olsa bir şeyler yapabiliyorum, hatta bu hazırladığım emlak sisteminde, gayrimenkullere ait özellikleri serialize ederek sakladım. çünkü nasıl olsa sabit olduğu için her biri için alan açmak yerine, bir array haline getirip true false şeklinde tek bir paket içine saklamak mantıklı geldi.
ancak şu jsona hiç ihtiyaç duymadım, her yer json diyip duruyor, çok önemli deniyor, kullanımını da biliyorum {ad: yigit, soyad: abi} gibi işte javascriptte key value şeklinde bi obje oluşturuyoruz demi? iyi de abi bunu nerede kullanıcam ben?

hangi durumlarda ihtihaç duyacağım, benim bunu bilmem lazım....
cevaplar için tenkyu

 
lazım olmadıysa kullanmak zorunda değilsin. o kadar çok ayrıntılı, önemli bir şey değil.

ne olduğunu anlamışsın zaten.

nerede kullanırım?

JSON bir standart data yapısı, sadece javascript değil tüm dillerde parse edilebilen bir data yapısı. dolayısıyla mesela javascript ile server arasında bir iletişim kurduğunda kullanabilirsin.

mesela bu bahsettiğin sitede hiç mi ajax ile data alışverişi yapmadın? bütün işler server tarafında mı?

en basitinden gayrimenkul arama sayfasında kullanabilirsin mesela. arama yapılacak özellikleri json'a atarsın server'a ajax ile gönderirsin, server'da aramayı yaptırıp sonuçları yine json ile geriye döndürürsün.

sen bu işi tamamen server tarafına da atmış olabilirsin form submit ederek filan. dediğim gibi kullanmak zorunda değilsin, gerektiğinde kullanırsın. eğer sayfanın sürekli değişmediği, yenilenmediği dinamik projeler yaparsan çoğu zaman gerekir.
  • ocanal  (25.03.13 22:09:22 ~ 22:13:39) 
sadece il ilce secimi yapılırken jquery nin ajax yapısını kullandım evet orada ufak bi json kullandım ama sanki anlatıldığı kadar önemli değilmiş gibi bir his yarattı farketmedim bile. sağol bilgi için teşekkür ederim


  • Yigitabi  (25.03.13 22:19:04) 
Xml yerine şişiriyorlar bunu şimdi, cross platform işlere girersen dataları json formatında atarsın mesela.


  • cruseo  (25.03.13 22:29:35) 
abi zaten web = cross platform değil mi? o değil de, geleceğin üçlüsü html5+css3+javascript, tüm platformlardan bağımsız, gerek desktop gerek web her şekilde bu üçlü inanılmaz favori olacak ve çok ekmek yedirecek. hatta yediriyor bile. dolayısıyla json u da tam olarak anlamak gerekli. bak, kullanmışım ama farkında değilim.


  • Yigitabi  (25.03.13 22:32:55) 
javascript önem kazandıkça daha çok duyacağız, yazması elle oluşturması çok zevkli, xml'den daha az yer kaplıyor. javascript 'te oluşturduğun her obje bir json. adı üstünde javascript object notation. :)

json candır hacı :V


bu json mesela graph.facebook.com/zuck
  • serafettinn  (25.03.13 22:35:24) 
öncelikle json nedir? json= javascript object notation. yeni bir şey değil javascript çıktığından beri olan bir şey. işin ilginci internetin yavaş olduğu o dönemlerde popüler olmaması. şimdi veri taşımak çok daha kolay ama json'ın popüler olması da bir kaç yıllık bir geçmişe sahip. Daha önceden xml ile veri taşınırdı bu da çok fazla gereksiz verinin server ve client arasında gidip gelmesi demekti. örneğin asp.net'in update panel'i xml ile veriyi taşır.

Nerede ihtiyaç duyarız? aslında nasıl bir tasarım yaptığına bağlı biraz da. Eğer front end'ci değilsen büyük ihtimalle minimum javascript yazıyorsundur, yazdığın javascript'leri de google'a sorup işini halledecek kadarını alıp projene dahil ediyorsundur. hal böyle olunca json'a da ihtiyaç duyulmuyordur. Yoksa en basitinden login işlemini jquery ile server'a bir istekte bulunarak yapıp geriye de json dönüp dönen sonuca göre ekranda ilgili yerleri setlemek gibi işlemler yapılabilir. Ben de yazılımcıyım ve oradan biliyorum. javascript benim için google'dan aratıp kopyalanıp yapıştırılan bir dildi. mvc ile proje geliştirmeye başladığım zaman javascript'in önemini daha iyi anladım ama :)
  • barix  (25.03.13 22:47:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.