[]

İnsan bilinci tam olarak nerededir?

Çok basitçe soruyorum;

şu anki mevcut teknoloji ile beyin nakli tam olarak mümkün olmasa da; eğer bir gün mümkün olursa bilinç beyin ile mi taşınır yoksa bilinç vücutta mı kalır?

Biz tam olarak nerede oluruz? Beyin lobları, beyincik ya da soğancık mıdır bilincimizin bulunduğu nokta?

Aslında komple bir makroorganizma bütününün toplamı mıdır bizi biz yapan? mesela kalp nakli insandan birşey götürmezken, ölmüş birinin beyinini, yaşayan birine nakledersek aslında gerçek, yaşaması gereken hastayı öldürmüş mü oluruz, yoksa herşeyiyle eskisi gibi sağlığına kavuşur mu?

teşekkürler.

not: agnostiğim, ruh falan demeyin. inanıp inanmadığımdan falan değil, daha çok biyolojik olarak cevabını aradığım için soruyorum.

 
beyindedir hacı.

beyin nakli yaparsan beynin sahibi vücudun yeni sahibi olur. vücut sadece ona hizmet eder. iş beyinde bitiyor yani. beyin bedava.
  • sen git ben geliyorum  (17.03.13 21:15:47) 
beyindedir. kafası kopan kişinin bir iki saniye de olsa bilincinin yerinde olacağını düşünüyorum.

beyninin yarısı alınmış hala yaşayan örnekleri düşününce de beynin tamamı değil de, belli bir yerinde olabilir.
  • [silinmiş]  (17.03.13 21:16:43 ~ 21:18:14) 
douchebag işte tam bende bunu diyorum. beynin bir bölümü alınan ya da kaybedilen insanlar var. acaba loblardan çok beyincik midir bilinç merkezi?

bilinç gittiğinde merkezi sinir sistemi çalışmaya devam ederken etraftan gelen uyaranlara kapalı olmasını geç; hiç bir şey hatırlamak ve hatta rüya bile görmekten uzak olan bilinç nereye bağlı kalıyor? mekanizması nereye bağlı? bilinç istenince kapatılan bir şey de değil.

eğer bilinç bizi biz yapan şey ise, onu çalıştıran; açan veya kapayan biz değilsek tam olarak bağımsız da değiliz öyle mi oluyor?
  • thracian  (17.03.13 21:21:51) 
Beyinde falan değildir, nerede olduğu konusunda araştırmalar yapılıyor ama kesin bir şey yok. Bilinçaltının ne olduğu bile tam çözülememişken nerede olduğunun çözülmesi şu an için mümkün değil.


  • Cumhuriyet Savcısı  (17.03.13 21:24:33) 
insan bilinci bir hipoteze göre vücudun tamamındadır. hipotezin adı "somatik işaretleyici hipotezi". öne süren ya da toparlayıp yekpare hale getiren antonio damasio.
beynin en ilkel kısımlarından en modern kısmına kadar tamamının hayat algımızda karar hakkı var, az ya da çok tüm beyin bir işe yarıyor. bazı bağlantıların tahribatı ya da bazı bölgelere inme inmesi karakteri tuhaf istikametlere sokabiliyor. damasio ayrıca buna vücudun kalanını katmayı da öneriyor. vücudun tepkilerini beynin yorumlaması utanma, sevinç, aşık olma vb insani (aslında hayvani) duygu tecrübelerini yaşamanı sağlıyor. bir beyni alıp kalibre olmadığı bir bedene koymak ters tepki verebilir gibi bir yorum getirebiliriz buradan. tabii olmaz öyle şey şimdiki teknikle. ama varsayalım oldu, o yeni bedenin tepkileri insanı farklı duygu tecrübelerine götürüse karakteri belirleyen şey, en basitinden utanma hissinin bir yan etkisi gibi düşündüğümüz ter basması (aslında utanma hissinin temel bileşenidir somatik işaretleme tezine göre), yeni vücutta diğerine göre aşırı farklıysa utanmaz ya da aşırı utangaç hale çevirebilir karakteri, diyorlar. ben onların yalancısıyım.

  • kargn  (17.03.13 21:24:35) 
insanda bilincin beyinde oldugu 30 yildan fazladir net olarak biliniyor. bencesi sizcesi falan yok yani bu cok net bir sey. cerebral korteksin gelismislik durumuna gore ortaya cikan bir sey bilinc ve empati.


  • eldrun  (18.03.13 08:47:14) 
21 gram deneyine dair araştırma yapılırsa, pek sağlıklı bir deney olmadığı anlaşılabilir. zaten elenor'un kendisi de 21 gram olduğu iddia edilen diye belirtmiş. onun dışında elenor'un yazdığı ilk 3 paragrafa genel olarak katılıyorum.


  • eldrun  (18.03.13 08:51:27 ~ 20.03.13 13:42:42) 
beyindedir, beyin naklolursa o bilinç naklolur tabi bunlar teori ispatlamak için yapabilmek lazım. sonuçta senin bilinç dediğin şey beyindeki sinapsların elektrik iletimi. Şu an hakim olan paradigmaya göre beyin ve vucut birbirine paraleldir, birbirlerini biyolojik ve buna bağlı olarak psikolojik olarak etkilerler ama zaten bu süreçleri yöneten de beyindir.

beynin bi kısmı alındığı halde yaşayan insanlara gelince, işlev bozukluğu olup olmaması alınan bölgeye bağlı, cortex bütün halinde çalışıyor ama aynı zamanda özelleşmiş bölgeler var bazı durumlarda biri diğerinin görevini üstlenebiliyor ya da tüm korteks yapıyo.
  • m7rv7  (18.03.13 11:28:24) 
öncelikle sinir sisteminin evrimine bakmanız gerekiyor ki burada canlıların sinir sistemi geliştirmeden önce enzimleri geliştirdiğini görebiliyoruz. volvox denilen yaşam formları var mesela çok hücreliye geçiş, onlarda yönetim enzimler üzerinden hallediliyor. canlı daha da gelişmeye başladığından enzimler yetersiz kalıyor çünkü enzimler salgılanır, her tarafa yayılır sonra ilgili kısıma ulaştığında işlem yapılır. bu biraz hantal bir süreç. çok hücrelilerde gelişim sırasında enzimin artık yetmediği durumda bazı hücreler farklılaşıp sinir hücrelerini meydana getiriyorlar. iletimler sinirler yoluyla yapılmaya başlanıyor.

ikinci olarak da canlılara gelişmişlik düzeylerine göre bakabiliriz. beynimizi yaşayan bir fosil olarak düşünün. kümülatif bir biçimde gelişen bir sinir sistemi görülüyor canlılarda. buna şöyle bir örnek verebiliriz. sürüngenlerin beyinlerinin açlık, susuzluk, kovalama, kaçma, üreme gibi temel dürtülere sahip olduğu görülebiliyor. bizim beynimizde de bu görevleri yerine getiren bir bölge var, hipotalamus. sürüngenlerin beyni bundan daha gelişkin değil diyebiliriz. yani duygu ve düşünce diye bir şey tam anlamıyla yok. daha gelişmiş canlıların beyninde limbik Sistem denile üst bölge görülmekte. işte bölgeye sahip olan hayvanları incelediğimizde, dürtülerin kontrol altında tutulmaya, filitreden geçirilmeye başlandığını görüyoruz. bu evreden itibaren, canlı hissetmeye, öğrenmeye, hafızalamaya başlıyor. daha üst tabakada ise çok daha gelişmiş bir yapı olan, daha iyi iletişim kurmayı vs sağlayan beyin korteksi sosyal zekayı oluşturmaya başlıyor. insanda bu beyin korteksi dediğimiz bölge oldukça büyük. memelilerde en büyük beyin korteksine sahip olan maymununkilerin 3-4 katı kadar. ayrıca bu sistemler arasında hiyeraşik bir yapı var. gitgide nitelikçe daha gelişmiş olan üst merkezler oluşup alt merkezlerin kontrol altına alındığı bir süreç...

daha da uzatmamak adına; bu cerebral cortex'in gelişmişlik düzeyine göre, farkındalık oluşuyor. mesela bazı maymun türleri kendilerini aynada tanıyabiliyorlar. soyutlama yetenekleri az da olsa var. insanda bu soyutlama yeteneği çok üst düzeyde. (maymun ile insan arasındaki alet yapım farkları da bundan kaynaklanıyor. maymun eline geçirdiği aleti kullanıyor (taşla hindistan cevizini kırıyor) veya az bir soyut düşünceyle kısmi değişiklikler yapabiliyor. fakat insan sivri bir şey yapacaksa mesela o şeyin görüntüsünü kafasında oluşturup, taşı isteğine göre yontabiliyor. şuradan vurursam şu şekli alır diyor. maymun bunu yaparken, şuradan vurursam böyle olur demiyor. vuruyor işte kırıyor. parçaları deniyor.)

sinir ağı tüm vücutta fakat bilinç beyinin üst bölgelerinde oluşmakta. diğer canlılara da baktığımızda çıkan sonuç bu. her bölgenin kendine göre görevleri var. bilinç tüm vücuttaki sinir ağına yayılmış olsaydı, hawking gibi %99 felçli kişilerin farkındalıklarında azalmalar görülmesi gerekirdi diye düşünüyorum.

haliyle; ruh diye bir şey yok. ruh bir çıkarım değil, açıklayamadığımız bir şey için kullandığımız bir kelime sadece.
  • eldrun  (20.03.13 14:08:19 ~ 14:10:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.