[]

ilk kez yurtdışına çıkacağım yardım edin

ben henüz uçağa binmiş bile değilim. havaalanları nasıl bir yer, neler yapmalıyım. ne almalıyım üzerime ne almamalıyım. euro mu götürmeliyim, tl geçmiyor mu dışarıda. türkiyede kredi kartları yurtdışında da geçerli mi? yurtdışından elektronik eşya alamada sınır var mı? bir laptop, bir fotoğraf makinesi satın alsam benden gümrük vergisi kesecekelr mi? vs vs. yardıııııııııım.




 
avrupaya gidecekseniz euro, onun dışında bir yere gideceksiniz usd götürmeye çalışın. tl dışarıda nasıl geçsin bir akıl fikir mantık ya lütfen? kredi kartları yurtdışında geçerlidir ama kullanırken acayip kur değişimleri yüzünden saçma sapan sonuçlarda ekstrede ödeyebilirsiniz. %3 bile farkedebilir sizin yaptığınız tl hesabıyla ama sonuçta rahatlıktır süperdir falan. rusya tarafında kredi kartı bizdeki gibi yaygın olmayabilir ama avrupada sorun çıkacağını sanmıyorum.
bavuluna sığdırabildiğin her türlü elektroniği rahatlıkla getirebilirsin. 3-4 iphone bile getirip gümrük vergisi ödemeden geçebilirsin. ama tam girişte terleme seyirmeye başlarsan çağırırlar seni ondan sonra açıklamayla uğraşırsın. bir kere 3 bavul ve 3 laptop çantasıyla ne halt ettiğimi sormuşlardı mesela. açıklaması ise basitti: arkadaşlar çantaları bana yükleyip freeshop'da ortadan kayboldular :) cidden oldu bu.

  • ozdek  (07.03.13 08:40:31) 
tl götürme bence, hazır buradayken yanında nakit dövizin bulunsun. kredi kartın yurtdışında da geçiyor evet, ama bu sefer banka komisyon alacak hesabın türk lirası hesabı olduğu için. istersen dolar/euro hesabı da açtırabiliyorsun bankadan.
havaalanına gidince önce çıkış harcını yatırıyorsun, sana bir pul veriyorlar - onu kaybetme. sonra da check-in için sıraya giriyorsun, bavulunu teslim edip uçağın kalkmasını bekliyorsun. çok bir heyecan yok, ama havaalanları büyük yerler olduğu için kaybolmuş gibi hissedebilirsin de korkma yani, kime sorsan gösteriyorlar nereye gideceğini ne yapacağını.
yurtdışından laptop ve fotoğraf makinesi almanda sıkıntı yok, sadece 3g'li elektronikleri kaydettirmen gerekiyor (telefon, tablet gibi). laptop ve fotoğraf makinesi sayısını da abartmadığın sürece gümrüğe takılmazsın.
havaalanında üzerine ne alıp ne almayacağın bilgisi havayolunun sitesinde yazar. kesici alet alamazsın, sıvı/sprey alamazsın gibi. hatta google'larsan çeşitli forumlar bile var bavul boyutları ile ilgili yardımcı olan.
iyi yolculuklar.
  • alyans  (07.03.13 08:46:14) 
-uçuştan 2 saat önce hava alanında olacaksın.

-dış hatlar terminaline gireceksin.

-o büyük büyük ekranlardan departures kısmından kendi uçuşunu bulacaksın, orada hangi numaralı kontuara gitmen gerektiği ve kontuarın açık olup olmadığı yazar.
-ilgili kontuara gideceksin, online yapmadıysan check-in yaptıracaksın ve bavulunu teslim edeceksin... sana uçuş kartını(boarding pass) ve bir etiket verecekler. bu etiketi kaybetme... bavuluna da aynı etiketten yapıştırdılar... olası bir kaybetme ya da aynı bavuldan birkaç tane olması durumlarında işe yarayacak etiketin.

-bavulunu verdin checkini de yaptın, şimdik sınırı geçme vakti(sigara kullanıyorsan bu güzel bir an son bir sigara için-vaktin varsa, ve üzerinde sıvı içilecek bir şey varsa içmek için de güzel bir zaman)... türk vatandaşları diyen kısımda sıraya gireceksin... sıra sana gelince pasaportuna çıkış damgası basılacak, el bagajın varsa(carry on) o xrayden geçecek, sen de xrayden geçeceksin... dışarıdan buraya sıvı sokamıyorsun. tabi bazı başka şeyler de sokamıyorsun onların tam listesi için interneti kurcala... kemerindir, küpendir varsa onları da çıkarman lazım ki ötmeyesin, sonra geçince takarsın geri.

-evet artık ülkeden çıkışı yaptın. şimdi tekrar o tablolardan ya da boarding passinde de yazabilir kapı numarana bak(gate). kapıyı bul. sonra saatine bak vaktin varsa oralarda dolan, takıl, freeshoplarda fiyatlara bakabilirsin... bir-iki atıştırmalık alabilirsin uçuş için. (artık buradan sonra aldığın sıvıları uçağa sokabileceksin, tabi 3-5tl vereceksin bir küçük su için, uçaklardaki ile aynı fiyat oluyor aşağı yukarı) dolanırken gözün hep o tablolarda olsun, uçuşun için salona geliniz çağrısı gördüğünde kapına git. orda bekle.

--ek bilgiler---
euronu trde al, çıkış harcını bir gün önceden öde, kredi kartları geçerli sadece bazı yerler mastercard alır bazı yerler visa durumları olabilir, elektronik eşya almada sınır var, birer tane alabilirsin pasaport başına(tam yasalar için interneti kurcala)) uçak bazen aşırı sıcak-soğuk olabiliyor, bu konuda hassasiyetin varsa içinde tişört olsun, üstüne de hırka al. yanına kitap-gazete al mutlaka... oyalanacak bir şeylerin olsun. bavulunda pasaportunun fotokopisi olsun(ne olur ne olmaz)

aklıma gelenler bunlar. iyi yolculuklar :)
  • neyleyim  (07.03.13 08:55:40) 
Kredi kartı ile ilgili birşey söyleyeyim, yurtdışında geçerli ama yine de bankanla görüş, belki yurtdışına kapalı olma gibi bir durumu vardır. Harcamaların ABD doları olarak ekstrene işleniyor, o da tekrar tl'ye çevriliyor ve yurtdışı kullanım faizi diye birşey var. Dolayısıyla epey maliyetli oluyor yurtdışında kredi kartı kullanımı. Bankaların döviz kurları her zaman dışarıya göre daha maliyetlidir.

Sana tavsiyem, ne kadar ve nerede kalacaksın bilmiyorum da, Türkiye'den sana yetecek kadar parayı o ülkenin para cinsinden al, gerekmedikçe kredi kartı kullanma. Aradaki komisyonu boş yere ödememiş olursun.
  • Lethe  (07.03.13 08:56:20) 
abdest al bi de uçağa binerken :)


  • arkadaslarim bana einstein diyor  (07.03.13 09:16:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.