[]

bilgisayarin rastgele sayi atamasi

en basit olayi soyluyorum. bilgisayarin rastgele sayi atamasi mumkun mudur? rastgelelik neye goredir? bilgisayara ne verirsek onu aldigimiza gore rastgele atadigi sayinin da bir mantigi yok mudur?
bana bilgisayarin kafasina estigini yapabilmesi olanakli gibi gelmiyor nedense.
yani rastgele bir milyon tane sayi ata desek bile cok genis bir dongude yine tekrarlanmis olacak bu sayilar bence.
haksiz miyim? aydinlatirsaniz sevinirim.

 
(git: 564871)


  • talemon  (01.03.13 15:10:35) 
  • sorusuolaninsanmodeli  (01.03.13 15:11:19) 
Bilgisayarın rastgele sayı üretmesi mümkün değildir. Çünkü bilgisayar sayı üretmek için senin de dediğin gibi bir girdiye ihtiyaç duyar. Bu girdi sistem saati gibi kullanıcının normalde kontrol etmeyeceği bir değer olursa üretilen sayı rastgele üretilmiş izlenimi verir. Ama çoğu algoritmada art arda rastgele sayılar gibi üretildiğinde üretilen sayıların belirli bir desen izlediği görülür.


  • zombi  (01.03.13 15:14:08) 
eğer sorunuzda ciddiyseniz ve rastgelellik meselesinin computation alanında nasıl çözümlendiğini araştırmak istiyorsanız, en azından size başlangıç yolu olacak olan wikipedia makalesi şurası:

en.wikipedia.org

daha popüler dille yazılmış ve işin matematik kısmını anlatmaya çalışan bir ali nesin yazısı için:

www.matematikdunyasi.org

buralarda geçen kavramlar ilk okunuşta hemen anlayacağınız şeyler olmayabilir. azıcık dikkat, sabır ve zaman gerektirir.

@zombi'nin sözlerine ithafen;

"Bu girdi sistem saati gibi kullanıcının normalde kontrol etmeyeceği bir değer olursa üretilen sayı rastgele üretilmiş izlenimi verir."

bu çok spekülatif bir söz. sayı üretiminin ne kadar rastgele olduğunu ne kadar olmadığını belirleyen kriterler var, buna göre derecelendirme yapılıp hesaplanabiliyor. "bi veriye ihtiyaç var, o yüzden rastgele olduğunu sanıyoruz ama değil" demek işin kolayına kaçmak çünkü ikisi arasında olduğunu varsaydığınız ilişki (belirli bir yerden sayının alınması ve o sayının bu yüzden rastgele seçilmemiş olması) pek o kadar da belirgin değil. e, her yerde de illa bir pattern göremiyoruz. mesela pi sayısının hesaplanabilmiş olan basamakları içerisinde bir pattern bulunamadı henüz, şimdi bilgisayara pi sayısının basamaklarını çözdürsek, sonra da bunlar içinden bir rakam seçmek istesek, sırf bu verileri biliyorsuz diye yapılan seçim rastgele olmayacak mı? matematikçiler bu rastgelelik üzerinden bunun size ne derecede bir rastgelelik vereceğini söyleyebilirler ancak dediğim gibi yalnızca belirli bir alanda hesaplamaya alışmış ve buun üzerinden bir rastgelelik arayışında olan ortalama bir insan zihni için bunları kavrayabilmek azıcık meşakket gerektiriyor. öye hap bilgi olabilecek şeyler değil maalesef.
  • demcan  (01.03.13 15:16:20 ~ 15:23:32) 
Üniversitede veri işleme dersi almıştık. Orada rastgele sayı üretmenin iki yöntemini öğretmişlerdi. Şimdi o derste öğretilenlerden hiçbir şey hatırlamıyorum. Ama sayı dizilerini kaydırarak yapılıyordu bir tanesinde. Aynı matematik işlemini elbette bilgisayara da yaptırabilirsin.


  • hiko seijuro  (01.03.13 16:03:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.