[]

evde yoğurt yapanlar/ yapmayanlar

"marketten yoğurt almayın zira bunlar yoğurt değil" gibi paylaşımlar dolaşıyor internette.

ben süt iç(e)miyorum, yoğurt olarak da bimdeki dost yoğurt hoşuma gittiği için onu alıyorum (içim, pınar vs diğer markaların tadı tuhaf geliyor). iki kişi 15 günde anca 3 kilo tüketiyoruz herhalde.

1)bazıları hiç işlem görmemiş sütü direk ineğin sahibinden alıp kaynatıp, (ilk başta hazır yoğurt, daha sonrakilerde kendi yaptığı yoğurt ile mayalayarak) yapıyor, bu sizce ne kadar sağlıklı?

kaynayınca vitamini ölüyordu hani? yıllarca sütü ocakta kaynatmayın diye reklam yaptılar. ayrıca maya önemli değil mi ilk seferde mecbur hazır yoğurtla mayalıyorsun, ne kadar mantıklı?

2)bazıları da marketten hazır süt alıp yoğurt yapıyor, bunu hiç anlayamıyorum zaten. annem böyle yapıyor. sorun fabrikanın sütü yoğurda dönüştürme şeklinde mi ki evde yapınca daha sağlıklı oluyor?

3) birde marketten günlük süt alıp yapanlar. bunun hakkında hiç fikrim yok oturduğum yere günlük süt gelmiyor zaten.


evde yoğurt yapanlar/yapmayanlar siz nasıl/nereden yapıyor ya da alıyorsunuz yoğurdunuzu, ayrıca evde yoğurt yapmak için en doğru yöntem nedir?

hazır yoğurt gerçekten bu kadar kötü ve zararlı mı?

 
1) ısıl işlem görmemiş sütte milyon çeşit patojen var. kaynatmak tamamını yok etmiyor. ayrıca içerdiği proteinleri denatüre edip sadece kalsiyum ve suya dönüştürüyor. sağlıklı süt için UHT gerekir. aldığın sütün içinde ne olduğunu ne katıldığını bilemezsin dolayısıyla her zaman için risk.

2) hazır süt alıp yoğurt yapmak ile hazır yoğurt almak arasında fark yok bence.

evde illa sağlıklı yoğurt yapacağım diyorsanız; uht süt kullanabilirsiniz ya da pastörize günlük süt kullanabilirsiniz. illa dışarıdan alacağım diyorsanız aldığınız sütü mutlaka kontrol ettirtin.

hazır yoğurtta zararlı değildir.
  • unique hint kumasi  (18.02.13 14:51:38) 
saray muhallebicisinin kendi yaptıkları manda yoğurdunu kullanarak mayalayabilirsin
gerisini bilmiyorum :P

  • neira  (18.02.13 14:51:53) 
1) temiz sağım ve güvenilir yerden alınan süt hiçbir zaman tehlikeli değildir. kaynama noktasından sonra yarım saat kadar kaynatmak yeterli yoğurt yapmak için. içmek için durum farklı süt içmeye ihtiyacımız yok bunu Prof. Dr. Ahmet Aydın'da söylüyor. Yoğurt yaparak tüketmek daha sağlıklı. UHT vs. diye geveleyen süt endüstrisine de takma, UHT işlemine gelene dek o süt başka birşeye dönüşüyor.

2) evet sorun yoğurt yapma şeklinde. o yoğurda kıvam vermek, raf ömrünü uzatmak için pek çok yabancı madde katılıyor ve bu yasal. Nişasta ve krema en masumu ama yoğurdun içerisinde olmaması gereken şeyler. Ayrıca bende tadını sevsemde dene bakalım o dost yoğurdu bozmayı başarabilecek misin? (ek: unique yanılıyor, süt kadar maya da önemli, günlük şişe süt güzel mayayla tutar)

3) annen direk uht kutu süt almıyordur. günlük sü alıyordur. günlük süt denilen nane uht'den nispeten sağlıklı ve yoğurt yapılabilir çünkü uht ile dibine dek öldürülmemiş oluyor. kutuda satılan "uzun ömürlü" sözde sağlıklı sütlerle tutmaz zaten.

ilk maya konusu biraz karışık, geleneksel diye satılan kaymaklı yoğurtlarla veya süzme yoğurtla yoğurt kültürünü çoğaltmak mümkün. ayrıca probiyotik yoğurt daha iyi diyen var. bulunabiliyorsa kaldıysa tabii, doğal yoğurt yapan (tepsi yoğurdu, manda yoğurdu vs.) varsa onlardan almak daha iyi.

ben istanbuldayken günlük sütle yapıyorum, 1 litrelik şişeden. Mayayı normal yoğurtla tutturan annemden almıştım ama en az 4. veya 5. jenerasyondu (her yeni yoğurtta baştan maya ayırıyorsun ya). Tadı tabii ki nefis oluyor.
  • börtüböcük  (18.02.13 15:08:58 ~ 15:11:27) 
@superapple güzelmiş ama Ankara'da değilim malesef.


  • yue  (18.02.13 16:09:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.