[]

hayatın gerçekliğinden nasıl emin olabiliyorsunuz ?

Sanallık ve gerçeklik ayrımını nasıl yapıyorsunuz, bu konu üstünde düşünenler vardır illaki ama hayatın rüya olabilme ihtimali nedir. Bu ihtimal mantıklımıdır yoksa yok olacak insanın var olma çırpınışlarımıdır. Sen çok matrix izlemişsin diyeceksiniz belki de ama cidden kafam karmakarışık.




 
düşünüyorum, öyleyse varım. karşımdaki de düşünüyor, öyleyse o da var :/


  • zgrydn  (08.02.13 23:15:08) 
kime desem matrix diyip taşak geçiyor ama matrixle alakası yok benim düşüncemin. artık takmıyorum kafaya.


  • zazazaraeta  (08.02.13 23:15:31) 
Rüyadayken de düşünebilirsiniz :)


  • memories  (08.02.13 23:16:51) 
it's called mescaline, it's the only way to fly.


  • rising creeps  (08.02.13 23:16:53) 
atomu parçaladıkça daha küçük taneciklere ulaşıyorsun. tanecikleri kimi kütle kimi kütlesiz. biz insanlar da aynıyız. herşey kendinden daha büyük bir sistemin parçası. öldüğümüzde taneciklere dönüşüp uzaya salınıyoruz.


  • makel  (08.02.13 23:26:58) 
emin olmak için yüzde yüzlük bir kanıt gerekir benim için ve yüzde yüzlük bir kanıt yok. ha seana önerim descartes, faucoult ve barthes okuman. şiddetle tavsiye ediyorum. çok seversin.


  • sen git ben geliyorum  (08.02.13 23:29:25) 
Emin olmamakla birlikte; bilimden dolayı. Hayat rüya olmak için çok ayrıntılı. Simülasyon olması için de bir şekilde ruh falan olması lazım. Yani "ben"i simüle edecek bir kavram. E ruh filan da yok, öyle bir şeye gerek yok, biyoloji filan var, ölünce eksilmiyoruz, ölmüş oluyoruz sadece. Şu haliyle durum tutarlı yani.

Nebileyim ya, öyle bir beyin fırtınası yaptım işte :/
  • long live rock n roll  (08.02.13 23:37:43) 
çimdik?


  • merwee  (08.02.13 23:48:33) 
farklı bir yorumda bulanacağım. saçmalamış olabilirim.

eğer agnostik veya ateistsen bu sorularla neden kafanı yoruyorsun ki yahu? bilime inandığın sürece, gerçekliğin ne olduğunu biliyorsun.

eğer teistsen, sorgulama olmadan iki hayatlı bir düzende olduğu kabul ediyorsun ve düzenin nasıl olduğunu da biliyorsun. dünya ve ahiret hayatı gibi. ortada iki hayatlı bir sistem varsa, sistemi kuracak birinin de olması gerekir. matrixde mimar mı vardı?

deistsen, bu soruya cevap veremem. eğer kutsal kitaplardaki gibi iki hayat söz konusu değilse, tanrının ne yaptığını nerden bilebiliriz ki?
  • sporty  (08.02.13 23:51:41 ~ 23:56:38) 
düşününce panik atak geçiriyorum. o yüzden düşünmüyorum:)


  • goldentitan  (08.02.13 23:58:16) 
  • wildkiller  (09.02.13 00:53:21) 
topac ceviriyom ben.


  • serabetan  (09.02.13 00:57:38) 
holografik evren
ho'oponopono
bunlar bu konuya çok değişik bakış açıları... benim bakış açım değil ama bu konuda fikir çeşitliliği iyi olabiliyor.

@sporty
bilimadamları gerçekliğin ne olduğunu bilmiyorken sen nası biliyosun?
buyrun hep birlikte izleyin bilimadamları gerçeklik konusunda neler demiş...
www.dailymotion.com

benim bu konuya cevabım da beynimizin gerçeklik konusunda bilincimize bilgi verecek kapasiteye asla ulaşamayacağıdır ama yine aynı beyin sayesinde meditasyonla mesela nelerin gerçek olmadığını veya izafi olduğunu hissedebilirsin az çok. (analitik düşünce bazı 'mantıksız' noktalarda kısır kalabiliyor) gerçeği birebir tanımlayamazsın ancak gerçek olmayan şeyleri aradan çıkarınca gerçek tüm çıplaklığıyla ortada kalır zaten, zen de bu oluyür.
  • kediebesi  (09.02.13 01:31:45 ~ 01:33:27) 
ben son altı aydır yaşadıklarımın hepsinin bir yerde uyuyakalmış olmam ve kafamda bıdı bıdı konuşan insanlar etkisiyle rüya görüyor olmam olarak değerlendiriyoru. yan etki olarak iyi bi şey olduğunda rüya diye sevinmiyorum. ama tabi kötü bi şey olduğunda da üzülmüyorum.


  • fosforlu cevriye  (09.02.13 01:58:22) 
hayatın gerçekliği insanın hayatta kalma içgüdüsü yani bir yerde isteği ile paralel gidiyor bence.

diğer açıklama maddesel ve düşünsel gerçekliklerin birbirinden ayrılması gerekliliği. ateş yakar, su ıslatır, asit eritir vs. gibi karşı konulamaz gerçekler var. burada ciddi ciddi atomların ve fizik yasalarının gerçekliği tartışılmaz.

diğer yanda düşüncelerinizin gerçek olup olmadığı bir muammadır. bu yüzden fiziki gerçeklik dışındaki sizin hayal dünyanız size ait olduğundan burada neyin gerçek neyin sanal olduğuna karar vermek yine size düşüyor. aksi ispatlansa bile kişi inanmak istediği şeye önyargıyla baktığı sürece onun doğrusu veya gerçek dışılığı yine sürüp gidecek ve sona ermeyecek bir savaşı meydana getiriyor.

ben fiziği tabii ki tartışamam ama onun dışında geriye kalan ne varsa gözlem ve tecrübelerime dayanarak bir şeyin sahteliğini veya gerçekliğini ayırt etmeye çalışıyorum. lan ne yazdık gece gece...
  • herospower  (09.02.13 02:18:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.