[]

Son 10 yıldaki siyasi değişimler

Arap baharı, Irak savaşı gibi bölgesel ya da küresel düzeyde etkili olmuş siyasi değişimlere, olaylara örnek verebilir misiniz?




 
Latin Amerika'da kısmi sol dalga örnek olabilir belki. ABD arka bahçesi karıştı, Chavez iktidar oldu ve düşürmek için ABD çok uğraştı olmadı.


  • mega idea  (30.01.13 12:38:23) 
israil-filistin savaşı..gerçi bayadır devam ediyor..
obama'nın başkan seçilmesi

  • passion rules the game  (30.01.13 12:38:28) 
ukrayna-turuncu devrim


  • dimitrakopulos  (30.01.13 13:03:48) 
suriye de verilen anti emperyalist direniş.


  • dogumgunundecevrimdisiolanadam  (30.01.13 14:04:31) 
turkiyeyi neden atliyorz?


  • jimjim  (30.01.13 15:06:46) 
türkiye'de yukarıdaki gibi örnekler benim aklıma hiç gelmedi.


  • kahin ahtapot paul  (30.01.13 19:00:02) 
nasıl türkiye'deki örnekler gelmez? daha ne olsun? 600 yıllık bir gelenek çözülüyor, siyasal alanda askerin varlığı siliniyor. yukarıdakilerden bir farkı yok.


  • dimitrakopulos  (01.02.13 10:03:24) 
bunun bölgesel ya da küresel yansıması sizce nedir?


  • kahin ahtapot paul  (01.02.13 17:01:40) 
düzenli orduya sahip bir ülkede eski genelkurmay başkanları *terör örgütü yöneticisi olmakla suçlanarak hapse atılıyor, daha pek çok asker, sivil, gazeteci, siyasetçi, sporcu "suçlarını bilmeden" sussunlar diye hapiste tutuluyor. yayın organları tehdit ediliyor. veya rüşvet alarak planlı/istenen şekilde yayın yapıyor.

Bölgesel yansıması en basitinden; kasıtlı olarak ayrıştırılmak istenen etnik veya ideolojik gruplara özerklik verme adımları/nispeten ayrı bir politika izlemelerini sağlama çabaları ve dolayısıyla bu bölgelerdeki gerek ekonomik çıkarlar (bölgenin yeraltı rezervlerinden yararlanmak), gerek siyasi çıkarlar (orta doğuya sınır; diğer orta doğu ülkeleriyle olana siyasi ilişkileri rahat idare ettirilmek istenmesi) küresel yansımaları olarak nitelendirilebilir.

Ayrıca ideolojik grupların anlamsız (neden son 10 yıldır? neden bu şekilde?) ve hunharca (kimi zaman hiç bir mantık çerçevesine sığmamasına rağmen sorgulanmaması) yükselişi daha doğrusu buna izin* verilmesi asla bölgesel menfaatler için değil zaten küresel çıkarlar içindir. Olanaksız , eğitimsiz kitlelerin hem daha kolay her şeye tamah edecek olması. (etmek zorunda kalması) Hem de izole bir hayat yaşadıklarından (etrafında ne oluyor bitiyor sorgulamama, sorgulamaya çalışsa da anlamama, anlayacak olsa da kabullenememe vs.) daha kolay ikna olmaları.

*Henüz 100 yıl önce devrim(ler) yaşanmış bir coğrafyada yaşıyoruz.Sebeplerini göstererek, anlatarak, neden ihtiyaç duyulduğunu açıklayarak. Fakat her devrim kısa sürede/aniden ve bağıra bağıra gerçekleşmeyebilir.
  • jimjim  (01.02.13 18:59:11) 
öncelikle şunu belirteyim, "küresel yansıma" diye bir şey olamaz. yani buradan bir ayna tutup, fransa'da tutulduğu gibi görünmesini beklemek ne kadar imkansızsa, bu tür siyasal dönüşümlerin de aynısının olduğu gibi görünmesi imkansızdır. askeri vesayetin çözülüyor olması, son dönemde tartışılan "asker moral düşüklüğü" meselesi, türkiye'nin nato'nun en büyük ikinci ordusu olması durumlarıyla alakalı. nato'nun nasıl bir örgüt olduğunu, nasıl güdümlendiğini ve kimler tarafından, hangi amaçlar için araçlaştırıldığını yazmaya gerek yok. bölgesel, konjonkturel ve küresel kavramlarını kullanan, ilgilenen birileri illaki biliyordur. tıpkı @jimjim 'in bilip de bilmemezlikten geldiği bir durum söz konusuysa aksi geçerli olabilir. sorarsa da anlatırım. keza ben @jimjim 'in meseleyi etnik ve ideolojik gruplara bağlamasını bölünme paranoyasına ve güncel siyasal paradigmaya (40 yıldır, veyahut 130 yıldır geçerli olan) borçlu olduğunu düşünüyorum. devlet aygıtı gözü önünde onca gerçekler varken, göz göre göre "etnik ve ideolojik bölünme" çabasında olanlara fırsat verir miydi sanıyorsunuz? tam tersinden okuyalım: madem askeri vesayetin çözülmesini emperyal odaklara bağlıyoruz, o zaman nerede kaldı birlik-bütünlük? böyle bir bağımlılık ilişkisi mevcutsa, hangi petrol rezervlerimizden, hangi piyasa ekonomimizden, hangi bölgesel gücümüzden bahsedebiliriz? o zaman bunun adı açıkça sömürgeleşme olur. bu coğrafyada etnik ve ideolojik meseleler 500 yılı aşkın süredir var. var olmaya da devam ediyor. ideolojik gruplar da on yıldır değil, 500 yılı aşkın süredir varlar. bugün türkiye cumhuriyeti adında bir ulus devlet varsa, onun oluşumunu da ideolojik grup olan jön türkler sağladı. yani iş o kadar geriye gider ki, ne söylediğimizi unutur, farklı bir tartışmaya gireriz. ve son olarak 27 mayıs'ın neden ve nasıl olduğunu, 12 mart'ın neden ve nasıl olduğunu, 12 eylül'ü, 24 ocak kararlarını, 28 şubat'ı okumadan, sorgulamadan bu meseleyi de pek anlamlı tartışamayız diye düşünüyorum.


  • dimitrakopulos  (02.02.13 12:23:40) 
dimitrakopulos'un söylediklerine bilhassa natoyla ilgili kısmına katılıyorum. biraz yüzeysel açıkladığım ve hangi olaylar* sorusuna kısaca (ki saymakla bitmez) cevap verdiğim için cevap yanlış yönlendirmiş olabilir.

öncelikle paranoyadan ziyade gördüğüm bir şeyi söylemekteyim.(ayrıca ayrışmanın iyi veya kötü olacağına dair bir yorum yapmadığımı da belirteyim; dolayısıyla kötü olacak diye korkuyorum haliyle paranoya yapıyorum denmemeli) etnik(başt agayri Müslim azınlıklar ve Kürtler)ve ideolojik (radikal din ve radikal sağ) gruplardan kastettiğim şey tek bir topluluğa ithaf edilmesin isterim. Kaldı ki etnik grupların varlığından veya onları kendi çıkarları doğrultusunda hareket etmek istemesinden değil; böyle yapmak isterken emperyal güçlerin tuzağına düşmesinden bahsediyorum.
Ve evet başından beri içten içe sömürgeleştirilmeye çalışılan (veya kısmen sömürgeleşen) topraklarda yaşıyoruz. Son 10 yılda gerçekleşenler ise bunun artık açıkça söylenebilmesi, bu konuda bir endişe kaygı güdülmemesi ve aleni şekilde hız kazanmasıdır.
  • jimjim  (02.02.13 13:24:07) 
bana kalırsa occupy wall street hareketi bile başlı başına bir olaydır, zira sistemli borçlandırma ile kişisel hakların istismarını gözler önüne sererek süper dolaylı yollardan da olsa avrupa'daki ekonomik krizi tırmandırmıştır..

ayrıca iyice umudumu kestiğim sözlükte ciddi konularda da konuşabilen, sağduyulu ve bilgili insanlar olduğunu gördüm şu duyuru sayesinde ya, gezi parkı'nda başıma kapsül isabet etse ve ölsem dahi içim rahat giderim..
  • mecik balit  (31.05.13 10:10:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.