[]

kuzey & güney

marmara denizi ne yöne doğru akıyor kuzeye mi güneye mi ?




 
güney batı çok mantıklı bence. karadeniz kapalı havza.


  • sparkle kiddle  (19.01.13 00:46:11) 
bildiğimden değil sadece mantık yürütüyorum.

denizleri göller ve akarsular gibi düşünmemek lazım. sonuçta deniz seviyesi diye birşey var. yani yerçekimi veya potansiyel enerjinin sonucu bir akıntıdan bahsedilemez bence.

denizler arasındaki akıntı yogunluk farkının bir sonucu olması lazım. yani denizler havuz ve farklı yogunluktaki iki çözelti birbirine karışıyor gibi düşünüyorum şu an. bkz: bogazdaki çift yönlü akıntı.

yani iki yöne de akıyor diyebiliriz.

bunların dışında akıntıya dünyanın kendi etrafında dönüşü falan etki edebilir. bu okyanus akıntılarının falan yönünü o belirliyordur heralde. ama o akıntılarda sıcaklık farkından dolayı oluşan çözülmüş madde farkından oluşuyordur.

yalnız bunlar sadece tahminlerim. biraz cografya, bir hayli fizik, kimya bilgisi ışığında
  • bizatihizururi  (19.01.13 01:23:08) 
karadeniz kapalı havza değil, çünkü marmara üzerinden okyanusa kadar gidersin. kapalı havza hazar denizi (ki aslında göldür) ya da van gölü gibi olur.

kışın marmaraya doğrudur akış. marmara da egeye akar yani. karadenizdeki yağış fazlasından dolayı. karadenizi besleyen eşşek kadar tuna nehri var, bütün avrupayı geçip geliyor.
tuz oranı düşük karadeniz boğazın hakim akıntısını belirler. marmaraya boşalır. yazın denge biraz bozulur. boğazın dip akıntısı karadenize akar ara ara.

yıllık düzensizliğin sebebi tuz oranıdır. rüzgar da etkilidir tabii. biraz da sıcaklık belki.ibre karadenizden akdenize akış, cevap: güneybatıya doğru akış baskın, hem yıllık olarak, hem de herhangi bir gün içinde.

bu da:www.radyo.mgm.gov.tr
denge ve baskın akıntıyla ilgili bir kaynak işte..
  • kargn  (19.01.13 02:01:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.