[]

Mekatronik mi Bilgisayar Mühendisligimi

Selamlar.
Mekatronik vede Bilg. Müh. arasinda kaldim.

Mekatronik nasil bir bölümdür? Mekatronik okuduktan sonra is imkanlari nelerdir? Hangi is sahalarinda calisir?
Ve son olarak Mekatronikmi Bilg.Müh. mi?

 
mekatronik = makine + elektronik

isimlere kesinlikle kanmamak, puanı yüksek diye koyunluk yapmamak lazım. bir bünye ya makine + elektroniğe yatkındır, bunu sever; ya da bilgisayarı. hangisinden gönlü geçiyorsa onu yazsın. yoksa yazık olur 4 sene.

ben elektronik mühendisiyim, TR'nin en iyi üniversitesinden mezun oldum; ama pazarlamada çalışıyorum.
  • desdinova  (09.01.09 23:44:29 ~ 23:44:47) 
mekatronik çiler makineden farklı yazılım da görüyorlar sanırım ama yazılımın hasını elektronik ve bilgisayar görür.
Bilgisayar mühendisi ne yapar pek bilemiyorum ama mekatronikle çok farklı oldukları kesin.
Mekatronik mühendisi, her şeyi gören mühendis demekmiş, yok böyle bişey :))
sabancı da okuyacaksan bilemem ama ytü de okuyacaksan mekatronik fantezisine gerek yok, makine oku :)
  • parka  (09.01.09 23:45:30) 
böyle olmaz bu arkadaş nerde oturuyorsun bilemem ama
sana en yakın üniversitenin o bölümlerine git bölümleri tanı
ne nedir bir anla
ya da hocaların mailini internette bul
mail at cvp gelmez deme gelir
doğru yanlış iyi güzel gibi kavramlar görecelidir
kendi doğrularına ihtiyacın var çünkü be tercihte
yoksa çoook kafanı duvara vurursun

insanların deneyimlerini öğrenmek de bir araştırmadır evet
ama daha fazla araştır
bu konu senin geleceğinle yakından alakalı

şimdiden kolay gelsin
  • marul kivircik roka ve bilimum yesillik  (10.01.09 00:18:06) 
mekatronik, end. kontrolle daha iç içe.

Ölçme Tekniği
Mekatroniğe Giriş
Bilg. Des. Çizim
Malz. Bil.
Bilgisayar Prog.
Elektrik Devreleri
Sayısal Sist. Giriş
Sayısal Analiz
Akışkanlar Mekaniği
Termodinamik
Bilg.Des. İmalat
Robotik
Elektromek. Sis.
Mikroişlemciler
Elektronik Dev.
Pnömatik&Elektro.
Sayısal İşaret ve Sis.
Sis.Mat. Modellenm.
Alg. ve Veri Toplama
Mekanik Sistemler
Kontrol Sistemleri
Güç Elektroniği
Hidro.&Elektrohidr.

tarzı dersler söz konusu.


bilg. mühendisliğinde yukardakilerden programlama, dijital, mikroişlemciler vb dışında hiç birini göstermezler. bi kaç ayrı dilde programlama, automata, data structures, opsis, database, network, parallel process, int. prog. multimedia falan filan verirler.
  • cruor  (10.01.09 00:19:52) 
Önce gerçekten mühendislik mi? Bu gerçekten önemli.
Sen işinde iyi ol, çevre mühendisliğinden de ekmek yersin.Bu konuda hiç şüphen olmasın. Yeter ki sevdiğin işi yap.

Özele inersek Mekatroniği baya yakından tanıyorum. Gerçekten güzel bir bölüm. İlgin var sa neden olmasın. Seçeceğin uni çok önemli. Gelip hocalarla konuş eğer gelme imkanın varsa. Normalde mekatroniği okuduktan sonra senin hem elektronik hem makina işlerine bakman arada köprü olman çeşitli disiplinlerle irtibatın ile işlemleri hızlandırman lazım fakat piyasada yeni yeni bunların ihtiyacı hissedildiği için şu an mekatronikçiler "abi picten anlarım abi plc den anlarım abi robottan anlarım abi motordan anlarım abi dspden anlarım abi ben makinada gördüm, abi ben ısı transferi gördüm anlarım" diye sadece bildiklerinin %10 ile ilgili işlerde çalışıyorlar. Ama artık yavaş yavaş bizim mekatronikçiye ihtiyacımız var lafınıda duyuyorum. Zamanla artacaktık bunlar.

Bunun dışında çok büyük bir çekememezlik ve çamur var. Gerek elektrikçiler, gerek elektronikçiler gerekte makinacılar her fırsatta saldırırlar. Teknik eğitimcilerden bahsetmiyorum bile onların direk mühendislik alerjisi var :)Bu arada makinacılar daha efendi genelde elektronikçiler çirkef :D Şaka bir yana bunlarda gerçek payıda var.

Diğer mühendisliklerde şöyle bir şey vardır. Ben ... cı olacam dersin ve sadece belli bıranşa yönelirsin. Mekatronikte bu malesef yok. Mekatronik bir anadal. Altında başka bişi yok. Elektronikte olsun makina da olsun dallanmalar vardır. Belli yerlere yönelebilirsiniz. Ama mekatronik eğitiminde aldığınız herşeyi bilmeniz gerekir her zaman önünüze gelir. Şu dersten kurtulduk diyemezsiniz. Çalışman gerekir. Tabii bu uniden uniye dönemden döneme değişebilir. Ama genelde bu nedenle zordur.

Bir de eğer gerçekten bilgisayar MÜHENDİSİ olacaksan o bölümü seç işi mühendis gibi yapacaksan yoksa artık herkes bir sertifika kapıp bilgisayar dünyasına giriyor. Valla yok paraya çalışan gençler var.(Kriz öncesinden bahsesiyorum).

Son olarak kimse sana bilg müh. seç ya da mekatroniği seç diyemez. Dememelidir. Ölçüp tartıp karar ver sonra 3. sınıfta 2. sınıfta gelir burada bir daha sorarsın össye girsem yaş problemim olur mu uyum sağlar mıyım diye.

Bunlar nacizhane fikirlerim şimdiden hayırlı olsun zihnindeki tercihin.
Yukarıda anlattığım olayların ayrınları ve gerçek yaşantı örnekleri için
ilkdefa@ymail.com
  • ilkdefa  (10.01.09 00:44:08) 
Bu kadar komplike yorumdan sonra benim ilk cevabı diskalifiye edebilirsin.
ilkdefa' nın bu konuda sanırım geniş bilgisi var, sana oldukça yardımı dokunacaktır.
Biraz basit gelebilir ama her şeyi bildiğini sanan hiçbir şey bilmiyordur'dan yola çıkarak mekatronikle ilgili yapılan eleştirilere kendim de katılıyorum.
Sebebi de mekatronik in işe yaramayan bir bölüm olması değil türkiyede mühendisliğe bakış.
birkaç yılda gelecek denen şeyler pek öyle gelmemiştir. Her meslekte, doğru işi yapıp iyi paralar kazanabilirsin ama hangi oranda bu başarılıyor? Bir de mekatronikçilerin yapabildiklerini başka bölümler de karşılayabiliyor mu buna bak.
Tabi ben bunları yazarak aslında sana hiç yardımcı olmuyorum, basit tavsiyeler olarak kalıyor ama mühendislik öğrencisi olarak söyleyebilirim ki, sevmediğin bir alanda okumak(ve muhtemelen çalışmak) çok sıkıntı yaşatabilir.
Zor veya kolay okulu her türlü bitirirsin aama ismiyle de ön plana çıkmamış bir bölümde, kendini özelliklerinle kanıtlamalısın, takdir edersinki sevmediğin bir alanda bunu yapman çok zor.
İnan okudukça sevilmiyor.
  • parka  (10.01.09 01:19:07) 
böyle sorularınızı cevaplamak için üniversiteler tanıtım günleri yapıyorlar. kesinlikle tavsiye ederim gidip görün. çünkü lisedeki mantıkla kavranabilecek detaylar değil bunlar. işin içindeki insanların anlatması gerek. rehberlik hocaları yada lise-dersane hocaları da sizin kadar biliyor bunların ne olduğunu.

tanıtım günleri için google'dan aratın kesin bahar aylarında karşınıza çıkar. daha geçen ay lab'da çalışırken içeri bir sınıf liseli dalmıştı mesela.
  • darknum  (10.01.09 01:31:57 ~ 01:32:16) 
basit bir cevap vereyim:

neredeyse her şirketin bilgisayara, dolaylı olarak da bilgisayar mühendisine ihtiyacı vardır.

iş bulmak çok kolay olur. evde oturduğun yerde bile para kazanabilirsin. bir dolu dalı vardır, istediğin yöne gidebilirsin. kendi işini açabilirsin. çok para kazanabilirsin.

bence tabii ki de bilgisayaR..
  • co2s2  (10.01.09 09:21:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler basond, compumaster, fraise, kibritsuyu, rakicandir
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.