[]

Kredi Karti Hirsizligi ve Geri Odeme

Kredi karti hirsizligi sonucu kartimdan yaklasik 27 bin TL cekilmis. Sunu belirtmem gerekir ki kart fiziksel olarak calinmadi. Yurtdisinda yasadigim icin ne banka ne de ben, belli bir sure boyunca kartimla yapilan islemlerin farkina varamadik. Neredeyse limitin dolunca olayin farkina varan banka vasitasiyla haberdar oldum. Banka bunun yaklasik 13 bin TL kadarini odemis. Herhangi bir bilgi de vermedi. Akbank'in musteri hizmetlerine ulasmak zaten namumkun. Ilk etapta yuzde ellisini odeyip, surecin sonucuna gore geri kalani da mi yatiracaklar? Bilgisi olan arkadaslar var mi? Simdiden tesekkurler.

Not: Bir onceki duyuruda hesaplamadan cekilen tutari 12-13. bin TL olarak belirtmistim. Dikkate almayin lutfen.


 
siz ne zaman bildirdiniz bankaya? yani karttan harcama ile sizin kartınızın kaybolduğu süre arasında ne kadarlık bir fark var?


  • ykyt  (31.12.12 17:33:28) 
bankacı arkadaşlar düzeltir ama; benim bildiğim kadarıyla kartını çalan kişiler şifresiz bir şekilde harcama yaparlarsa banka baya büyük bir miktara kadar ödemek zorundaydı (60 küsur bin diye biliyorum). eğer hem kartın çalındı, hem bildirmedin hem de kartını çalan şifreyle çekim yaptıysa tamamını ödüyordun falan filan.


  • kamera motor  (31.12.12 18:13:51) 
Arkadaslar, biraz eksik bilgi verdigimi farkedip, gerekli eklemeleri yaptim.


  • bcm  (31.12.12 18:45:16) 
+90212-335-9494 'den vip musteri hattini dene, en azindan fazla beklemeden insan cikar karsina :)


  • disq  (31.12.12 18:57:37) 
Şimdi, normalde şöyle oluyor: Kartın bilgilerini, şifresini vs. muhafaza etmek müşterinin yükümlülüğünde. Banka işlemlere bakıyor, bunlar şifreli yapılmışsa ya da internetten 3D Secure vb. gibi yöntemlerle yapılmışlarsa müşteriden tahsil ediyor. İşlemler şifresiz yapılmışlarsa daha uzun sürecek bir değerlendirme süreci başlıyor. Uluslararası kredi kartı kurumlarının (Master Card ve Visa) çok uzun ve detaylı chargeback kuralları var. Banka yapılan işlemi, buna dair bilgi ve belgeleri değerlendirip ona göre karar alıyor. Eğer yapılan işlemde müşteri hatası varsa (Kart numarasını ifşa ettiyse vb.) borç ona ödettiriliyor. Yok banka hatalıysa, yani kart örneğin kendi ATM'sinde kopyalandıysa ya da kendi sistemlerinden çalındıysa kendisi ödüyor, yok üye işyeri hatalıysa; bir şekilde kart bilgilerini kopyaladıysa vs. banka ona rücu ediyor. Bu geçen sürede de banka ya parayı karta yatırıyor ve süreç müşteri aleyhine sonuçlanırsa yasal faizleriyle birlikte onu borçlandırıyor ya da borcun ödenmesini istiyor ancak müşteri haklı çıkarsa parayı ona iade ediyor. (Yanlış hatırlamıyorsam para ödenmezse ve müşteri çıkarsa da faizi de iptal ediyor)

Yine de bankanın ilgili biriminden (Ki bu aslında müşteri hizmetleri değil chargeback ekibidir, ona da dışardan ulaşmak pek mümkün olmaz ama) yardım amayı deneyin, daha sağlıklı sonuç alırsınız.
  • salihdt  (31.12.12 19:11:59) 
amerikan bankalari icin konusuyorum:
eger kredi kartiniz elinizdeyse ve buna ragmen birileri fiziksel alisveris yapmissa o zaman banka full refund yapar.
eger kredi kartinizi kaybettiyseniz ve bunu haber vermediyseniz, 200 kusur dolara kadar siz oduyorsunuz sonrasini banka yine refund ediyor kalan parayi.

turk bankalarinda kural geregi farkli olacagini sanmam. ama uygulamada musteri sikmeyi sevdiklerinden... neyse anladin sen onu iste.
  • yirtik foto  (01.01.13 01:52:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.