hatırladığımız anların birçoğunda o anın bize ne hissettirdiği önemli rol oynuyor. yani yaşadığımız bir olay bizi duygusal anlamda ne kadar etkilemişse o kadar net hatırlıyoruz. mesela son kutladığın doğum gününü çok iyi hatırlayabilirsin ama o günden bir önceki günü hatırlamakta zorluk çekersin. bunun gibi. yani asıl soru; "neden unutuyoruz?"dan ziyade, "neden bazı şeyleri daha iyi hatırlıyoruz?". çünkü beyin zaten 7/24 filtreleme modunda. uykuda bile.
dersleri vs. hatırlamak istiyorsan da öğrenmek istediğin şeyleri saçma sapan görsellerle ilişkilendir. şu "mega hafıza teknikleri" muhabbetindeki gibi.
edit: çoğu kişinin söylediğinin aksine konunun "sevmeme, ilgi duymama, önemsememe" ile alakalı olduğunu sanmıyorum. mesela ajdar'ı birçoğumuz sevmeyiz, yaptığı şarkılara ilgi duymayız, yaptığı işleri hiç önemsemeyiz ama şimdi fondan bi' "çikita muz" girse, herkes sözlerini, müziğini, ajdar'ın şarkının neresinde "turp gibiyim turp" diye girdiğini hatırlar. çünkü herifi duyduğumuzda sinir bozucu bulmuşuzdur, "bu ne diyo amk?" tepkisi vermişizdir, gülmüşüzdür vs. ama sonuç olarak bir şekilde duygusal bir etkileşime girmemize neden olmuştur. dolayısıyla hatırlarız.
0