[]

neden aklımızda kalmıyor?

günlük herhangi bir şeyler okuduğumuzda ya da birinden bir şeyler duyduğumuzda üzerinden zaman geçse dahi aklımızda kalabiliyorken, çalıştığımız okul dersleri neden sınav sonrasında yani belli bir zaman sonra hiç aklımızda kalmıyor, o konuları hatırlamıyoruz?




 
ilgini çekmiyor. ayrıca kullanmıyorsun da o bilgileri.


  • bugunku antremanda goz dolduran futbolcu  (18.12.12 00:56:10) 
sınava çalıştığın konular üzerinden dedikodu yaparsan kalır.


  • macallan  (18.12.12 00:57:36) 
ilgi evet belki, ama sıradan öğrendiğimiz, duyduğumuz diğer şeyleri de kullanmayıp hatırlayabiliyoruz.


  • maryjane  (18.12.12 00:57:41) 
Bağlantı kurduğun şeylerle alakali, ne kadar çok chaining yaparsan o kadar aklında kalır. O yüzden hafıza geliştirmek için çalışanlar bir şeyi ezberleyecekseniz onu somut bir şeylerle ilişkilendirin derler.


  • Hallerlale  (18.12.12 00:59:07) 
@macallan bugün hoca sınıfa soru sordu ve kimse yanıtlayamadı kızlı-erkekli. ayrıca dedikoduyu sevmediğimi düşünürsek...


  • maryjane  (18.12.12 00:59:07) 
sevmiyoruz çünkü çalıştığımız dersleri, önemsemiyoruz. sevmediğimiz, önemsemediğimiz şeyleri de beynin kara deliklerine atıp yok ediyoruz.


  • devilred  (18.12.12 02:09:50) 
hatırladığımız anların birçoğunda o anın bize ne hissettirdiği önemli rol oynuyor. yani yaşadığımız bir olay bizi duygusal anlamda ne kadar etkilemişse o kadar net hatırlıyoruz. mesela son kutladığın doğum gününü çok iyi hatırlayabilirsin ama o günden bir önceki günü hatırlamakta zorluk çekersin. bunun gibi. yani asıl soru; "neden unutuyoruz?"dan ziyade, "neden bazı şeyleri daha iyi hatırlıyoruz?". çünkü beyin zaten 7/24 filtreleme modunda. uykuda bile.

dersleri vs. hatırlamak istiyorsan da öğrenmek istediğin şeyleri saçma sapan görsellerle ilişkilendir. şu "mega hafıza teknikleri" muhabbetindeki gibi.

edit: çoğu kişinin söylediğinin aksine konunun "sevmeme, ilgi duymama, önemsememe" ile alakalı olduğunu sanmıyorum. mesela ajdar'ı birçoğumuz sevmeyiz, yaptığı şarkılara ilgi duymayız, yaptığı işleri hiç önemsemeyiz ama şimdi fondan bi' "çikita muz" girse, herkes sözlerini, müziğini, ajdar'ın şarkının neresinde "turp gibiyim turp" diye girdiğini hatırlar. çünkü herifi duyduğumuzda sinir bozucu bulmuşuzdur, "bu ne diyo amk?" tepkisi vermişizdir, gülmüşüzdür vs. ama sonuç olarak bir şekilde duygusal bir etkileşime girmemize neden olmuştur. dolayısıyla hatırlarız.
  • henrychinaski  (18.12.12 02:12:13 ~ 02:23:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.