[]

IMKB'de açığa satış

Bildiğim kadarıyla IMKB'de açığa satış yasak değil. Teknik olarak daha sonra almak üzere elimizdeki kağıdı satıyoruz. Buna göre;

1) Açığa satış yapılan kağıt hemen o gün geri mi alınmalı? Yoksa takaslar T+2'de gerçekleşeceği için ertesi gün alınsa da olur mu?

2) Özel sözleşme vs. ile takas süresi uzatılabilir mi? Mesela günlerce düşecek bir ayı piyasası varsa dahi (örneğin kağıt sürekli taban oluyor) yapılan açığa satış mutlaka T,T+1 yada T+2 günleri içerisinde kapatılmalı mı? Yani açığa satış yapılan pozisyonu kapattıktan sonra yeni pozisyon açarak tekrar satış mı yapılması lazım?

3) Diyelim ki işler ters gitti. Açığa sattığınız bir kağıt gitti tavan oldu; sizde pozisyonunuzu alım yaparak kapatamadınız mı? Bu durumda ceza, yaptırım ne olur?

4) Internetten yapılan açığa satışlar konusunda bilginiz var mı?
(git: www.tacirler.com.tr)

 
Açığa satış ve kredili işlemler 20.02.206 yılında 247 sayılı genelge ile yeniden düzenlenmiş ama ben bulunduğum yerden ziplendiği için açamıyorum genelgeyi *

adresi: www.imkb.gov.tr
  • thefin  (29.12.08 12:28:51) 
1-) Geri almak derken? Emri çekmekten mi bahsediyorsunuz? Bu arada, elimzde olmayan kağıdı satmaya kalkmıyor muyuz açığa satış yaparak? Hmm şimdi anladım sanırım, o zaman eğer doğru anladıysam, T+1'de saat 14:30'a kadar takasbanka ulaşması gerekiyor.

2-) Takas süresi uzatılamaz. T+2 geldiğinde takasbank illa ki takasın gerçekleşmesini isteyecektir. İki taraf da temerrüde düşer. Evet mutlaka T+2'de kapatılmalı. Özel sözleşmelerin yapılması fırsat eşitliğini zedeler.

3) Temerrüde düşersiniz. Acayip bir formülü var ama çok pis giriyor afedersiniz.

Siz yine de şurayı bir okuyun: )
www.vob.org.tr
  • colg fusion  (29.12.08 12:36:33) 
@thefin
O dosyada Gözaltı pazarı hariç diğer Imkb pazarlarında işlem gören hisse senedi ve fonların kredili işlem ile açığa satışa konu olabileceği belirtiliyor. Pek doğrudan bir ilgisi yok sorumla.

@colg fusion
1) Hayır emri geri almaktan bahsetmiyorum. Elimde olmayan hisseyi sattım; o hisseyi satın alarak pozisyonumu kapatmaktan bahsediyorum. Yalnız IMKB için T+2 takas tarihi; VOB'u bilmiyorum pek ama verdiğiniz linkteki dosyalara göre T+1 14:30 gözüküyor.
2) Takas uzatılması mantıklı değil zaten de; illa yeni pozisyon açmak mı lazım diye sormuştum. Sanırım öyle..
3) Temerrüt nasıl olacak peki? Adama hisse sattım, teslim etmem lazım elimde hisse yok! Bir de VOB ile Hisse Senetleri biraz farklı. VOB'da işlemler marjlar çerçevesinde gerçekleştiğinden para ile olay hallediliyordur belki de IMKB'de doğrudan hisse-para takası var.

O linkte yazan şu:

"Alacaklı olan taraflara yapılması gereken ödemeler hususunda, Borsa, Takasbank ve/veya TCMB’den kaynaklanan teknik sebepler ve nakit dısı teminatların nakde çevrilmesinin gerekli oldugu haller hariç ödemenin T+1 Günü EFT kapanıs saatine kadar yapılamaması durumunda alacaklı olan üyeye, gecikme süresince her gün itibariyle IMKB Repo-Ters Repo Pazarı’nda veya TCMB Bankalararası Para Piyasası’nda olusan gecelik agırlıklı ortalama faiz oranlarından en yüksek olanının % 50 fazlası kadar tutar, temerrüde düsen üyeden alınan temerrüt faizinden karsılanmak suretiyle magduriyet ödemesi olarak ödenir. Sözkonusu ödemeden vergi ve diger yasal kesintiler düsülür."

Saolun yine de..
  • meursaults  (29.12.08 12:56:10) 
elinde olmayan hisseyi satmaya açığa satış denir. elinde varsa zaten o satış açığa değildir kendi malını satmışsındır, kimse sana bulaşmaz.

satışın takası 2 gün sonra bu doğru ama alışın takası da 2 gün sonra. o yüzden aynı gün geri almak zorundasın. zaten açığa alış ve satış yapılabilmesinin sebebi bu işlemi yapar yapmaz takas yapmak zorunda olmaman.

açık pozisyonunu kapatmak istemezsen (normalde buna aracı kurumun izin vermez) bir yerlerden ödünç hisse senedi bulman gerekir. 2 gün sonra takas vakti geldiğinde başkasından ödünç aldığın senedi karşındaki alıcıya vermek için. bunun için de ödünç pay senedi piyasası adında organize bir piyasa var imkb bünyesinde. bir miktar komisyon karşılığında hisse senedini pozisyonunu kapatana kadar ödünç alabiliyorsun böylece temerrüde düşmemiş oluyorsun. ödüncü takas günü alabilirsin. tabi bu bir piyasa her an ödünç vermek için hazır bekleyen insanlar yok o yüzden ödünç alamama riski var o zaman da patlarsın.

bir diğer alternatifse yine imkb bünyesinde olan temerrüt alışları. bu tip alışların takası aynı gündür. 2 gün önce açığa satış yapmış ama pozisyonu kapatamamış insanlar gider temerrüt alışı yapar piyasa fiyatının biraz üzerinden.

bir de colg fusion iki taraf da temerrüde düşer demiş ki bu yanlş bilgi. alış yapan parasını öderse temerrüde düşmez. takasbank parayı alır. senin vermen gereken hisse senedini sen vermediğin için alıcıya verir. alıcı mağdur olmasın diye. bunun cezası olarak da sana temerrüt ödetir.

o takası t+1 olan vob. aslında mantıklı. eğer satmayı düşündüğün 30 endeks hissesiyse yani asıl derdin piyasanın düşeceği fikrine oynamaksa açığa satmak yerine gidip vob da endeks kontratında kısa pozisyon aç derim. hem kaldıraçlı hem de poz. kapatmak zorunda değilsin. ama o şimdi uzun hikaye araştır derim.

bir de imkb de yakında hisse bazlı vadeli işlem sözleşmeleri işlem görmeye başlayacak o zaman endeks yerine doğrudan bu senetlerde kısa pozisyon açılabilir açığa satış yerine. tabi bu hisse senetleri oldukça kısıtlı. ama açğığa satışı da zaten spekülatif tahtalarda yaptırmazlar.
  • croupier  (29.12.08 13:27:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.