[]

sağlıklı beslenme vs tahıllar, karbonhidratlar

son iki yılda sağlıklı beslenmeye taktım. (yurtta iki yıl körili tavuk, mantı ve pizza yemek zorunda kaldıktan sonra)
bir kaç haftadır da taş devri diyetini okuyorum. ondan önce de vejetaryenlikle ilgili yazılar okudum. neyse şu an kafam oldukça karışık neyin yenmemesi gerektiği konusunda.

normalde düzgün beslenen biriyim, çoğunlukla sebze ağırlıklı şekilde besleniyorum. ama et de ekmek de tatlı da yerim.
buna rağmen hiçbir zaman kilo sorunum ve kan değerlerimde sorun olmadı. (170, 51)

bu konuda ne düşünüyorsunuz?
biri et yiyin, asla un ve tahıl gibi şeyler yemeyin derken bir diğeri et yemeyin fln diyor.
ekmek yememek, tahıl yememek ne derece doğru?
neyi yememek gerek?
siz nasıl besleniyorsunuz?

 
beyaz un ve rafine şeker yememek ortak noktaları sanırım. tam tahıllı, tam buğdaylı şeyler görece yenebilir.


  • demirlisomya  (15.11.12 17:47:46) 
herşeyin normalse derdin nedir :)
normal devam et. vücudun zaten sana fazla yağlı yediğinde baygınlık ve sivilcelerle, fazla karbohidratta hafif durgunlukla, lifsiz beslendiğinde kabızla cevap verecektir. başkalarının dediğinden öte kendi hissiyatına güven. canının istediği senin ihtiyacındır. ama canın kırmızı bir meyve yemek istiyosa ve sen kolaya alışmışsan atıyorum, beynine direkt kola içeyim fikri geliyorsa bunlara dikkat edebilirsin. bol su içersin. bol hava ve güneş ışığı almaya çalışırsın. hareket edersin filan işte sağlıklı yaşarsın. sistem yaşlanana kadar götürür bu seni böyle.

bir de yiyeceğin ne kadar işlenmiş olduğu önemli, çok işlenmiş yiyecekleri nispeten az tüketmek iyi olur. mesela konserve nohut yerine kuru nohut kullanmak gibi. bunların dışında baharatlarla aranı sıkılaştırabilirsin. mevsiminde bol olan şeyleri tüketmek de iyi bir fikir.
  • kediebesi  (15.11.12 17:52:13 ~ 17:55:20) 
dengeli beslenmek diye bir şey var. burda dengeden kasıt miktar değil, içerik.


  • vizdilva  (15.11.12 17:54:40) 
Ben de yaşadığım ciddi sağlık problemi sonrası sağlıklı beslenmeye başlamıştım. Hatta sizin okuduğunuz Taş Devri Diyeti kitabının yazarı Ahmet Aydın ile de tanışmıştım bizzat. Kitapta yazılan çoğu şey doğru, fakat o kadar kritik noktalarda Ahmet Bey hatalı bilgiler veriyor ki, bunu da kasıtlı yapmıyor sadece bunun doğruluğuna inandığı için yapıyor, ben kendisine katılmıyorum. Şeker, un gibi konularda çok doğru şeyler söylüyor fakat o ve aynı ekolde olduğu Canan Karatay (Karatay diyeti) ne yazık ki et konusunda insanları yanıltıyorlar. Öncelikle kendi çiftliğiniz yoksa, orada kendiniz özgürce dolaşan ve doğal beslenen hayvanlar ve onların sütü ve yumurtasını yemiyorsanız o kitapları okuduktan sonra çöpe atmanızı öneririm. Şehirde yaşayıp et yiyen hemen herkes vücuduna bol miktarda katkı maddesi, hormon, antibiyotik başta olmak üzere sürüyle zararlı ilaç alıyor. Hele hele marketten kasaptan aldığı tavukları yiyen, Türkiye denizlerinde yakalanmış balıkları yiyen insanların kafayı yediklerini düşünüyorum. Bu şekilde beslenerek başta kanser olmak üzere bir sürü hastalığa davetiye çıkarıyorlar. Et yemek, un-beyaz şeker tüketmek tıpkı sigara içmek gibi bir bağımlılıktır. Zaten başka bir hayvanı öldürüp yemek de son derece kalleşçe bir davranış. Ben vejetaryenlikle ilgilenen herkese hayvan sevmiyorsanız en azından sağlığınızı düşünün de şu garibanları öldürmeyin diyorum. Ayrıca milyonlarca yıl önce et yiyen insanlarla 2012'de yaşayan insanları karşılaştırmak da komiktir. Bu taş devri muhabbeti yapanlar hep atalarımızın et yediğinden dem vuruyorlar ya, geçmişle şu anı karşılaştırmak çok saçma. Eğer disiplinli bir vejetaryen ya da vegan olacaksınız kesinlikle bunları öneririm. Zaten et yememenin sağlıksız olduğunu söyleyenler genellikle dünyanın en acımasız sektörleri olan tıp ve gıda sektörlerinin adamları. Bugün vejetaryenlik ve veganlıktan daha sağlıklı bir beslenme çeşidi yoktur. Şurada iki doktorun konuyla ilgili çok önemli bir tartışması mevcut: www.beslenmebulteni.com

Şu yazıları da kesinlikle okumanızı öneririm: www.sabah.com.tr

www.sabah.com.tr

Yok birader ben sağlığımı hiçe sayıyorum ayrıca hayvan cesedi tüketmek çok hoşuma gidiyor diyorsanız kesinlikle doğal ortamda yetişen hayvanlar tüketin. Bu da maddi durumunuz iyi değilse zaten büyük bir şehirde çok zordur. Ama şehirde yaşıyorsanız ve sağlıklı beslenmek istiyorsanız (doğal yumurta, katkısız süt falan tüketecekseniz) buradan alışveriş yapın: www.ipekhanim.com Fiyatlar uygun ve çok güvenilir bir yer. Zaten çok ünlü müşterileri var.
  • at avrat braveheart  (15.11.12 18:03:13) 
Etlerde katkı maddesi hormon vs var da bitkilerde yok mu? Haşerelerden korumak icin çabuk olgunlaştirmak icin yüzlerce hile hurda yapılmıyor mu? Hayvansal gıdalardan hele hele etten uzak durarak beslenmek sağlıklı falan değildir.

Vejeteryan olmak da en az tas devrindeki insanları ornek alarak onlar gibi beslenmeye çalışmak kadar saçma ve yanlıştır.

en güzeli mümkün olduğunca işlenmemiş gıdalar tüketmeye çalışmak ve Un basit seker vs. Gibi vücudun pek de ihtiyac duymadığı seyleri kısmaktir. ne sebzeler ne de hayvansal gıdalar birbirinin muadili olamaz.
  • giderbey  (15.11.12 18:37:39) 
Bitkilerde çok daha az var bahsettiğiniz zararlı maddeler. Ayrıca zararsız bitki bulmak çok daha kolay ve masrafı daha düşük. Verdiğiniz bilgiler yanlış ne yazık ki et konusunda. Bu konuda zaten bir fikir beyan edildiğinde et tüketenler hemen hücuma geçerler kısıtlı ve ezberlenmiş bilgileriyle. Yanlış anlamayın sizi kötülemek için söylemiyorum fakat ezberlenmiş bilgilere sahipsiniz. Et tüketmeyenlerin sağlıkları konusunda araştırma yaparsanız çok net bilgilere ulaşırsınız internette. Bu konuda bilginiz yoksa en azından şunu izlemenizi öneririm: www.youtube.com Konuyla ilgili de tıp dünyasında bir sürü araştırma yapılmıştır. Neyin sağlıklı neyin sağlıksız olduğunu zaten kısaca kendiniz yaşayarak da anlayabilirsiniz. Bir diğer nokta da, Türkiye'de vejetaryenler ve veganlar bohem hayatı yaşayıp sağlıksız görünüyorlar genellikle, bu nedenle bu yaşam biçimine ciddi zarar veriyorlar. Doğru uygulandığında vejetaryenlik ve veganlık dünyanın en sağlıklı yaşam biçimidir. Et yemiyorsanız, sağlıklı beslenmeye karar verdiyseniz buna göre yaşamalısınız. Bu da disiplin ister.


  • at avrat braveheart  (15.11.12 18:53:34) 
tahıllar, ete, sakatata, yumurtaya kuruyemişlere, baklagillere göre daha az besleyici ve özellikle beyaz ekmek şeklinde tüketildiğinde hem vitamini çok az oluyor hem de kan şekerini olumsuz etkiliyor o yüzden hiç yeme demiyor ama azaltın diyor taş devri diyeti.
ben de taş devri diyetine uymaya çalışıyorum ama biraz taviz veriyorum meyve mesela 2-3 porsiyon yiyorum günde, ayrıca her gün çeşit çeşit yeşillik al salata yap veya çiğ ye olayı yorucu geldiği için günde 1-2 altın çörek veya benzeri bişiler yiyorum ama asıl vurgu hayvansal yağlar ve proteinlerde.
wwww.westonaprice.org
okumanı öneririm.
  • joepiscopo  (15.11.12 19:09:25) 
et yerine tofu tüketmek daha akıllıca olur. onu da nuhunambari.com da bulabiliyoruz simdilik


  • fenerliyim ama feneri delgado  (15.11.12 19:17:49) 
Evet, konu Taş Devri Diyeti olunca kesinlikle hayvansal yağlar ve proteinler tartışma konusu oluyor. Önceki iki mesajımda da yazdığım gibi eğer vejetaryen/vegan beslenecekseniz disiplinli olmalısınız. Sonuçta sağlıklı beslenmek hele hele modern çağda gerçekten zordur. Ömür uzatır, hayatınızı kaliteli yaşarsınız, ama buna uymanız lazım. Uymayacaksanız buna, hayvansal gıdalar tüketecekseniz o size kalmış bir şey. Kimsenin başına silah dayayıp hayvan yeme demiyorlar. Fakat yeterli araştırmayı ve uygulamayı yaptığınızda zaten bedeniniz size gerekli cevabı veriyor. Sağlıklı beslenmek, sağlıklı ve düzenli yaşamayı gerektirir. Zaten bunu yapamayan ve sağlığını bozan kişiler vejetaryen, vegan olmasın. Böyle insanlar yüzünden ciddi şekilde yanlış tanınıyor.


  • at avrat braveheart  (15.11.12 19:20:26) 
Bitkilerde daha az zararlı madde bulunduğu sonucuna nasıl ulaştınız ? Bunu ölçebilmenin mümkünati yok, asıl ezbere bilgi bu olsa gerek.

Gdo almış başını gidiyor sebzelerin meyvelerin besin degerleri yıldan yıla sunileserek azalıyor gelmis ezbere bilgiden bahsediyorsunuz,.

Balık etinin kalp damar beyin saglıgına etkileri bilim dunyasınca tartışmasız kabul edilirken, kırmızı etin süt ve süt ürünlerinin basta hormon duzenleyici sayisiz faydası onlarca yıldır bilinirken sadece bitkilerle beslenmenin sağlıklı olduguna kendinizi inandirmak en fazla bitkilerin daha az zararlı madde içerdiği varsayımı kadar rasyonel.
  • giderbey  (15.11.12 19:43:16) 
Size katılmıyorum. Müthiş bir ezberiniz var. Çok sayıda meyve-sebze ne kadar ilaçlandıklarına kadar incelenebiliyor. Yani böyle bir şeyi neden uydurayım? Öncelikle olayın felsefi boyutuna bakarsanız insanlar ne yerlerse o olurlar. İkincisi paçalarına kadar boka batmış tıp ve gıda sektörünün uydurmalarına bu kadar fanatik bir şekilde inanmanız bence yanlış. Kırmızı etin, süt ve süt ürünlerinin "müthiş" etkileri, ağır metallerle neredeyse tümü zehirlenmiş oolan balık etinin "harika" yararları sizin dediğiniz gibi bilim dünyasınca tartışmasız olarak kabul edilmemiştir. Çok övdüğünüz bilim dünyası daha birkaç yıl öncesine kadar yumurtanın zararlarından bahsederken, bugün fanatik bir şekilde yumurta övgüleri düzmektedir. Süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi eğer hayvanlara zulüm uygulanmıyor, işkence yapılmıyorsa, doğal yollardan elde ediliyorsa zararlı değildir. isteyen yer isteyen yemez. Orası ahlaki bir boyut. Bugün dünyada çok sayıda vegan vücut geliştirmeci, güreşçi, buz hokeyi oyuncusu, basketbolcu bulunmaktadır. Çok samimi bir şey soracağım size, bu veganlık bu kadar zararlıysa nasıl bu sporcular böyle performans sergiliyorlar? Et tüketmemenin cinsel performansa ne kadar olumlu etki ettiği kanıtlanmıştır en basitinden. Hani millet sağlıklı yaşamayı önemsemiyor, fakat belki konuyu cinselliğe getirirsem daha önemserler. Sizin söylediğiniz gibi hayvansal ürünler tüketmenin sağlığa olumlu etkileri ise kanıtlanmamıştır, lütfen yanlış bilgiler verip insanların ve hayvanların sağlığıyla oynamayın. Bakın size vegan bir vücut geliştiricinin fotoğrafını yolluyorum: www.facebook.com Ne kadar sağlıksız görünüyor değil mi :))) O fotoğraftaki diğer kişi Shaun Monson ise Earthlings belgeselinin yapımcısıdır. Kendisi de vegandır. İsterseniz size böyle çok sayıda bilgi-belge sunarım. Ama sizden ricam lütfen insanları yanlış yönlendirmeyin. Kimlerin güdümünde olduğu gayet iyi bilinen saçmasapan tıp ve gıda kurumlarının yalan yanlış raporlarına uygun şekilde lütfen burada bilgi vermeyin.


  • at avrat braveheart  (15.11.12 20:00:08 ~ 20:04:33) 
Cok sayıda bitki incelenebilir ama bütün bitki çeşitlerinin bütün yetiştiricilerinden numune alarak incelenebilme ihtimali var mı? Yada a ülkesinde yetiştirilen bitkilerin b ülkesinde yetiştirilen hayvanlardan daha naturel olduğunu ispatlayabilir misiniz? Bı süredir yabancı ülkelerde yetiştirilen sığırlar ithal ediliyor, ben de yabancı çiftçilere turk çiftçilerden daha cok güveniyorum ve daha naturel olduğunu düşünüyorum aksini ispat edebilir misiniz? Yediğimiz içtiğimiz her şeyin menşeini ve icerigini bilemeyeceğimize göre genelleme yaparak bi tarafı secmek mantıklı olamaz.

Vucut gelistirme alanı argümanınızı savunmak icin ornek vereceğiniz son alan olmalı zira bu alandaki sporcuların --belki-- %99u vejetaryan olmayan sporculardır ve alanında bir numara Olan hemen hemen hiçbir sporcu vejetaryan değildir.. tam aksine tahılları bitkileri ve hayvansal gıdaları optimum sekilde kullanmayı bilen sporculardır ki benim de savunduğum şey bu. Vucut gelistirme olayının son noktası olan mr olympia yarışmacıları günde 500-600 grama kadar protein alıyor kaç gram et yumurta vs. Tükettiklerini siz hesaplayin
  • giderbey  (15.11.12 20:30:49) 
Ben vücut geliştirmeyi örnek olarak verdim. Sürüyle böyle vegan sporcu var. Ayrıca Mr Olympia takip ettiğim bir organizasyon. Oradakilerin sağlıklı olduğunu düşünmüyorum. İnsandan ziyade su aygırına benziyorlar zaten. Hayvanları küçümsemek maksadıyla söylemiyorum, ama su aygırına benzemek sağlıklı olmak manasına gelmiyor. Sağlıklı olmak kilolarca kas yapmak değildir. Zaten vücut geliştirme yapıp aşırı protein kullananlar hayatlarının belirli dönemlerinde son derece ızdırap verici gut hastalığına yakalanıyorlar. Son yıllarda insanlara et tüketmenin yararları konusunda bolca yalan pompalandığı için gut hastalığı da çok yaygın hale geldi. Vejetaryen/vegan sporcularda ise gut hastalığına rastlanmamaktadır. Eskiden günde birkaç sigara içmenin sağlığa yararlı olduğunu söylerlerdi, reklamları yapılırdı. Konuyla ilgili "uzman doktorlar" konuşturulurdu. Şu an et yemek konusunda da aynı yalanlar atılıyor. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi almak isterseniz size şu kitabı okumanızı öneririm: www.kitapyurdu.com Her şey ortadadır. Konuyla ilgili çok sayıda çalışma, tecrübe, bilgi-belge mevcuttur. Benim hayvansal gıdalara karşı duruşum ve düşüncelerim nettir. Sizin de net gördüğüm kadarıyla. Tartışmanın manası yok, zaman kaybı. Yanlış anlamayın lütfen, fakat konuyu daha fazla tartışmak istemiyorum. Google diye bir şey var, İngilizce bilmeyenler bile Türkçe araştırma yapıp yığınla kaynağa ulaşabilir. İyi akşamlar dilerim.


  • at avrat braveheart  (15.11.12 20:53:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.