[]

Bilgisayar Müh. tam olarak ne yapar

merhaba gençler
bilgisayar mühendisinin temel olarak yapması gereken iş nedir?çevremde büyük bi kitle C#,java,android yazılım yazma ile ilgili ilerlemeyi düşünüyor."ee meslek lisesi mezunu da aynı işi yapıyor sen de mi coder olacaksın" deniyor.haklı olabilirler.belki de kimse daha güzel bi yol göstermediği içindir.Bu tarz bi konu açmıştım daha önce biri veri madenciliği demişti.o da başlarda olan adam için sıkıntılı öğrenebileceği kaynak çok az yada ben öyle gördüm.aslında sorum:
Bilgisayar mühendisi olduktan sonra ne yapıcam?toplumdan bu işi profesyonel coder olmayın telkini geliyor bir yandan da okulda da eğitim dediğim kategorilerde kod ağırlıklı ve dolayısıyla o ilgimizi çekiyor.Nasıl bi yön belirlemeliyim?


 
mühendislerin imza atma yetkisi oluyor diye biliyorum.


  • hitsumo  (12.11.12 22:25:59) 
Kisa ve oz anlatayim. Universitede gosterilenleri fazla onemseme. Herkes oyle coder olamiyor maalesef. Senin kastettiklerin script kiddie dir. Hangi programlama dilinde uzmanlasacagini belirle ve her donem en az 1 proje gelistirip github a koy. Mezun oldugunds elinde maintain ettigin esasli 10 tane github projen varsa, hem yurt icnde hem de yurtdisinda kolaylikla is bulabilirsin. Htta yurtdisinda daha kolay bile bulabilirsin.

Bir de, stackoverflow.com a simdiden goz atmaya abasla.
  • comptrol  (12.11.12 22:30:46) 
Meslek lisesi çıkışlı bir bilgisayar mühendisi olarak söyleyeceklerimi iyi dinle.

Sana her kim meslek lisesi çıkışlı kişilerin yaptığı işle aynı şeyi yaptığını söylüyorsa aradaki farkı bilmiyor demektir. Meslek lisesi ve yüksek okul eğitimi alan kişiler (ki ben de içlerinden biriyim) pratik şekilde programlama beceleri, bilgisayar donanımı, ağ sistemleri ile ilgili bilgiler verilir ve öğretilir. Kendilerinden istenen işi teslim edip, piyasanın ihtiyacı olan elemanlardır.

Bilgisayar mühendisleri ise (eğitimimin 3. dönemine tekabül eder) temel olarak bilgisayar tabanlı sistemlerin nasıl çalıştığını, efektif sorun çözme yöntemlerini, ileri programlamayı, sistem tasarlamayı vb nitelikler üzerine eğitim alırlar. Bilgisayar mühendisinden beklenen etkin, verimli ve akıllıca yöntemler ile çözümler üretmesidir.

Şimdi meslek lisesi ve yüksek okul mezunları ile mühendis arasındaki fark da temelde şudur :

Mühendis projeyi tasarlar, nasıl yapılacağını belirler ve kontrol eder. Yüksek okul mezunları ise kendilerine söylenen işi layıkıyla gerçekleştirirler.

Tabi bence bir mühendis işin mutfağında pişerek aktif olarak üreterek öğrenmelidir. Zaten yeterli deneyime sahip değilse işi kotaramaz. Yüksekokul mezunları ise "Abi tüm işi biz yapıyoruz adamın elini değdirdiği yok" itirazları bana göre hatalıdır çünkü bir projeyi tasarlamak ve neyin nasıl yapılacağını belirlemek çok büyük sorumluluk ve deneyim gerektirir. İtiraz etmektense yapılan işin alt yapısını anlamak ve kendilerini geliştirmek daha yararlarına olacaktır.

Bence siz keyif aldığınız alanları belirleyin. Sonra kararsız kaldığınız ve hoşlanmadığını alanları da yazın bir kağıda. Sonra bunlarla ilgili hocalarınızdan ve internet üzerinden araştırma yapın. Ben eğitimim süresince ücretsiz seminer ve etkinlikleri düzenli olarak takip ettim. Yeri geldi farklı şehirlere gidip katıldım. Okul dışında olduğunuz zaman gerçekten ilgi gösterip merak eden insanlarla bir arada oluyorsunuz. Sorularınız yanıtlarına ulaşmanız daha kolay ve doğru oluyor.

Bilgi, Yeditepe gibi üniversiteler her sene 1-2 kez bu tür etkinlikler düzenler. Takip etmenizi öneririm.
  • burka  (12.11.12 22:40:19) 
bir projenin nasıl yapılacağına mühendis karar verir. şimdi bu nasılı açarsak;
- projenin feasibilty analizlerini, yapılıp yapılmaması gerektiğini hesaplar
- projenin hangi dil ya da dillerle yazılması gerektiğini saptar
- proje geliştirilirken hangi metodolojilerin uygulanacağını belirler
- elbette bu arada projenin diğer gereksinimlerini (kullanıcı isteklerini) belirler (uml diyagramları falan güzel şeyler hep)
- analizleri belli bir olgunluğa ulaştıktan sonra nasıl dizayn edeceğini, hangi mimariyi kullanacağını planlar. bunları uygulamaya geçirir.
- kodlamayı mühendis yapmasa bile olur
- kodlama bittikten sonra testini de mühendis yapar.

yani siz mezun olduktan sonra, bu adımların herhangi birine yönelebilirsiniz. sonuç olarak, bilgisayar mühendisini sadece coder olarak görmek oldukça yanlış.
  • d.  (12.11.12 22:47:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.