[]

%50 burslu bölüm+Dikey geçiş sorusu

Bir özel üniversitenin %50 burslu ön-lisans bölümüne girdim diyelim. Bu bölüm dikey geçişle aynı üniversitenin bir lisans programına geçmemize izin veriyor. Ama ben %50 burslu ön lisansım sonunda dikey geçiş sınavına girip (heralde sınavına girip yapıyoruzdur? yoksa sadece ders notları mı önemli geçişte?) lisans programına %100 burslu girebiliyor muyum? Var mı böyle bir imkan? DGS'den (ya da ders notlarından) yüksek puan almak falan kaydıyla oluyor mu böyle şeyler?




 
Ben, özel bir üniversite'de myo okuduktan sonra aynı ünide lisans öğrenimine devam ediyorum şuan. %100 bursluyum, dgs'ye girip okulumu tercih ettikten sonra yine bursum devam ediyor. yalnız bizim okulda dgs için burslu ve burssuz 2 farklı puan yoktu dgs'de. okulda burslu isen lisans a geçtiğinde de devam ediyor bursun, değilsen de yine ücret ödemeye devam ediyorsun. ama bilgiğim kadarıyla bu uygulama bu yıl kalkıyormuş bizim okulda. sen bence pazartesi okulunun(şu anda okuyorsan tabi) öğrenci işlerini ara onlara sor, daha sağlıklı bilgi alırsın.


  • badiparmagi  (03.11.12 14:32:55) 
2 yıllık bir bölüm okuduktan sonra DGS [Dikey Geçiş Sınavı] ile 4 yıllık bir bölüme geçiş yapabiliyorsunuz. Geçiş yaparken bu sınavda alacağınız puan önemli ama bu puana not ortalamanız da ekleniyor, yani yüksek bir ortalama ile mezun olmak sizin için bir artıdır. Ön lisans ile lisans farklıdır, yani DGS sonrası tercihlerinizde %100 burslu bir bölümü de seçebilirsiniz, devlet üniversitesini de seçebilirsiniz, %50 burslu bir bölümü de. Ön lisansta %50 burslu okumanız lisansı bağlamaz.


  • Sa Majesté des mouches  (03.11.12 14:38:26) 
dgs sınavına girmek zorundasın, notlarınla alakası yok (fakat notların dgs sınavındaki sonucuna ekleniyor) yani dolaylı olarak notlarınla alakası var. dgs sınavından sonra tercih yapacaksın tercihlerine şuan okudugun okulu %100 burslu olarak yazarsan ve kazanırsan gidebilirsin.


  • secilmis uye  (03.11.12 14:38:49) 
@badiparmagi, burslu olalım da bursun yüzdesi de önemli. myo'dayken %50 bursla 7000TL falan oluyor ücret ama lisansa geçince 13000TL'Ye fırlayacak bu,bunu karşılayamam. yani myo'da %50 burslu, lisansta %100 burslu olmak istiyorum. burs olayı kalkarsa pek anlamı kalmaz ki dgs'ye girmenin, ygs-lys'de barajı geçtin mi giriyorsun zaten burssuz olarak.

edit: derken pıtpıt 3 cevap daha gelmiş. çok sağolsunlar.
  • hjarteblod  (03.11.12 14:40:50 ~ 14:42:06) 
YGS-LYS'de barajı geçince burslu olarak girilemiyor her bölüme. Her bölümün belli bir puan şartı var, keza DGS'de de öyle. Ancak DGS'de her üniversite burslu kontenjanı açmıyor, genelde burssuz kontenjanlar çoğunlukta. Ha, diyelim ki burslu kontenjan açtılar, yine de dikkatli olmak lâzım tercih yapmadan önce. Bazı üniversiteler cinlik yapıp yönetmeliklere özel şartlar ekleyerek bursları kesme derdine düşebiliyorlar. Mesela devamsızlık, belli bir not ortalamasının altına düşme (3.00 gibi) şartlar olabilir. Bu yüzden tercih etmeden önce burslu programları ve özel koşullarını mutlaka didik didik etmek ve zaman ayırıp okumak gerekiyor.


  • Sa Majesté des mouches  (03.11.12 14:44:24) 
@Sa Majesté, onu badimarpagi'nin olayına istinaden soylemistim, onun okulunda ön-lisansta bursluysan lisansta da bursunun devam etmesi kaldırılmış ya hani. dolayısıyla burssuz olacaklar geçiş yapınca. e burssuz olarak bir yere girmek de pek zor değil, düşük puanlar hep. dgs'ye harcanan emeğe değmez diye düşündüm.

ama olay benim lehimeymiş. notları yüksek tutup dgs'ye de iyi asılırsam aynı üniversitenin %100 burslu bölümüne akıyorum galiba sorunsuzca. şahane.
bu arada bölüm falan yazayım madem öyle gizli bişey gibi bahsetmeyeyim; üniversite bahçeşehir üniversitesi. myo bölümü bilgisayar programcılığı, dgs ile geçeceğim bölüm de yazılım mühendisliği. şu anda istanbul üniversitesi rus dili ve edebiyatı hazırlık sınıfındayım. aslında bilg. programcılığına %100 burslu girmeyi planlıyordum ama meslek liseliler sınavsız girişle kilitliyor oranın kontenjanını. %50 burslu olan bilg.prog. bu yıl açılmış, göremiyorum kontenjan dolmuş mu ama dolmamıştır heralde, ya da en azından ygs ile girebilirim meslek liseli olmamama rağmen. umarım.

edit: dgs tercih kılavuzuna baktım da bahçeşehir tam ya da %75 burslu şey açmıyormuş dikey geçişle. yalan oldu bizim aynı üniversitede lisans işi. diğer üniversitelere bakalım..
  • hjarteblod  (03.11.12 14:53:40 ~ 15:09:13) 
Bahçeşehir Üniversitesi olması şart mı?
Yazılım mühendisliğine geçiş imkânı tanıyan başka 2 yıllık bölümler de var. Herhangi bir devlet üniversitesinde 2 yıllık bu ön lisans programlarından birinde okuduktan sonra DGS'ye girmek bana daha mantıklı geliyor. Nasılsa DGS hedefi var, 4 yıllık bir bölüme geçiş yapıp lisans tamamlama hayali var. Bu durumda x ya da y üniversitesinin ön lisans programında okumuş olmanın bir getirisi yok, bu kadar para vermeye değmez diye düşünüyorum.

  • Sa Majesté des mouches  (03.11.12 15:08:17) 
@Sa Majesté, lisans yapacağım da kesin değil ki. bahçeşehir'de lisansa geçemem mesela onu fark ettim az önce, %100 ve %75 burslu kontenjan açmamışlar dgs için. kötü ihtimali düşünelim, önlisansı bitirdim ve istanbul içi + güzel bir üniversitede geçmek isteyeceğim bir bölüm yok. elimde sadece önlisans eğitimim kalmış olacak. bilgisayar programcılığı alanında da bana en iyi eğitimi veren okul bahçeşehir olur diye tahmin ediyorum zira bu bölümü olan diğer okullar Okan, İstanbul Aydın falan. Bir de devlet üniversitelerinin ya da özellerin %100 bursluları meslek liseliler tarafından sınavsız geçişle kapılıyor. ben düz lise mezunu olarak onlardan daha düşük öncelikliyim. %50 bursluyu çok tercih etmezler bana kontenjan kalır diye de seçiyorum yani.


  • hjarteblod  (03.11.12 15:14:05) 
Evet, meslek liselerine öncelik tanınıyor. Gerçi YGS-LYS'de değişiklikler yapıldı. Eskiden meslek liselerine bir öncelik tanımakta haklıydılar, çünkü onlara bölüm sınırlaması getirilmişti, puanları kırıldığı için 4 yıllık herhangi bir bölüme yerleşemiyorlardı vs. Yani bir sürü haksızlıklar yapıldı onlara ama şu an herkes bölüm sınırlaması olmaksızın tercih yapabiliyor, aynı şekilde meslek lisesi mezunları da. Böyle bir ayrıcalık hâlâ neden tanınıyor anlamış değilim. Neyse...

Karar sizin tabii ki ama aklınızda bulunsun, bilgisayar programcılığı bölümü açıköğretimde de var. Yani örgünden başka bir bölüm okuyup aynı zamanda açıköğretimden bilgisayar programcılığı okuyabilir, sonra da DGS ile geçiş yapabilirsiniz. Sadece bir öneri. Kolay gelsin.
  • Sa Majesté des mouches  (03.11.12 15:32:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.