[]

Günümüzde Felsefe Eğitimi Almak

Son 2 senedir tek istediğim şey felsefe okumak. Hayatımın anca bu şekilde sıradanlaşmasını engelleyebilirim. Hiçbir mesleğe sahip olmak istemiyorum açıkçası. Bütün mesleklerin aynı kapıda, yapan kişinin kendisini satması gerektiğini düşünüyorum. Bu sene sınava gireceğim ve tercihte felsefe bölümlerini sıralayacağım. Çevremdeki insanlar ise nasıl geçineceğimi soruyorlar, aslında haklılar da.

Buraya neden yazdığımı da tam olarak anlatamam ama felsefe bölümü okumuş birisiyle konuşmak istiyorum. Eğer felsefe okumadıysan, fakat şu çocuğa şunu söyleyebilirim dersen sen de mesaj atabilirsin.


 
sen ne istiyorsun tam olarak? eğer hayatının sıradanlaşmasını meslek sahibi olmak ile bağdaştırıyorsan, bunu yeniden bir düşün. felsefe okumak kendiliğinden seni sıradanlaşmaktan kurtarmayacağı gibi felsefe dışında bir şey okumak da sıradanlaşmana otomatikman kapı açmayacak. istediğin şeyi oku, bunun süresince ya da sonrasında da istediğin şeyi yap, istersen boş boş otur istersen kendi ilgi alanlarını kovala. bunu istersen felsefe ile yap istersen başka bir ilgi alanınla, ama felsefenin kendisi seni herhangi bir şeyden kurtarmaz. seneye seni sözlükte yüzeysellikten sıyrılmaya debelenen seviyedeki felsefe bilgini sergilerken görmeyelim de...


  • inscrutable  (26.10.12 16:06:37 ~ 16:07:44) 
madem felsefe istiyorsun sürüden kopmak istiyorsun hakkını ver bu kararının. en iyisin yap boğaziçi felsefe'ye git. diğer okullar için bi şey diyemem ama boun felsefe ye gidersen yaptığın tercihten dolayı pişman olmazsın. ama boğaziçi ni değil de ege felsefe yi kazanırsan hayat zor olur senin için.

tekrar ederek bitireyim boğaziçi felsefe ya kas. ama çok kas. hakkını ver. boun sadece felsefe eğitimi değil boun etiketi kazandırır. bu da çok kapıyı açar sana üstelik hiç ummadığın alanlarda.

not: felsefe okumuyorum. hatta boun da bile değilim.
  • merkezefendi  (26.10.12 16:42:48) 
felsefe bölümünü 2.sınıftan bırakıp şu an başka bir bölümde okuyan birisiyim.

-felsefe okursan ileride iş bulma sıkıntısı yaşayacaksın.15.000 mezun var her yıl...yılda 2-3 tane araştırma görevlisi alınır..70-80 tanede öğretmen alınır.Özel sektörde felsefe mezununa iş vermezler.Bugun yeni mezun mühendis özel sektörde 1.200 maaşa çalışır.ki felsefeciyi kim ne yapsın..

-okurken öyle senden kendi düşüncelerini anlatmanı bişeyler savunmanı istemeyecekler.Bol bol ezber yapacaksın.Tıp,hukuk okur gibi zorlanacaksın fakat hiçbir faydası olmayacak.

-Hangi üniversitede okursan oku bunlar değişmeyecek.Boğaziçinde okusanda belki diğer üniversitelere göre daha iyi olacak ama yukarıda anlattığım şeyleri yine de yaşayacaksın.
  • soljenitsin  (26.10.12 16:52:27) 
Üniversiteye girmeden önceki "her meslek aynı şey, hepsi sıradanlaşmış yaşamlarda boşa giden yaşamlar" psikolojisindesin. Felsefe bölümü okuyunca da ünlü filozoflardan biri olacaksın, hayatın anlamını sorgulayacaksın sanıyorsun. Bu yaşta normal bişey bu.

Kendi yaşıtların ile konuşup birbirinizin "hayat ne boktan yaaa" düşüncelerini destekliyorsanız, bir işe yaramaz. Onlar hayatı ne kadar bilmiyorlarsa sen de o kadar bilmiyorsun. Benim gibi 27 yaşındakilere sorarsan da hepsi "nasıl para kazanacaksın o meslekle?" diyorlar. Sanki hepimiz bu sistemin kölesi olmuş, rutin bir "işe gir, evlen, çocuk yap, emekli ol" düzenine girmiş büyükler gibiyiz. Bu hayatın da sana uygun olmadığını, sıkılacağını düşünüyorsun.

Öncelikle, felsefe bir işine yaramaz. Antik yunanlılarda Sokrates'lerin iki tane öğrencisi oluyordu, bir tanesi ünlü oluyordu. Şimdi yıllık onbin tane felsefe öğrencisi mezun oluyor. Filozof olmayacaksın, felsefe öğretmeni falan olabilirsin belki. Hayatın istemediğin kadar sıradanlaşır.

İkincisi, ben de sıradanlaşmış işe girme çalışma döngüsü istemedim. En iyi üniversitenin en iyi mühendislik bölümünden mezun oldum, ama işe girmedim. Bir yandan çalışmadan para kazandırabilecek kendi işimi kurmaya çalıştım, bir yandan da kitap ve senaryo yazmaya çalıştım. Çok yavaş ilerliyor, düzene karşı kendi hayatını tanımlamak hiç kolay değil. Ayrıca, "nasıl para kazanacaksın?" sorusu kadar doğru bir soru yok. Kim olursan ol, ne düşünürsen düşün, önümüzdeki iki yüz yıl boyunca bu dünyada para geçerli olacak. Eğer güzel bir kızsan ve zengin bir koca bulurum diyorsan ne ala. Değilsen, istediğin hayatı yaşamak için ihtiyacın olan ilk şey para. Ben yazacağım kitapları senaryoları yazabilmek için para kazanıyorum şu anda, az çalışacağım bir iş kurup, birkaç çalışan alıp, günlük geçim derdini bitirmek, böylelikle rahat kafayla "düşünmek". Şu anda 30 yaşını hedefliyorum bunun için.

Eğer filozof olup "ben hayatın ve kainatın gerçeklerini düşünmek istiyorum" diyorsan, yapman gereken az çalışıp iyi para kazanabileceğin bir iş seçmek. Felsefenin okulunu okumak değil. Ayrıca senin yaşındakiler için "daha çok gençsin" demekte herkes çok haklı. Bir değişiklik yap ve büyüklerin sözünü dinle. Üniversitenin ilk iki yılında sıkılabilirsin ama en azından benim yaşıma geldiğinde küçüklere dönüp "benim yaptığım hatayı siz yapmayın" demek zorunda kalmazsın.
  • harzem  (26.10.12 17:18:06 ~ 17:20:02) 
Eksik bıraktığım bir nokta var sanırım ki herkes para üzerine konuşmuş. Ben 'üff canım sıkıldı, hadi bugün alışverişe gidelim' tarzında birisi değilim. Paranın kendisine karşıyım. Ne kadar şu anda bir elin yağda, bir elin balda deseniz de içinizden sokaklardaki üzerinde yırtık pırtık hırkası bulunan tinerci olmaya da razıyım. Ha, elimde internetim, masamda sıcak bir kahve olsa iyi olmaz mıydı? Tabi ki olurdu.
Felsefenin beni sıradanlıktan kurtarmasını beklemiyorum zaten, önemli olan o işe git-eve gel sıradanlığına girmemek.

@harzem, kendimi filozof olarak görmüyorum ileride, felsefe bölümünü bitirip, başkalarına öğretmek de istemiyorum. Sadece büyüklerin çok çok iyi bildikleri ergenlerin bir meslek sahibi olmalarına karar vermesi yanlış geliyor. 'Banane, çalışmayacağım, istemiyorum para, aç kalıcam' tribi değil esasında bu. Yalnızca hayatım boyunca farklı konularda bilgi sahibi olmak istiyorum. Bir işim olacak tabi ki her zaman, ama bir mesleğim olmayacak.
  • berat1058  (26.10.12 19:03:15) 
boğaziçi'ni kazanamıyorsan boşver.


  • sensible soccer  (26.10.12 19:38:21) 
net olacak olursam bence biraz boş konuşuyorsun. bunu seni yargılamak için falan söylemiyorum zaten gençsin henüz anladığım kadarıyla. ama görülen o ki sözlerinin belli bir ağırlığa sahip olmasına niyet etmişsin ve o iş niyet ettiğin gibi gitmiyor, onu söylemek istedim.

"Ne kadar şu anda bir elin yağda, bir elin balda deseniz de içinizden sokaklardaki üzerinde yırtık pırtık hırkası bulunan tinerci olmaya da razıyım."

değilsin ve böyle bir şeye kimse razı da olmaz zaten.
paraya karşıt olmak falan da tırt duruşlar biraz. ciddiye almıyorum, birkaç seneye sen de almazsın.

onun dışında dediğim gibi, senin farklı konularda bilgi sahibi olmak, ya da belli bir ev-iş döngüselliğine girmemek isteğinin felsefe eğitimi ile bir bağlantısı yok. istersen gemi mühendisliği oku, istersen ingiltere'ye git oyun tasarımı oku, istersen princeton'da astrofizik oku, döngüselliğe girip girmemeni belirleyen şey okuduğun bölüm değil yaptığın seçimler ve aldığın inisiyatifler olacaktır. hani sen bir eksik nokta bırakmadın aslında, olayın özü spesifik olarak "felsefe eğitimi almak"tan gerçekten uzak.
  • inscrutable  (26.10.12 20:01:01 ~ 20:01:56) 
Olayın özü anlattığın gibi felsefe eğitimi almak değil, bir meslek sahibi olmaktan kaçmak. Fakat bir tıp, inşaat mühendisliği, astrofizik okuyup ben çalışmak istemiyorum demek var, bir de aslında ben bununla ilgilenmeyi seviyorum dediğiniz bir alanda okumak var. Eğer gelip de kaba anlatımla "sıçıttıracak" bölümü okuduktan sonra 'zevkten okudum' derseniz adama gelip sorarlar, ee o zaman neden okudun o bölümü diye. Bu yüzden mesleksizlik beni felsefeye itiyor, felsefenin kendisi mesleksizliğe değil.
Şu büyükler de küçükler hakkında her şeyi biliyormuş, bütün hepsi ne de olsa kendilerinin tıpkısıymış, vesselam.

  • berat1058  (26.10.12 20:19:41) 
@berat1058: estafırla, bir şey bildiğimi varsaydığımdan demedim bunları, gereksiz lafların ve büyük iddiaların önüne geçmekti amacım. ilk mesajında net bir şekilde demişsin ki, hayatımın anca bu şekilde sıradanlaşmasını engelleyebilirim. ben de diyorum ki öyle olmak zorunda değil.

onun dışında tabii ki eğer mesleksizlik seni felsefeye itiyorsa, ilgi alanın da buysa, felsefe oku, ona bir şey diyeceğim yok. kimse de bu noktayı kaçırmıyor zaten, hani bir şeylerin eksik bırakıldığını düşünme.

onun dışında işte o para üzerine düşüncelerin ve mesleklere yaklaşım biçimin nispeten şaibeli, ama o da zamanla evrilecektir. diğer insanların dikkat çekmek istediği nokta, daha çok bu.
  • inscrutable  (26.10.12 20:30:41) 
felsefe oku


  • merkezefendi  (26.10.12 20:32:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.