[]

hukukçu arkadaşlara tüketici hakları hakkında bir soru

Merhabalar, hukukçu arkadaşlar varsa onlara bir konuda danışmak istiyorum.

şimdi benim dizüstü bilgisayarım geçen hafta arızalandı. bunun sebebini ararken kendi markasının (sony) sitesine girdim. sitede aynı model için 2 yıl önce şöyle bir duyuru yapıldığını gördüm: "bu model fabrika çıkışlı bir arızaya sahiptir ve bozulması muhtemeldir. eğer bilgisayarınızı alım tarihinizden itibaren 4 yıl içinde yetkili servise gönderirseniz ücretsiz tamiri yapılacaktır."

ben de yetkili servise bir mail attım ve bilgisayarı alalı 4.5 yıl olduğunu söyledim. cevap gelmedi ve ardından aynı siteye tekrar girdiğimde bu duyurunun kaldırıldığını gördüm. bu sefer başka bir yetkili servisi aradım ve aynısını anlattım. bunun üzerine servis, ücretsiz onarımın artık mümkün olmadığını, tamir ettirmek istersem ücretinin 1000 tl tutacağını söyledi.

şimdi size sormak istiyorum. bu sorun daha geçen hafta meydana geldi. bu sorun sony'nin kendi hatası. geçen haftaya kadar böyle bir şey olacağını bilmiyordum, ki bilseydim tamire gönderirdim. bilgisayarı alalı 4.5 yıl oldu ve sony onarım için 4 yıllık bir sınır koymuş. şimdi benim buradaki sorumluluğum veya suçum ne? sony'nin kendi hatasını, zaman sınırı olmadan düzeltmesi gerekmez mi? bu sorun bende olduğu gibi, 4 yıllık süre zarfından sonra da meydana gelemez mi?

benim burada hukuki bir hakkım veya tüketici mahkemesine başvurma hakkım olabilir mi? çok teşekkür ederim.

 
Dostum SONY 4 yıl süre vermiş. Sen de alalı 4,5 yıl olduğunu söylüyorsun. Burada SONY nin suçu yok. Dava açsan bile böylesine bir şirkete haklı çıkman imkansız.


  • spesifikasyon  (06.10.12 03:21:18) 
hayır ne yazıkki hakkın yok.

şöyle düşün, ayakkabı aldın, 2 yıl garantisi var. 2 yıl 1 ay geçtikten sonra dikişleri attı, senin bi suçun yok ama? genede götürüp veremiyorsun çünkü sana tanınan eskitme süresini geçmişsin. burda söylenen 4 yıllık süre sony'nin x ürünü için max.arıza süresidir. 4 yıldan sonra sony yüzde yüz kusursuz bi ürün yapsa bile bozulmalar meydana gelebilir kullanımdan ötürü.
  • trajikomix  (06.10.12 03:37:15) 
cevaplarınız için teşekkür ederim :)

ama keşke daha adil bir yöntem bulsalarmış. ben sürekli kullanmamıştım bilgisayarı.
  • frodox  (06.10.12 04:42:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.