[]

Yıldızlara, galaksilere yolculuk

Diyelim ışık hızıyla veya ışık hızının yüzde bilmem kaçıyla giden inanılmaz hızlı bir araç yaptık ve 10-15 yıllık bir yolculuk sonrasında yıldızlara ulaştık. ama izafiyet teorisine göre sanırım dünya'ya geri döndüğümüzde 20-30 bin yıl geçmiş olacak. tanıdığımız herkes fosil olacak.

böyle midir? eğer böyleyse ne anladık bu işten?

saçma mı oldu lan yoksa.

 
bir kere ben mesafenin yıl ile ifade edilmesine alışamadım en baştan. çok karışık oralar.


  • 1 saat bende 50 dolar  (08.09.12 04:00:26) 
Yıldızlar arası seyahatler bu şekilde olduğu takdirde evet, yolculuğa başladığımız gezegendeki zamandan fazlasıyla kopmuş oluyoruz. Ama insanoğlu olarak biz henüz bilmediğimiz çok şey var. Her ne kadar "hız arttıkça geçen zaman yavaşlar" durumu kanıtlanmış olsa da zamanın yapısı hakkındaki bilgilerimiz gerçekten çok az. Düşünsene, yıldızları keşfedebilecek teknolojimiz, gemilerimiz var ama giden bir gidiyor pir gidiyor. Ayrıca tek araştırma ekibi olmaz ki, öyle bir an gelir ki yüzlerce - binlerce araştırma seferi düzenlenir. Bunlar sadece gezegenlerle değil birbirleri ile de izafi sınırlar meydana getirir. İşte bu yüzden zaman konusunda keşfetmemiz gereken çok şey var.

Ayrıca ışık hızında seyahat etmek her ne olursa olsun bir yerden diğer yere fiziksel olarak hareket etmektir. Söz konusu bu yapıda bir hareket olduğu zaman sahip olduğun hızın bir önemi kalmaz çünkü sen o mesafeyi katetmek zorundasındır. Solucan delikleri (worm hole) teorisi bu durum üzerinde düşünülürken ortaya çıktı. Bilinen uzayın yanı sıra bir de üst uzay (hyperspace) olduğunu, a noktasından b noktasına gitmenin alternatif yollarından birisinin solucan delikleri aracılığıyla üst uzaydan geçtiği teorisi ortaya atıldı. Dolayısıyla bu teori üzerinden hareket edersek basitçe anında dilediğimiz noktaya erişebiliriz. Araştırma sonuçlarını da işlevsel yapıda inceleyebiliriz.
  • burka  (08.09.12 04:13:44) 
ışık hızına ulaşan bir araç yapabilirsek o fosil olayı mümkün. şu an ışık hızının %3'üne ulaşan bir araç yapmışız sanırım;

en.wikipedia.org

''Orion can achieve perhaps 3%-5% of the speed of light.''
  • mally phoenix  (08.09.12 04:28:04) 
Düzgün Ciddi bir yayında okumuştum (Tübitak'ın "Bilim ve Teknik" dergisi olabilitesi yüksek) ışık hızında 1 sn yolculuk dünyada 8 ay kadar bir süreye denk geliyormuş. Bu hesaba göre 15 yıl ışık hızında yolculuk edilse dediğin gibi 20-30 bin değilde Dünyada 378,6912,000 ay yani 315,576,000 yıl geçmiş olur. Yani dünyaya döndüğünde, kaldıki dönüşte 15 ışık yılı süreceğinden 631,152,000 yıl geçmiş olacak, Dünyada evrim geçirmiş değişik bir yaşam formu bile bulabilirsin. Hatta ulan burası dünyamı diye düşünüp "yok lan yanlış geldik" diye uçarak ışık hızında kaçabilirsin. Ayrıca toplamda 30 yıl yolculuktan sonra seninde kıçının kılları pişmaniye kıvamına gelecektir.

Fakat şu teori var (İzafiyet teorisinden) ışık hızının üstüne çıkabilirsen zamanda geriye gitmen mümkün dolayısı ile yolculuğun ilk bölümünü ışık hızına yakın, 2. bölümünü ışık hızının üzerinde bir hızla gerçekleştirebilirsen o vakit Dünyadan ayrıldığın güne 30 ışık yılı süre yolculuk yaptıktan sonra dönebilirsin. Dünyadakiler için hiç zaman geçmemiş olur ama sen pişmaniye kıvamına gelmiş kıllarınla herkesi şaşırtabilirsin.
  • poseidon1  (08.09.12 08:51:24 ~ 08:52:54) 
forever war (bitmeyen savas diye cevrildi hatirladigim kadariyla turkceye, ithakiden cikmisti) diye bir kitap var, onu oku, bu konu uzerinedir, cok da guzeldir.


  • jupiterianvibe  (08.09.12 09:49:43) 
zaman rölatif hız ve kütle çekimine göre farklılık gösterebiliyor. Burada zamandan kastedilen ne onu iyi anlamak lazım. Mesela bir saniye nedir, wikipedyadaki atom saati başlığını okuyun. Şu an yaklasık 400 km tepemizde yüksek bir hızla dolanan ISS (uluslararası uzay istasyonu) ile bile aramızda bu sebepten zaman farkı oluşabiliyor.

en.wikipedia.org
  • spankenstein  (08.09.12 11:12:10) 
solucan deligi kullanarak gitmek daha akillica cern de adamlar bunun temelini atiyorlar


  • iplikci  (08.09.12 14:04:27 ~ 14:06:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.