[]

Kimya mühendisi olmak/kimya mühendisliği çok mu ümitsiz bi dal ?

Merhabalar herkese

kalburüstü bi üniversitede kimya mühendisliği okuyorum

Geçenlerde dayımın çalıştığı bi kimya fabrikasına gittim. Ünlü bi kimya şirketi, bi çok alanda çalışıyor. isim vermeyeceğim.

bizzat şirketin ve fabrikanın sahibiyle konuşma şansım oldu. sahip olan kişi benim yaşımın iki katı kadar bu işle meşgul olan biri.

nerdeyse bu bölümü seçmeseydin daha iyi gibisine getirdi konuyu. moralimi de bozmak istemiyordu sanırım ama konuşma o şekilde geçti. genellikle mezunların hiç bir işe yaramadığından falan bahsetti.

tabiki olay kendini geliştirmeye dile falan bakıyor da, bu herkesin bildiği bişey. bu geyiklere girmeyelim lütfen.

kimya mühendisliğinden mezun olan biri, bir kimya fabrikasında çalışan ustadan daha bilgisiz mezun oluyorsa okumamızın ne anlamı var. gerçekten aklımı kurcalayan bir soru. sürekli aklıma takılıyor.

tecrübeli baylar bayanlar görüşlerinizi merak ediyorum. sağolun şimdiden

 
ben sadece "kimya" bölümü ve "kimya mühendisliği" bölümünü karşılaştırabilirim, gördüğüm ve emin olduğum için o da. kimya mühendisliği bölümünde kimya bölümünde öğretilen kimyanın yarısı bile öğretilmiyor. ama meslek, iş bulma, çalışma hayatı vs bu gibi konular hakkında bilgi sahibi değilim.


  • carline  (07.09.12 21:16:41 ~ 21:17:13) 
farklı bir dalda çalışıyorum, sadece şuraya cevap belki verebilirim.
"kimya mühendisliğinden mezun olan biri, bir kimya fabrikasında çalışan ustadan daha bilgisiz mezun oluyorsa okumamızın ne anlamı var. gerçekten aklımı kurcalayan bir soru. sürekli aklıma takılıyor."
bu çok normal bir durum, adı üstünde adam usta ve sen öğrencisin :) diploma seni mühendis yapmıyor. senin 1 yılda aldığın dersi, adam çok stresli bir zamanda belki 1-2 saat içinde halletmeli. ve sürekli pratik imkanı var. kritik nokta, senin öğrenme kabiliyetin adamdan daha fazla.(genellikle) sen işlerin nasıl yürüdüğünü 1 yılda öğrenirken belki o 5 yıl içinde öğrenecek. veya adam yeni bir şey görünce şaşırıp anlamazken, sen çok kısa bir zaman içinde kavrayabileceksin. teknik olarak 0 olduğunu, ama istersen ve vakit ayırırsan o adamdan daha teknik olabileceğini kabul etmelisin.
mühendislik eğitimi sana öğretmemeli, öğrenmeyi nasıl yapacağını vermeli. yoksa, senin aklın alıyor mu 4 yıl içinde ders geçerek mühendis olabileceğini? :)
  • lanetolasibeyaz  (07.09.12 21:22:53) 
kimya mühendisliği mezunu bir arkadaşım bankada işe girdi, diğeri de yine alakasız bir iş yapıyor.

belki sorun onlardadır tabii bilemem.
  • historien  (07.09.12 21:24:48) 
@lanetolasibeyaz

tabiki haklısın. fakat konuştuğum kişi şunu demeye getirdi. mühendise 2x lira para vereceğime, ustaya x para veririm. mantık bu. haksız da değil.
  • cemlemikonusuyorsun  (07.09.12 21:26:01) 
o da normal. başlangıçta biraz sıkıntı tabi ki çekilecek. kendimden örnek vereyim. benim 4 katım kadar para alan usta var :) ama ondan 5-6 sene sonra başlayan adam da onun 2 3 katı kadar alıyor. klişe olacak ama, olay gerçekten sende bitiyor. işi öğrenip onlara kendini mecbur bırakırsan, kozlar senin eline geçer. bu defa onlar sana para teklif etmez, sen şu şartlarda çalışmak istiyorum dersin.

bir arkadaşım öğrenciyken, yaklaşık 1 yıl aylık 300-400 liraya çalıştı. bazen parasını bile alamadı :) oradan alacağını aldıktan sonra, kurumsal bir yere başvurdu. onlar da kaçırmak istemedi elemanı, çünkü gerçekten iyiydi. ve ilk ciddi işi için 3500 civarı paraya anlaştı.

benim minicik tavsiyem ne yap et okurken mesleğinle alakalı bir işe bedava da olsa gir.
  • lanetolasibeyaz  (07.09.12 21:37:56) 
kesinlikle çok ümitsiz bir dal. ayrıntı vermeyeceğim ama öyle olduğunu bil.


  • devilred  (07.09.12 21:50:12) 
muhtemelen üretim odaklı bir yerle görüşmüşsünüz. buralarda yıllarca aynı iş yapılıyor olabilir. hatta belki işin nasıl yapılacağı bile söyleniyordur iş isteyen firmalar tarafından. dolayısıyla burada tecrübe devreye girer. sizin patronun dediği doğru çıkar. ancak sıkıyorsa sizin patron bir araştırma veya geliştirme işine usta alsın mühendis yerine. yani afedersiniz ama çok vizyonsuz bir görüş olmuş.

öte yandan türkiye'de kimya alanında ne kadar ar-ge yapılıyor, ne kadar mühendise ihtiyaç var sorusu sorulabilir (yukarıdaki yaklaşımdan tamamen farklı bir olay).
  • paltar yuyan masin  (07.09.12 22:06:22) 
Okul+ yabancı dil olayı çözüyor. Piyasada çok iyi kariyer yapan maaşlar alan kim muh var şartlar da çok iyi ama bu bir avuç yabancı sirket icin geçerli e onlarda ÖSS de max ilk 5'te görebileceğin okulların mezunlarını alıyor gerekirse mba falan yaptırıp tepelere getiriyor.


  • acan99670  (07.09.12 23:11:41) 
en ise yaramaz muhendisliklerden birisidir. birincisi kimyadan anlamaz kimyager isi ii bilir. genelde muhendisin gorevi kimya isleminin yapildigi ortamin dizaynidir bir nukleer reaktor dizayni uzerinde calisir veya kimyasal sentez platformu gibi veya en basitinden bir hastanedekibakteri test kitinin icini dizayn eder.

genelde biz de kimyager kucuk isler yapar yani oyle buyuk bir platforma ihtiyac yok muhendise de gerek yok, muhendis uretim de isin icine giriyor ve verimli reaksiyon ortamini tasarliyor o yuzden bu ulkedeki en ise yaramaz meslektir.


kimyagerlik bence daha degerli hic birsey olamzsan sentetik uyusturucu dizayn eder piyasaya mal verirsin.

bu arada benim ark kim muh tu pilot oldu thye girdi 15 bin alacak ayda
  • iplikci  (07.09.12 23:34:41 ~ 23:36:52) 
işsizlik garanti gibi bişey diyosunuz yani kısaca. çok kötü. okurken yapabileceğim bişey yok mu yani. işsizliği bile bile 4 sene daha mı okuycam ben. psikolojiye bak.


  • cemlemikonusuyorsun  (08.09.12 00:54:32) 
şimdik şöyle bir durum var bir çok kişide demiş kimya mühendisleri kimyadan anlamaz gibisinden bazi kimya forumları falan var oralarda belki dikkatini çekmiştir kimya mühendislerine "sen kimyayı nerden bilicen mühendis" falan diye dalga geçerler biraz haklılar kimya mühendislerinin genel anlamda işleri kimyasal prosesi yönetmek gibidir aslında o yüzden kimyadan ziyade kimyanın sanayide kullanımıyla ilgili ve mühendislik dallarıyla ilgili bilgileri mevuttur.

ama türkiyede patronlar genelde işi bilmediklerinden (denyolar) laboratuvarına kimya mühendisi almaya çalışıyorlar böyle bir durum mevcut zannediyorlar ki kimya degilmi onlarda yapar gibisinden tabi ki yaparlar bir fabrikadaki analizleri bir adama 2 ay göstersen o da yapar ama ama arge ye bir faydası olmaz sorunları gideremez v.s v.s. benim genel düşüncem türkiyede ota boka "mühendisi" ünvanı verme merakından kimya mühendisliği diye birşey çıktı. yanlış olmasın gereksiz demiyorum eğer kimya mühendisini kendi alanında eğitiminin devamında çalıştırırsan çok faydalılardır.

bir kimya mühendisi bir ustadan daha bilgisiz mezun oluyor diyemezsin en kötü eğitimi alsabile ama usta dediğin adam 10 senedir aynı işi yaptıgından onun için rutin olur ve sana istesende istemesende sanayinin her alanına ait eğitim veremezler öyle bir imkan yok zaten anca dal seçimi v.s v.s sırasında birşeyler yaparsın. ama bir usta da "akışkanlar mekaniği" "ısı aktarımı" "kütle aktarımı" "kimyasal proses" bilemez baktığın zaman bir kimya sektöründe ki fabirikada tamamıyla bunun üzerine kuruludur.
iş aslında birazda sende biter sen konunun özünde işi bırakıp öyle böyle mezun olma yoluna gidersen bir çok kişi bile senden çok şey bilebilir.

ben tamamen severek isteyerek kimya bölümü okudum mezun oldum her haliylede çok memnunum. eğer illa birşey istiyorsan benim sana önerim kaçıncı sınıftasın bilmiyorum ama imkanlarında varsa yandal,çap yapıp kimya bölümünede giriş yapman yolunca çünkü büyük ihtimalle ilk işin senin sektöründe laboratuvarda olacaktır.
birde şu durum var bir çogumuz bunu yaptı biraz diplomadaki unvandan mı bilemiyorum ama özellikle ben kimya mühendisi olarak yükseldiginde maaş durumun çok yükselebildiğinden (ben 23bin dolar maaş alanını biliyorum) genelde göz maaş olarak yüksekte oluyor bu da işe giriş sürecinde sıkıntılardan biri ondan dolayı belli süre sonra bir çok kimya mühendisi sektörü bırakma yoluna giriyor.
bir durumda şu bir çok firma diploma kiralama ne bileyim 1 mühendis alıp yanına tekniker alma yöntemine gittiğinden dolayı işe girme süreci sıkıntılı.

kimya mühendisi olarak çok büyümenin benim gözlemlediğim 2 yöntemi var
1.si idealist davranıp gerekirse yıllarca işsiz kalıp sonunda çok büyüklerden birine (petkim-tüpraşa) girip orada yüksek maaşla çok fazla yükselerek çalışmak
2.si maaşa çok aldırış etmeden tecrübe kazanıp basamak basamak firmadan firmaya atlayarak yükselmek.

sakın moralini bozma (kendim için diyorum) kimya dünyanın en güzel dalıdır pes edip vazgeçme ben sırf laboratuvarda olmayı ve "kimyager" ünvanını sevdiğimden kimya oldum işsiz de kaldım çok zorda iş buldum ama inanılmaz mutluyum halimden eğer sende birazda seviyorsan sende mutlu olursun ve gerçekten pes etmeden çalışırsan çokta yükselebilirsin.

ama eğer biraz da olsa tavsiye istersen benim her mühendisliğe başlayana söylediğim gibi kimya bölümüne çap map birşeyler yapın ve 2. üniversite hakkında "işletme" benzeri bir bölüm okuyun.

valla çok genelleme olacak ama iş sende bitiyor "xx şimdi ilaç mümessili" "yyy bilmem nerede muhasebeci" kısmını her gördükçe şunu diyorum ya okulda bir bok öğrenmedi ya işi hiç sevmiyor yada bu muhtemelen işe başlar başlamaz 3bin maaş istiyorum dedi.

iş bu yazılanların tamamı sektörün içinde olan hayvanlar gibi uzun süre iş aramış biri tarafından cümlelere dökülmüştür.
  • exodia  (08.09.12 02:02:04 ~ 02:04:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.