[]

istanbul'dan başka şehre taşınmak...

ne vakit istanbul dışına çıksam, bir yerlere gitsem iyileşiyorum. hemen her fırsat bulduğumda farklı şehirlere gidip mümkünse de arkadaşlarımda yahut onların yakınında kalıp çevreyi/oradaki yaşıtlarımın (kültür-eğitim vd biçimlerde eşit-yakın) hayatlarını/yaşayışlarını tanımaya çalışıyorum. insanlar benim istanbul'da yaşadığım o affedersiniz şişirilme sikimsonik her şeye sahip hayatımdan bin kat daha iyi hayat yaşıyorlar. çevre faktörlerine göre gecenin herhangi bir saati sokağa çıkıp takılacak doğal-sakin, birilerince satın alınmamış mekanlar işte deniz kenarları olsun, hafif yeşil park alanları olsun... bol bol böyle yerler var. erkek-kadın ilişkileri daha bir düzgün. insanlar böyle konularda birbirlerine -neden böyle olduğun da farkındayım- daha çok güveniyorlar. daha uygun fiyatlara daha güzel evler var. hadi evler güzel olmasa, evlerin on-on beş dakika mesafesinde güzel alanlar var.

"ne peki bu istanbul'u -halen- böyle tıka basa doldurup inadına çeken şey" diye sormayacağım, zira sonu olmaz o konunun.
soracağım şey şu:
24 yaşında, iletişim fakültesi okuyan biriyim. okul bitti bitecek. okuduğum bölüm-alan da pek umurumda değil. pederden öyle bir miras falan da yok. ama kafayı taktım, istanbul dışına taşınma-yerleşme isteğim var.
ne yapmalı sizce?
evlilik aklımda olan şeylerden biri, ama bunun ısmarlaması-siparişi olmaz.

külfeti nedir bir şehirden bir başkasına taşınmanın?
deneyimi olanlar yazarsa sevinirim.

gerçi, istanbul dışında istanbul'dan 'oralara' göçmüş kim varsa, hep istanbul'u överken buldum onları ama...

 
daha sakin bir şehirde yüksek lisans yapmak bir seçenek, hem 2 senelik bir deneme süreci olur hem de istanbul dışında bir hayat kurmak için de yeterli bir süre.


  • there is a light that never goes out  (15.08.12 19:50:23) 
doğma, büyüme istanbul'da yaşayıp, büyük ihtimalle gelecek sene yurtdışına göç etmeyi planlayan biri olarak birkaç şey yazayım istedim.

tabi gayet duygusal, romantik düşünceler içerisindesin anlaşılan. ama sosyal rahatlık dışında öncelikle iş olanaklarını düşünmek gerekli. bu konuda, istanbul'daki potansiyel pek bir yerde yok açıkçası türkiye içerisinde. bu yüzden insanlar, istanbul'da duruyor, hatta bu yüzden insanlar istanbul'a göç ediyor. öncelikle iş bakımından ne düşünüyorsun, bunu planlamak gerekir. "yok ben planlamadan yaşayacağım" gibi bir düşünce içerisindeysen de, yakın zamanda hayal kırıklığına uğraman gayet olası. öncelikle bir kariyeri planı gerekli.

daha sonra bu planlarına biraz olsun cevap bulabileceğin şehirleri düşünebilirsin tabii ki. ama hiçbir şehir yine istanbul'daki iş olanaklarını sana sunmayacak. fakat istanbul'da yaşamamanın diğer tüm avantajlarını hissedeceksin elbette. dediğin gibi, doğa, dinginlik, insanların yaklaşımı, trafik, kira fiyatları ve daha birçok konuda rahatlayacaksın. ama 24 senedir istanbul'un kahrını çeken biri olarak bazı içselleştirdiğin alışkanlıklarının olduğunu da farkedeceksin ve bazı zamanlar, istanbul'dayken sıkıntı olarak gördüğün şeyleri bile özlediğini farkedeceksin. ama öyle bir yerde yaşamalısın ki, bu durumu hissettirmesin.

bu arada yurtdışı neden düşünmüyorsun? istanbul olmazsa, izmir diye düşünürdüm hep ama kendi açımdan, iş olanaklarını ben yeterli bulamadım, dolayısıyla istanbul'dan çok daha geniş iş seçeneğine sahip yurtdışı seçeneğini devreye soktum..
  • soso  (15.08.12 20:01:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.