[]

müzik teorisi ve müzik tarihi

kendi kendime oturup çalışacak motivasyonu sağlayamadım bir türlü. kitap okurken bilmediğim terimlerle karşılaşıp onlara tek tek baktığım için çok yavaş ilerliyorum. gamları filan çalışayım dediğimde de, aralıkların mantığına filan bakınca anlıyorum ama sonra unutuyorum. bir notanın bilmem kaçlı aralığı, bilmem ne tonu diyince insanlar hemen anlıyor. ben öyle yapamıyorum.

konservatuvarda okuyan birinden ders mi almalıyım? ne yapmalıyım? lisans düzeyinde müzikoloji okuyan birinin teorik bilgisine yetişmek istiyorum. ne kadar zaman alır bunu yapmam?


 
Eger ilgilenirsen mimar sinan unv. kompozisyon mezunu aranjor arkadasimla iletisime gecerim. Teori, armoni vs calisiyordu ogrencileri ile.
Kendi kendine tum dediklerinin pat diye olmasi mumkun degil zaten,
En az 4 sene egitim aliyorlar/aliyoruz.

Rehber olacak insanlar sart.
  • la traviata  (02.08.12 10:19:19) 
"doğru" bir rehber olmadan müzik teorisi öğrenmek çok zor evet. piyasada enstrüman çalmayan bir insanın kolaylıkla anlayabileceği, interaktif bir kaynak bilmiyorum ne yazık ki. (enstrüman çalmadığını ve öyle bir amacının olmadığını varsayıyorum çünkü armoni-enstrüman eğitiminin paralel ilerlemesi gerekirdi.) ama aralık bilgisi, gam, akor ve ritm gibi kavramları özümseyip kendini eğitmeyi başarırsan, sonrası için "ear master" isimli programı satın almanı ve kulağını da geliştirmeni tavsiye edebilirim.

müzik tarihi içinse, giriş kitabı olarak "kültürel tarih ışığında çoksesli batı müziği"ni önerebilirim. internette de müzik tarihi ders notları diye aratırsan akademik kaynaklar bulursun. ek olarak nurhan cangal'ın "müzik formları" isimli kitabını okumak ve sonrasında bol bol örnek dinlemek iyi olabilir. belgeler.com'da nokta konularla ilgili lisans-y.lisans tezleri var. mesela "ilkçağlardan barok döneme kadar müzik-toplum ilişkisi" diye çok iyi bir tez bulmuştum ben. bu tarz şeyler okuyabilirsin müzikoloji konusunda. jacques attali'nin şahane bir kitabı var gürültüden müziğe diye, onu oku. senin tam olarak ne amaçladığını anlamadığım için önerilerim bu kadar ama kaynak çok var yani müzik tarihi hakkında.

bu konular kapsamlı ve birbirleriyle çok iç içe oldukları için, bilgili bir rehber de yetmez çoğu zaman. çok doğru bir yol haritası olması lazım. benim bu konudaki sıkıntılarım, beni müzik fiziği okumaya kadar götürmüştü. ha bugün ne kaldı diye soracak olursan kim milyoner olmak ister'de klasik müzik sorusu sorulduğunda bilirim falan işte...
  • legende  (02.08.12 11:26:36 ~ 11:31:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.