[]

yüksek lisans doktora master araştırma öğretim görevlisi

ne bunlar basitçe anlatabilir misiniz?
şimdi lisans bitti diyelim sonra ne olacak?
bir de yüksek lisans yapılan üniversiteden başka bir ilde oturulabilir mi? bir işte çalışılabilir mi?


 
yüksek lisans ile master aynı şey. ben de aynı olduklarını bilmiyodum mesela başvurana kadar. yüksek lisans yapılan üniversiteden başka bir ilde elbet oturulabilir ancak ders devamlılığı vs. sıkıntı olacaktır. dersler bittikten sonra bir sorun olmaz herhanlde. çalışma konusuna gelince çalışılabilir ama o iş sakat. lisansı bölümün tepelerinde bitiren adamlar çalışırken master yapmaya kalkınca bocalamaya başladılar. tabii bu çalışılan yere de bağlı ancak genel olarak zor.


  • ron dennis  (01.08.12 10:00:14) 
Lisans dört yıllık üniversite düzeyinde verilen eğitim. Yüksek lisans (YL), lisans'tan sonra 2 yıl süren lisansüstü eğitimin ilk kademesi. Burada bir yıl ders alırsın, ikinci yıl bir tez hazırlarsın (tezsiz olanları da vardır). Bu esnada bir danışman hocan olur, her şeyi onunla planlarsın. Doktora (artık lisans'tan doğrudan doktoraya da başvurulabiliyor) normalde yüksek lisanstan sonra başlar ve teoride dört yıl sürer. Yine bir danışmanın olur, yine bir yıl ders alırsın, ama artık çok daha özel bir konuda çok daha kapsamlı bir tez hazırlarsın. Danışman hocan ile bol bol makale yazar, para bulunca da gidip çalışmalarını konferanslarda sunarsın.

Araştırma Görevlili'ği (ar. gör.), üniversite hocalığı için ilk adımdır (tek adım değildir). Ar. Gör'ün görevi YL ve Doktora yapmaktır. Sonra eğer okulu kadro açarsa yardımcı doçent şeklinde hocalığa ilk adımını atar.

Başka il mevzusu, danışmanına ve alacağın dersleri ne ölçüde takip edebileceğine bağlıdır genellikle. Erzurum'da yaşayıp İstanbul'da YL yapmaya göre Eskişehir'de oturup Ankara'da YL yapmak nispeten daha kolaydır mesela.
  • ex902  (01.08.12 10:36:52) 
4 yıllık üniversiteye lisans denir. (2 yıllıklar ön lisans)

lisans mezunları yüksek lisans yapar. yüksek lisans ile master aynı şeydir.

yüksek lisans sonuçta bir öğrenciliktir. lisans okurken başka şehirde oturulabiliyorsa yüksek lisans yaparken de oturulabilir. çalışmanızda herhangi bir sakınca yoktur. ancak derslere devam ve ödevlerinizi yapma konusunda sıkıntı yaşayabilirsiniz.

iki tür yüksek lisans vardır: tezli ve tezsiz
tezli yüksek lisans: 1 yıl ders aşaması vardır. ders aşamasını tammladıktan sonra tez yazmaya başlarsınız. 1+1 yıl tez süresi vardır. gerçi artık atılma kalktığı için 1+sonsuz gibi bişey oldu. genellikle ilgili lisans bölümü mezunları tercih edilir. öğrenciler sınavla alınır.

tezsiz yüksek lisans: öğrenciler kel alaka lisans bölümlerden mezun olurlar. snav yapılmaz. başvurunalar arasından ales+lisans not ortalaması en yüksek olanlar alınır. dersler genelde ikinci öğretim gibi geç saatlerde olur. harçları tezliye göre çok yüksektir. ders aşamasından sonra bitirm tezi adıyla küçük bi ödev hazırlanabilir.

doktora: yüksek lisans yapmış olanlar başvurabilir. 1 yıl ders aşaması vardır. derslar tamamnlandıktan sonra, "yeterlilik sınavına" girilir. bu sınavla öğrencinin anasından emdiği süt burnundan geitirilir. bütün lisans-yüksek lisans-doktora boyunca öğrendiği herşey sorulabilir. hatta o gün karısıyla kavg etmiş bir hoca varsa jüride sizin ağzınıza sıçar. (bi arkadaş ekolü) bu sınavdan geçen öğrenci tezini yazmaya başlar. doktora aşaması toplam 6 yıl sürer (di eskiden artık atılma kalktığı için ömrünün sonuna kadar doktora yapabilirsin) doktorasını başarıyla tamamlayanlar doktor ünvanı alır. sonuçta bu da öğrenciliktir. şehir dışında oturabilirsin ve hatta çalışabilirsin.

araştırma görevliliği: bir meslektir. yüksek lisans veya doktora nın her aşamasında hatta daha bunlara başlamadan bile bir üniversitenin açtığı araştrma görevlisi kadrosuna başvurabilirisn. hangi koşullarda ar.gör alacaklarına üniversiteler kendileri karar verir. maaşlı olarak üniversitede çalışırsın. yani bşka bi şehirde oturamazsın (yasak değil ama hergün nası mesaiye gidip gelceksin??) ve başka iş yapamazsın.

ar.gör.den beklenen yüksek lisans ve doktorasını tamamlayıp öğretim üyeliğine terfii etmesidir. öğretim üyeleri üniversitelerde ders veren "hoca"lardır. yani yardımcı doçent, doçent ve profesrler. bunlar araştırma görevlilerini kendi ayak işlerini yapmak için işe alınmış hizmetliler olarak görürler. halbuki 3-5 sonra o araştırma görevlileri de doktoralarını bitirip onlar gibi öğretim üyesi olacaktır.
  • halanne  (01.08.12 10:45:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.