[]

yapıkredi emeklilik hakkında

ayda 100-200-300 tl neyse ödeyin diyolar. 10 yıl boyunca. isterseniz 10 yıl sonunda o parayı toplu olarak alabiliyosun. istersen 56 yaşına kadar bekleyip emekli olabiliyosun.

bu konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar var mı? yani sizce iyi bişi mi bu? önerir misiniz?


 
  • akiskan  (18.07.12 15:03:55) 
şirketmiz meşhur bankalardan birisi ile çalışanlar için böyle bir uygulama başlattı 6 ay kadar önce. daha sonra bu bankanın çalışanları toplu bir şekilde geldiler, şirketinizin yatırdığı miktara ek olarak siz de yatırın dediler. yastık altı gibi ama daha güvenli, süper birşey diye anlattılar.


geçen gün bir hesap ekstresi geldi o bankadan. yapılan hesap şu;

şirketin benim hesabıma aylık yatırdığı miktar = 50 TL (ben ayrıca bir para yatırmıyorum)

toplam biriken para = 300 TL (6 ayın sonunda)
paraya gelen faiz= 9 TL

Hesaptaki tutar= 298 TL!!!

Neden? 6 aylık hesap işletim ücreti olarak 12 TL kesmiş banka..


Uzun lafın kısası, şirketim 300 TL yatırmış ama hesapta 298 TL var.

Ben bankacı, finansçı değilim ama aynı bankada vadeli hesabım var, gayet güzel biriktiriyorum paramı...
  • buttercup  (18.07.12 15:16:34 ~ 15:45:27) 
10 yıl sonra biriken parayı alamıyorsun. stopaj vergi diye envayi kesinti yapıyorlar.


  • kompisko  (18.07.12 15:26:10) 
peki buttercup bireysel emeklilik sistemi ve şahıs sigortalarına ilişkin katkı payı ve primlerin vergi matrahının tespitinde indirim konusu yapılması konusunda bir bilgin var mı?


  • bilan  (18.07.12 15:32:36) 
Paranızı istedikleri gibi kullanıp, en risksiz (dolayısıyla en az kar getiren) kağıtlarda (hise senedi, hazine bonosu vs..) kullanmış gibi size kar/faiz veriyorlar. Tabi isterseniz paranızın hangi yatırım aracında kullanılmasına kendiniz karar verebiliyorsunuz (büyük çoğunluk bunu tercih etmiyor çünkü ya anlamıyor ya uğraşmak istemiyor).

Para devlet güvencesi altında, ama yalnızca ana para. Büyük bir ekonomik krizde "yatırım araçlarınız zarar etti, alın size sadece ana para" demeyeceklerinin bir garantisi yok. Ve erken ayrılmak istediğinizde borçlu bile çıkabilirsiniz.

Kapitalizmin kendini korumak için icat ettiği yöntemlerden biri.
  • zizifos  (18.07.12 15:58:16) 
Bireysel emeklilikteki en ideal modellerden biri, her ay yatırabildiğinin minimum tutarını yatırarak emeklilik yaşın gelene kadar beklemek. Ardından emekli olmadan bir iki ay öncesinde toplu bir para yatırmak ve hesapta o kadar para varken emeklilik istemektir. Mesela benim stratejim şu şekilde

2009 yılından itibaren her ay minimum tutarı yatırdım. 2009'da 78TL idi, 2010'da 100 TL oldu, 2012'de de 120 TL oldu. Bu gibi minimum tutarları 2030 yılına kadar yatırmaya devam edeceğim. Bir yandan da her ay 3-4 Tüpraş hisse senedini hesapta biriktiriyorum. Tüpraş'ın kârı tüm emeklilik fonlarından daha da yüksek. 2030 yılında bu Tüpraş'ları satıp yaklaşık 70-80.000 TL gibi parayı emeklilik hesabıma aktarmayı düşünüyorum. E emeklilik hesabımda da 40.000 kadar para olacak zaten. O zaman tüm parayı ikramiye gibi çekmeyi ya da maaş gibi almayı düşünüyorum.

Yani bu sistemi ancak bu tarz taklalar ile birleştirirsen işe yarar olur diyebilirim.
  • sinematematikci  (18.07.12 16:47:17) 
10 yıl içinde erken ayrılmayı düşünmüyorsanız ufak da olsa bir birikim sahibi olabilirsiniz. ama girdiniz 3-5 sene sonra sıkıldım bu işten derseniz epey zarar edeceksiniz haberiniz olsun.


  • solomon  (18.07.12 19:11:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.