[]

Ankara Üniversitesi Dilbilim Bölümü

Ankara Üniversitesi Dilbilim Bölümünü yazmayı düşünen bir tanıdığım var, eğitim durumuyla kendi ailesi kadar ben ve kardeşimde ilgileniyoruz.

Üniversite tercihleri için aklında dilbilim bölümü var genelde anladığım kadarıyla. Ama ben şahsen sayısal çıkışlı olduğumdan ve artık şu üniversite giriş sınavlarıdır, puanlardır pek aşina olmadığımdan nasıl yönlendirmem gerektiğini bilemiyorum.

Dilbilim okuyan, mezun olan yada en azından bölüm hakkında bilgisi olan varsa, güzelinden "konuyla ilgili hiç bilgisi olmayan" birine anlatır gibi anlatsa, bölümün avantajları-dezavantajları nelerdir? Mezun olanların iş olanakları nasıldır? Ankara Üniversitesi bu bölüm için ideal midir?

Dilbilim yazmayı düşündüğüne göre, puanı düşük müdür, yüksek midir? Bu bölüme girebileceği puanla başka hangi bölümleri tercihlerine katabilir?

Şimdiden teşekkürler.

 
Ankara dtcf iyidir. Orada İspanyol dili okuyan bir arkadasım var ve gayet memnun. Zaten dil okulu deyince Boğaziçi ceviribilim degilse Ankara dtcf deniyor.


  • aglak adam  (01.07.12 03:16:13) 
dil tarih iyi değildir. ben ordayım. dil bilim bölümünü bilmem ama fakülte hayal kırıklığı yaratabilir.


  • bgraydin  (01.07.12 03:24:23) 
Şu yabancı dil çıkışlıların tercihleri kadar anlamadığım başka hiçbir bölüm yoktur herhalde. Bu Dilbilimden mezun olunca ne olunur ki, ne iş yapılır? Ciddi ciddi meraklardayım. Mesela formasyon alıp, öğretmenlik yapılabilir mi?


  • neskafefincanindaturkkahvesi  (01.07.12 03:41:18) 
valla benim de zorunlu seçmeli dilbilimi dersim vardı. dünyanın en saçma konuları tartışılıyordu felan. facebooktan dtcf dilbilim grubunu bulup orda okuyan birilerini bulun bence. ya da direkt dtcf ana grubuna yazıp da bulabilirsiniz.

heh bir de dersler: www.linguistics.humanity.ankara.edu.tr
  • bgraydin  (01.07.12 03:58:51 ~ 04:00:38) 
www.linguistics.humanity.ankara.edu.tr
aslında cevabı burada varmış.

Özet geçmek gerekirse:

"Dilbilim Bölümü, bu güne kadar özellikle dilin önemli bir çalışma malzemesi olduğu alanlara eleman vermiş bir daldır. Reklamcılıktan metin yazarlığına, halkla ilişkilerden düzeltmenliğe, Türkçe ve İngilizce okutmanlığına kadar uzanan geniş bir çalışma alanı olan bu uzmanlık dalının önemi, ülkemizde de yavaş yavaş daha belirginleşmektedir. Mevcut program üzerinde ise, günün gerekleri doğrultusunda düzenli olarak değiştirme ve yenileştirme çalışmaları yapılmaktadır. "

edit:geçen yıl puan-dil1 309
  • password  (01.07.12 04:26:17 ~ 04:30:56) 
ben boğaziçi'nde bunun sertifika programına katılmış biri olarak söylüyorum.
1-@neskafefincanindaturkkahvesi arkadaşım dilbilim dediğin şey senin neuropsychology'den tut adli tıp'a patoloji'den tut robotların konuşma olayına kadar her şeyde işi olan bir alandır. dil dedin mi sadece ingilizce öğretmenliği anlamayın pls.
2- @bgraydin arkadaşım dünyanın en saçma konuları dediğin şey sen elma'ya elma derken bir ingilizin ona ilmey gibi bir şey demesinin nedenidir. sen ben okula gittim derken ingilizlerin ben gittim okula şeklinde zorunlu ve değişmeyen bir cümle yapısının olmasının nedenidir. ya da yemek-yemeği olayında k'nın yumuşamasının nedenidir. daha çok var ama dersini almış bir insan zaten saçma diyorsa anlatıp kendimi de yormak istemiyorum.

Soruya cevaben: dilbilim üzerine akademik kariyer yapılabilecek sanırım en iyi alanlardan biridir. sözlüğü açıp dilbilim başlığının altına bir kez baksanız belki de bu bilinçsizlik oluşmayacak.
  • eastanbool  (01.07.12 12:47:08) 
@eastanbool

Evet bence de kendini yorma, niye bu kadar sahiplenip atarlandığını da anlamadım.

Elbette gereklidir ama son derece eğlenceden uzak konular tartışılır. genelde felsefik temellere otutturulur, bir konu üzerinde bir adamın yazdığı sayfalarca makale okunur, ki o konuyu 3 cümleyle özetlemek yeterlidir.

bir dil öğrencisi dil tarihe gelecekse çin dili, rus dili, kore dili gibi bölümleri seçmesini daha çok tavsiye ederim.
  • bgraydin  (01.07.12 14:22:45) 
bilinçli bir şekilde dilbilim okumak, akademik kariyer yapmak istiyorsa tabii eastanbool haklı, filoloji yerine dilbilim değişik disiplinlere açılma şansı vs. ile çok daha iyi bir seçenek olur.(zor olur, çok çalışması gerekir ama olur) fakat sırf puanı ona yetiyor diye veya bitirince ideali öğretmen olmaksa dilbilim seçerken bir kere daha düşünmesinde yarar var. benim zamanında ankara dilbilim türkçe, hacettepe dilbilim ingilizce eğitim veriyordu mesela şimdiki durum nedir bilmiyorum, formasyonu düşünüyorsa son durumları kontrol etsin, kendim dilbilim mezunu olarak puanım boşa gitmesin diye seçmiştim dilbilimi ama şu an tercih yapacak olsam bgraydın'ın dediği gibi dtcf'de çin dili, rus dili, kore dili gibi bir bölümü tercih ederdim.


  • irbat  (01.07.12 15:00:45) 
@password, @aglak adam; teşekkürler.

@bgraydin; Fakülte için hep olumlu cevaplar almıştım, sizin beklentinizi karşılamama sebebi nedir, merak ettim.

@eastanbool;
Öğretmenlik sadece örnek olarak verilmişti zaten, her sene bir fasıl formasyon kalktı, kalkmadı tartışmaları olduğu için.
Kaldı ki sözlükten dilbilim başlığını okumuştum, burda sadece tek soru bu değil sizde okusanız yazdıklarımı zaten bunu farkedersiniz. Farklı alternatifler sunabilir miyiz bunu merak ediyoruz. En başından söylediğim gibi sayısal çıkışlı ve dil bölümleriyle hiç alakası olmamış birisiyim. Size göre bilinçsiz olmamızı mazur görün, duyuru açmamızın amacı buydu zaten. Fikir paylaşımlarında bu kadar yıkıcı bir tavırda olmak hoş değil. Biraz sakin cevaplar verin lütfen.
  • neskafefincanindaturkkahvesi  (01.07.12 15:04:03) 
@irbat;
akademisyenlik çok çaba gerektiren bir alan, kendimde doktora adayıyım zaten fen bilimlerinde. o yüzden tek alanının bu olması pek hoşuma gitmiyor -kendi fikrim bu tabiki-. Formasyon büyük bir handikap, son durumu soruşturuyorum bakalım ne olacak.
Kendimde puanım yettiği için bir bölüm okudum, tek şansım mezun olurken gerçekten seviyordum bölümümü. Zaten şu durumda da sadece puanı yettiği için bu bölümü okusun istemiyorum.
  • neskafefincanindaturkkahvesi  (01.07.12 15:16:40 ~ 05.07.12 02:05:31) 
Fakülte dediğimiz yer büyük bir lise. Oturacak yer bulamayacak kadar kalabalık ve küçük. Tabii ki insan alışıyor o durum daha sonraları insanın hoşuna bile gidebiliyor ancak kampüs olmadığı için hayal kırıklığı yaratabiliyor.

Bir de dıştan görünen binalar haricinde içeride ek binalar var. dilbilimi bölümü de o ek binanın içerisinde. söylenti odur ki dtcf bir süre gölbaşına taşınacak ve içerideki binalar yıkılıp yeni binalar yapılarak fakülte adama döndürülmeye çalışacak ya da bazı bölümler temelli gölbaşına taşınacak ve fakülte popülasyonu azaltılacak. Eğer fakülte çok önemli değil diyorsan sorun yok ama önem verdiğiniz bir konuysa bölümü seçmeden bir gidip görün derim.

bu video okulun genel havası hakkında ve "orta bahçe" denilen yer hakkında biraz bilgi verir =) www.youtube.com
  • bgraydin  (01.07.12 15:42:55) 
@bgraydin; tamam, anladım :) teşekkür ederim.


  • neskafefincanindaturkkahvesi  (01.07.12 16:02:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.