öncelikle evet El Mariachi 7000 küsür $'a çekilmiş. 1989 yılında, küçücük bi kasabada oyuncular vs kimse para almamış. Ekip yok zaten Robert Rodriguez tek başına çekmiş. Sizin dediğiniz daha büüyk bütçeli olan film Desperado.(7 milyon dolar)
Sinema-tv okuyorum, eğer neye para gideceğini anlamak istiyorsanız 3-5 arkadaşınızı alın ve kısa film çekin. Sette yemek-yol masraflarını karşılamaya kalkarsanız amatör bi filme göre büyük bi para çıktığını göreceksiniz. Ayrıca diyelim evde geçecek bi sahnede arkada birkaç obje istiyorsunuz, onlara para gitti.. Ekipman kiralama olabilir(prof. şirketler hep kira usülü çalışır) Derken küçücük filmde bile 300-1000 lira arası bi bütçeyle ucu ucuna yetinebilirsiniz. Daha rahat olmak için fazlası lazım.
James Bond'u düşünün, Türkiye'ye geldiler, sırf Eminönü'de çekip yapma izni günlük bilmemkaç bin tl. OradaKi yolu kapatıp esnafa günlük kazancını vermek, tüm ekibi barındırmak(Karayip Korsanları da çok farklı değil...)
Hiçbir masraftan kaçmayıp ön prodüksiyona, çekime, post prodüksiyona(efekt-kurgu-ses-vsvs) özen gösterince deli gibi masraf çıkar.
edit: Bırakın Hollywood'u, Nuri Bilge Ceylan bi söyleşisinde dedi, Bir Zamanlar Anadoluda'yı çekerken günlük giderlerine bakınca filmi bir an önce bitirmek istemiş. "Normalde bir sahne olmazsa sonraki gün tekrar çekmeyi denerdim ama bu filmde öyle bi şansım yoktu" dedi lan adam. A tabi boş araziye gidip karavanlar jenaratörler derken deli gibi para gidiyordur..
0