[]

sinema çekim masrafları

-karayip korsanları dünyanın sonunun $300,000,000

-spiderman 3 ün $258,000,000

bütçesi varmış.

yahu bu rakamlar çok uçuk değil mi ne tutuyor ki bu kadar?

 
banada öyle geliyor bide izlediğinde görüyosun ki hep bilgisayar efekti. elektrik parası mı tutuyor bu kadar nedir anlamadım ki. tamam 20 eleman 20 canavar bilgisayar bi ton döküman fotoğraf çekim şu bu desen. 300 milyon dolar arkadaş ya, şunla bunla tutacak şey mi?


  • trajikomix  (21.06.12 03:16:13) 
bütün set ekibi her sabah donut'a kahveye boğuluyor amk, bizdeki gibi evde yiyip gitme olayı yok orda.

bu paranın en az yarısı kahvaltı beyler, bilinçlenelim.
  • hope ender  (21.06.12 03:19:33) 
vallaha bunu ara ara ben de düşünürüm. ve çeşitli tahminlerim var.

- bir kere oyuncular çok daha fazla kazanıyorlar orada diye duyuyoruz. %20 civarı para buraya gidiyordur.

- kamera arkasından gördüğümüz kadarıyla adamlar setlerde insan gibi sürelerde çalışıyorlar ve çok detaylı çalışıyorlar. bu sebeple iş uzun sürüyor. ve uzun sürmesi ekstra maliyet getiriyor. her gün yüzlerce adamın barınma, yeme içme, ulaşım vs. ihtiyacı. ayrıca sürenin uzamasıyla artan başka teknik masraflar da vardır.

- yukarıda bahsettiğin iki film de ortalama bir kaliteyle çekildiği zaman para kazanacağı kesin filmler. tüm dünyaya satabilir bunları. bu sebeple bol keseden harcıyor da olabilirler. ayrıca "300 milyon dolarlık film" de iyi bir reklamdır. gibi saçma bir teorim daha var ama pek emin değilim.
  • alieyi  (21.06.12 03:27:02) 
beyler tutuyor tabii ki. bu işler bildiğiniz bilgisayarlarla yapılmıyor artı iş gücü çok yüksek meblalar tutuyor. o filmlerin sonundaki isimleri bir sayın. ayrıca bu filmler dünya filmleridir. tüm dünyaya satılacağı için bu paralar harcanıyor. özel efektler sadece bilgisayar başında yapılmıyor büyük studyoların işlemesi gerekiyor.


  • andy kaufman  (21.06.12 03:28:54) 
ayrıca bu filmler çok detaylı ve işlerinin en iyisi adamlarla çalışılıyor. o gördüğünüz ortamlar efektler hiçbir şekilde eğreti durmuyor dikkat edin. ama bir türk filminde örneğin fetih 1453 görsel efektlerin hepsi belli ama bu adamlar bir dünya yaratıyor ve gerçekten farksız.


  • andy kaufman  (21.06.12 03:30:26) 
Robert Rodriguez El Mariachi filmini TEK BAŞINA çekmiştir ve sadece 7500 Dolara malolmuştur film.


  • skywalkeremre  (21.06.12 03:31:31) 
El Mariachi'nin bütçesi 220.000 dolardır. 7.500 dolara tüm adamları beleş çalıştırsanız bile film çekemezsiniz.


  • andy kaufman  (21.06.12 03:34:55) 
35 mm filmin 10 dakikası 150-200$ (ki türkiye fiyatını söylemedim) 7500$a film olmaz. 90 dakikalık filmi bir kerede çekseniz ki mümkün değil, 3600$ eder (1800$ çekim film bedeli, 1800$ baskı film bedeli)
bırakın oyuncuları sadece film bu kadar tutuyor yani.

  • ben smyrna  (21.06.12 07:16:31 ~ 08:33:01) 
Animasyon ve efect filmleri için konuşuyorum.
Bu firmalar ve bu teknoloji yarışan bir teknoloji oldugu için.
Kendi enginelerini geliştirip, kendi render sistemlerini falan geliştiriyorlar.

Her filmle ilgili "efectler çok iyi olmuş abi" lafı boşa degil, piyasada hazır bir efect seti var, herkes onu koyuyor gibi bir durum yok.

Baya son kullanıcının kullandıgı maya gibi, 3ds max gibi adamlar Programlar yazıyorlar, ortamlar geliştiriyorlar. Render farm kuruyorlar, orada kendi rende r algoritmalarını kullanıyorlar.

Ar-ge de baya para harcatan bir iş.
  • cruseo  (21.06.12 08:16:17) 
abi bir de bunun stüdya kiralaması var. sonuçta o filmi sokakta çekmiolar. stüdyo kiralayıp oraya koca şehri inşa ediyorlar. bence 100 milyonu stüdyo + dekora gidiyordur yani.


  • ayiadam  (21.06.12 10:03:24) 
el mariachi nin 7000 dolara mal olduğunu bir yerlerde okumuştum. ama o filmi diğerleri ile karşılaştırmamak gerek. oyuncular para almamış, efekt yok vb.
arayınca şöyle bir şey buldum.

www.filmmakermagazine.com
  • oda sicakliginda saklayiniz  (21.06.12 10:24:53) 
@oda sicakliginda saklayiniz
hocu bu adamlar yemeği cebinden yiyip sete otostopla mı gitmişler? yoksa ekstra masraf çıkmasın diye aynı gün içinde mi halledivermişler bütün çekimleri?

  • el magico  (21.06.12 10:34:28) 
küçük bir kasabada çekmiş zaten filmi. bizde olsa tanrı misafiriyiz deyip yemeğe, kalacak yere para vermezler. oraları bilemedim. filmde bir iki kişi hariç kimse daha önce oyunculuk yapmamış. yerel halk oynamış. bizde de "dondurmam kaymak" bu şekilde çekilmişti. biraz daha ayrıntı;
en.wikipedia.org

sözlükte maliyetin nasıl düşürüldüğü ile ilgili bilgi var, bir göz atın.
  • oda sicakliginda saklayiniz  (21.06.12 10:47:40 ~ 10:52:21) 
Oyuncular çok acayip para alıyorlar.
Set kurma denen olay bedava değil. İç çekimler için set kuruluyor. Dış çekimler içim mekan sahiplerine veya kurumlara iyi paralar ödeniyor.
Bilgisayar efektlerini yapan adamlar pentium 4 makinelerde günde yarım saat çalışarak yapmıyorlar o işi. Hayvani makineler kullanıyorlar. Baya çaba sarfediyorlar ve karşılığını da alıyorlar. Yani bilgisayar efektleri de ucuza gelmiyor.
Özel efektler zaten ayrı bi pahalı.
Dendiği gibi set ekibinin masrafları da var. Johnny Depp gidip de motelde kalmıyor. Paşalar gibi kral mekanlarda kalıyorlar. Sadece başroller değil sette çalışan herkes için mekan, yemek, vs. ayarlanıyor.
Bunlardan da öte film yapımı sadece çekmekten ibaret değil. Reklam giderleri de azımsanamaz.
Kişilerle yaptığı anlaşmalar da keza bedava değil. Adam muhteç olduğu biriyle anlaşma yapıcak diye yemeğe çıkarıyo. 50 liraya kebapçıda yedirmiyo haliyle.

Kısacası çok fazla kalem var. Pek çoğu da pahalı. Nefes:Vatan Sağolsun çıktıktan sonra yönetmenin bi söyleşisine katılmıştım (yalan olmasın) adam sırf 150bin lira sigara parası verdik çekim sırasında demişti. Filmler kısa sürede çekilmediği için ufak meblalar bile toplanıp ciddi paralara denk geliyor.
  • onexey  (21.06.12 10:59:00) 
öncelikle evet El Mariachi 7000 küsür $'a çekilmiş. 1989 yılında, küçücük bi kasabada oyuncular vs kimse para almamış. Ekip yok zaten Robert Rodriguez tek başına çekmiş. Sizin dediğiniz daha büüyk bütçeli olan film Desperado.(7 milyon dolar)

Sinema-tv okuyorum, eğer neye para gideceğini anlamak istiyorsanız 3-5 arkadaşınızı alın ve kısa film çekin. Sette yemek-yol masraflarını karşılamaya kalkarsanız amatör bi filme göre büyük bi para çıktığını göreceksiniz. Ayrıca diyelim evde geçecek bi sahnede arkada birkaç obje istiyorsunuz, onlara para gitti.. Ekipman kiralama olabilir(prof. şirketler hep kira usülü çalışır) Derken küçücük filmde bile 300-1000 lira arası bi bütçeyle ucu ucuna yetinebilirsiniz. Daha rahat olmak için fazlası lazım.

James Bond'u düşünün, Türkiye'ye geldiler, sırf Eminönü'de çekip yapma izni günlük bilmemkaç bin tl. OradaKi yolu kapatıp esnafa günlük kazancını vermek, tüm ekibi barındırmak(Karayip Korsanları da çok farklı değil...)

Hiçbir masraftan kaçmayıp ön prodüksiyona, çekime, post prodüksiyona(efekt-kurgu-ses-vsvs) özen gösterince deli gibi masraf çıkar.

edit: Bırakın Hollywood'u, Nuri Bilge Ceylan bi söyleşisinde dedi, Bir Zamanlar Anadoluda'yı çekerken günlük giderlerine bakınca filmi bir an önce bitirmek istemiş. "Normalde bir sahne olmazsa sonraki gün tekrar çekmeyi denerdim ama bu filmde öyle bi şansım yoktu" dedi lan adam. A tabi boş araziye gidip karavanlar jenaratörler derken deli gibi para gidiyordur..
  • rodriguez2  (21.06.12 11:55:30 ~ 11:57:28) 
btw çekilen "sinema" degil filmdir.

tarkan yeni müzigini çıkartmaz, yeni albümünü çıkartır gibi.
  • cruseo  (25.06.12 14:35:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.