[]

Özel üniversite ve devlet üniversitesi

Özel üniversite ile devleti kıyaslarsak artıları eksileri nedir ?Özel üniversitede daha kolay soruyorlarmış öyle bir efsane var mı ?




 
sabancı harikadır mesela. en başta estetiksel açıdan tatmin olursun. yakışıklı erkekler, güzel kızlar falan. erkeklerin çoğu kaslı, kızların çoğu sarışın.

ayrıca sabancı'nın ayrı bir güzelliği hangi meslek için girmiş olursan ol, fikrini değiştirirsen alanın olmasa bile o bölüme geçebiliyorsun.
  • shyzore  (31.05.12 23:36:58) 
beni gece gece güldürdün ya koptum valla. demek özel üniversitede sorular kolay oluyormuş ha. seni yemişler dostum, kalbur üstü vakıf üniversiteleri sadece mezunları ile reklam yapan kuruluşlar oldukları için öğrencileri yapabildikleri kadar donanımlı yapmaya çalışırlar. bunun da ödevle, quizle, sunumla ve kazık sorular ile sağlarlar. yani o dersten geçmek için bilmem kaç tane makale okumalı, dersin kitabını hatmeli ve o konuda sunum yapacak kadar da konuya hakim olmalısın.

ben özel bir üniversitede okuyorum; ama devlet üniversitesini her zaman yeğlerim. eskiden arasında uçurum olduğuna inanırdım. belki de bana özenen çok fazla devlet üni'li arkadaşım olduğundan dolayıydı ama dediğim gibi devlet üniversitesi her zaman daha iyidir. bir kere orayı kazanmışsındır. orası senindir. ikincisi de bence öğrencilik hayatı orada daha güzel. eğer öss periyodundaysan mutlaka bir devlet üniversitesine kas.
  • doktor sagbirakmayan  (31.05.12 23:44:19) 
zenginler kaslı/sarışın mı oluyor genelde?


  • partizan  (31.05.12 23:47:29) 
@partizan, burslu girme diye bir olay var, işine yarar bence bi araştır.


  • shyzore  (31.05.12 23:56:00) 
vakif universitesi dusunuyosan rastgele degil, istedigin bolum konusunda verdigi egitime ve sagladigi imkanlara bakman lazim. devleti de ozeli de gordum, dersaneden bozma sınıflarda, ununu elemiş ipini asmiş hocalardan ders almaktansa, vakifta kaliteli hocalarla, donanimli labaratuarlarla güzel erasmus/staj/iş imkanlariyla okumayi tercih ettim. tabi bu benim alanimda ve aldim oss puan skalasinda boyleydi. tüm universiteleri işin içine katarak böyle bir genelleme yapmak mümkün degil.

partizan'a da +1 bu arada :)
  • sAINT  (01.06.12 00:00:07) 
özelde kolay soruyorlarmış diye daha fazla yazacaksan söyle de kendimi keseyim de görmeyeyim.
üniversite veya özel üniversite sadece soruya(kolay veya zor) crvap vermek için okunmuyordur diye tahmin edebilirsin. eğer edemiyorsan burslu s*ksen giremezsin, parasını da versen bitiremezsin. mk orda akademik olarak, kültürel olarak bir şeyler öğreniyorsun.
yazacak çok şey var ama sorana göre değişiyormuş cevaplama isteği.

klasik bir sözle de bitireyim: yaratıyorsun bari takip et değil mi.

edit: hacı bende biraz göbek var ya, kasta yok. bıraksam mı?
  • cikolataligofret  (01.06.12 00:01:05 ~ 00:02:24) 
özelde yemekler pahalı. itiraz edemezsin, aha aha aha diye güler zengin piçleri. devlette, bizim şu an 3 lira.

özelde kantinler pahalı.

bazı özellerde burs gider korkusu var. hakikaten bursu gidenler de var. büyük sıkıntı.

10 özelden 8'i irice dersaneden bozma. doğru düzgün kampüsleri yok. çimenlere yayılıp fotoğraf çektiremen.

-

devlette imkanlar daha kısıtlı. hele üniversitede bir tıp fakültesi varsa - misal eskişehir osmangazi - diğer fakülteler piç oluyor. pek çoğunda lab,sosyal imkanlar vs daha kısıtlı.
  • repins  (01.06.12 00:02:46) 
okuldan okula, bölümden bölüme, hocadan hocaya değişir.
saçma sapan genelleme yapmayın, yapılanlara da itibar etmeyin.

  • goldentitan  (01.06.12 00:05:56) 
@çıkıolatalı sanırım siz özeldesinz ama özel üniversite öğrencilerin parayla üniversiteye girdğini düşünürsek bir çoğunun öss puanın yerlede süründüğünü biliyorsunzdru Çalışma alşkanlığı olmayan herşeyi hazır alan bir guruhun kolay sorularla muhatap olması gayet doğal

edit:Bu kadar belli etmeseydin özel de okuduğnu :)
  • lawist  (01.06.12 00:05:59) 
eger maddı durumun ıyıyse özele git. ama özel derken ıyı seç.kolay soruldugu flnda yok. degısıyor dersten derse ve hocasına goreç bızım bır hoca vardı ders cok basıttı. ama adam takıntılıydı bazılarını bıraktı. bu tıp seyler ıste. ama özellerde dersten kaldın dıyelım yaz okulunda kesın gecersın cunku bellı bır mıktar para verıyorsun adam sana ıyı kotu yardım edıyor


  • slash01  (01.06.12 00:16:43 ~ 00:18:05) 
öss de düşük puan yapmış olmak, çalışma alışkanlığı olmamak anlamına, aptal olmak anlamına gelmiyor önce bunu bir anla.
ben yeditepedeyim, mimarlığa burslu girdim, hatta baya yüksek puanla girdim, sıralamam da 13bin civarıydı. 3 puanla odtü en.tas.ı, 1 puanla itü mimarlığı kaçırdım. çalışma alışkanlığım var mı diye sor, yok. son güne bırakırım hep. ezberim çok iyiydi sadece.
bölümde başarılı olmak istiyorsan çalışman gerek. 1. sınıfı haftada 1 gün, 2. sınıfı haftada 2-3 finallerde haftada 3-4 gün sabahlayarak bitirdim. 3. sınıfta enerjim bitti.
bölüm birincisi benden önceki öss ile gelen burslu biri. (hazırlık atladım) bölüm ikincisi de össden muhtemelen düşük puanla gelen biri. burslu fln değil. ama deli gibi kafa çalışıyor. bölümdeki herkesi komplekse sokacak kadar deli fikirleri buluyor fln.
geri kalanların yarısı da hırslı, rekabetçi ve başarılı insanlar.
ha yok mu başarısızlar var elbette, ama onlar elenip gidiyor zaten.

herkesin kafası ezbere çalışmak zorunda değil, herkes fizik, matematik ya da kimyadan ful net yapmak zorunda değil.

sen bu lise kafasını kısa zamanda aşmaya çalış çünkü üniversite bambaşka bir dünya.
  • goldentitan  (01.06.12 00:17:16) 
sabancı güzel.
shyzore +1, ama sadece 2. paragraf için.

  • neynep  (01.06.12 00:54:10) 
vasat kutu gibi binalarda pıtrak gibi türeyen özelleri bir kenara bırakacak olursak, özellerin imkanları genellikle çok daha iyi standartlarda oluyor(imkanları geniş bağlamda alabilirsin) baba devlet üni'lerini tenzih ediyorum tabii ki.

özelde kolay sormazlar bilakis kan alırlar, sana şöyle izah edeyim 4 seneyi bitirdim ve askere gideceğim kesinken dahi bölüm dersim dahi olmayan sikko bir 2. sınıf dersinden okulu bitirdiğim ve askere başvuracağım bilinmesine rağmen bırakıldım siklenmedim üzerine soğuk su içtim yaz okulunda geçtim.

şunu göz önünde bulundurman yararına olacaktır, her üniversitenin bayrak bölümleri vardır; ve o bölümlerde gerçekten çok üstün eğitim alırsın.

özelde yemeğe çok para verirsin, sen tabldotu 12 liraya yerken başkaları 2-3 liraya tatlılı falan yer yani ama bu sorun olmayacaktır muhtemelen.

sözün özü, özel iyidir candır ama sunduğu şartlara çok iyi bakmak gerekir, vasat özele para vermek yerine devlete gitmek çok şey kaybettirmez ama kalburüstü özele gitmek çok şey kazandırabilir.
  • deshanti ciar  (01.06.12 02:03:59) 
aaal mezunuyum ki kendisi ankara'daki en kallavi anadolu lisesidir, bu sene bilkent'ten "burssuz" mezun oldum ve eğer amacın kendini geliştirmek ve bir şeyler öğrenmekse bilkent kesinlikle ilk 5'te. en basitinden çoğu devlet üniversitelerinde hocalarla bu kadar iç içe olamıyorsun, hocalara ulaşamıyorsun (annem babam akademisyen iyi bilinen bir devlet üniversitesinde, ankara'daki çoğu profesöre teyze/amca diye hitap ediyorum, oradan biliyorum) ama bilkent'te böyle değil. okumak istediğin kitap varsa, izlemek istediğin film varsa bir form doldurmana bakıyor, en kısa zamanda kütüphane satın alıyor. rektörle bile twitter'da ve kendi forumunda sürekli iletişim halindeyiz. bunlar ne yazık ki çoğu devlet okulunda yok.

para konusuna gelirsek; keşke herkesin maddi durumu iyi olsa da kaliteli eğitime ve imkanlara ulaşabilse (bunun için beni suçlamak yersiz, takdir edersiniz ki çok daha büyük bir problem). 4 sene için 80-100 bin lira vermek bizim maddi durumumuzu etkilemiyordu, ben de öss stresi yaşamadım hiç, lisede aldığım eğitimle rahatlıkla istediğim mesleğin eğitimini alabileceğim bir okula girdim. mesleki eğitimin de öss'de sorulan türevle integralle alakalı olmadığını sanırım kafası çalışan herkes biliyor.

olumsuz yanıysa isterseniz bir tarafınızı yırtıp dereceyle mezun olun, alanınızda çok iyi olun yine de bazı hayattaki tek başarısı öss'de yaptığı skor olanların "baba parasıyla okuyorsunuz, hepiniz gerizekalısınız!!1!!" zırvalarını dinlemek zorunda kalıyorsunuz. üzücü ama kaliteli özel okullar her türlü devlet okullarının %95'inden daha iyi. master için de odtü dışında devlet okuluna başvurmadım. belli başlı okullar dışında (4 büyükler) imkan varsa devlette okumak mantıklı değil amacın cidden kendini geliştirmekse.
  • kayranin kedisi  (01.06.12 22:55:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.