[]

Roman yazmak

Böyle kekin nasıl yapıldığını internetten öğrenmek gibi değil biliyorum. Diyelim aklıma şunun romanını yazayım diye bir tasarı geliyor. Günlerce, haftalarca buduyorum bu tasarıyı... Şu karakter olur, şu olay olur falan... Bir süre sonra tatmin olmuyorum bu tasarıdan aklıma başka tasarı geliyor. Ona da aynı şeyi yapıyorum. Sonuç olarak kafamda onlarca yarımcacık, buçukçacık roman tasarıları var ama hiç tümünü görebildiğim, bana "Yazmalıyım!" hissini veren bir tasarı yok. Yani 6,7 senedir böyle arkadaş ufak öyküler, denemeler dışında bir şey yazamıyorum. Aziz Nesin'in güncesini okuyorum örneğin orda da Aziz Nesin'in tasarısını yaptığı ama yazmadığı birçok oyun, roman var. Yazdığı kimi romanlar için yaptığı tasarlamalar ise sonradan bambaşka olmuş. Ama arkadaş harcıalem de olsa bir konuda karar kılıp artık romanı yazmalıyım diye düşünüyorum çok dolu hissediyorum kendimi... Bu hususta tavsiyeleriniz var mı? Aziz Nesin'in güncesi gibi bir yazarın yazarlık hakkındaki düşüncelerini içeren başka bir yapıt önerirseniz de sevinirim.




 
stephen king'in de var öyle bir kitabı, on writing di ismi yanılmıyorsam.


  • hoporlor  (12.05.12 20:36:56) 
oğuz atay günlük'ünde romanlarından birinin yazılma aşamasını anlatıyormuş aynı zamanda, okumadım ama...


  • Demet  (12.05.12 20:48:19) 
paul auster'ın yazı odasında yolculuklar adlı kitabı var. gerçi kendi yazdığı romanlardan hep spoilerlarla doluymuşmuş.


  • raikkonen  (12.05.12 20:54:19) 
On Writing'i okudum. Oğuz Atay'ınkine bakayım.


  • malayani  (12.05.12 20:54:30) 
  • microfiction  (12.05.12 21:06:26 ~ 21:10:24) 
yazı odasında yolculukların roman yazmak veya bi şey yazmakla pek ilgisi yok farklı bi hikaye anlatıyo.


  • rurouni  (12.05.12 21:15:00) 
bir de tahsin yücel'e bak derim ben, illa ki birşeyler karalamıştır bu konuda.


  • Demet  (12.05.12 21:19:19) 
bir seylerin nasil yazilacagini baskalarinin neler cektigini vs gormek yerine kendiniz girisin. zira hicbirisi sizin kafanizdakilerle direkt iliskili olmayacak. sizin sureciniz sizin surecinizdir.

her sey gibi bu da biraz zamani gelince oluyor. ben bir entry'den sonra gaza gelmistim. soyle bir seydi entry: "surekli "istedigim an baslar ve yazarim" diyordum. birgun simdiye kadar yazdigim tum hikaye ve diger materyalleri cikardim ustuste dizdim 100 sayfa bile yapmadiklarini gordum. 6-7 senede bu kadar yazdiysam roman benim neyime dedim ve bu sevdadan vazgectim" minvalinde bir seydi. kimin yazdigini da hatirlamiyorum ama oldukca etkilemisti beni.

ben simdiye kadar yazdiklarimi ortaya cikarmak yerine uzun zamandir fikir olarak aklimda bulunanlardan birisine basladim. onu 40-50 sayfa kadar yazdim ama sonra bir gun baska bir fikir daha cazip geldi. ona basladim ve bitirene kadar digerlerine bakmadim.

cok fazla kisi yeterince hazir olmadigini veya iyi hikaye bulamadigini dusundugu icin vazgeciyor. bazisi baslayip vazgeciyor ve neticede cok azi bitiriyor.
bitirmekle de bitmiyor ustelik =) kendimden biliyorum.

demem o ki yazacaksaniz hikayenize bakmadan yazin. varsa bir sey zaten yazarken ortaya cikar. ha, ilk yazdiginizdan pek bir sey beklemeyin =)
  • entrapmen  (12.05.12 21:41:57) 
iyi bir yazar olmak istiyorsan oku, ama nasıl yazılır türü kitaplar değil. otur deli gibi kanonik eserleri oku uzun bir süre. iyi bir okuyucu değilsen iyi bir yazar asla olamazsın.


  • fapple  (12.05.12 23:24:39) 
fapple+1

sabahattin ali edebiyat hocasına sormuş nasıl yazar olunur diye, hocası "okumakla, çok fazla okumakla" demiş.
  • Demet  (13.05.12 01:05:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.